VIDEO Premiile Oscar 2013: „Argo“, filmul regizat de Ben Affleck, este marele câştigător al serii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Argo“ a câştigat Oscarul la categoria „Cel mai bun film“. FOTO: Reuters
„Argo“ a câştigat Oscarul la categoria „Cel mai bun film“. FOTO: Reuters

Cea de-a 85-a ediţie a premiilor Oscar a culminat cu momentul în care Prima Doamnă a Americii, Michelle Obama, a anunţat câştigătorul categoriei „Cel mai bun film”: „Argo”, în regia lui Ben Affleck. Jennifer Lawrence a fost recompensată cu distincţia „Cea mai bună actriţă” pentru rolul din „Silver Linings Playbook”, iar premiul pentru „Cel mai bun actor” i-a revenit lui Daniel Day-Lewis.

UPDATE 06.52 Jack Nicholson prezintă premiul pentru „Cel mai bun film”. Deşi tradiţional premiul cel mare al festivităţii este prezentat de o singură persoană, anul acesta s-a făcut o excepţie. Nicholson împarte această sarcină cu Prima Doamnă a Americii, Michelle Obama.

„A venit momentul mult aşteptat. Oscarul merge către Argo”, a anunţat Michelle Obama de la Casa Albă.

„Argo” a fost nominalizat la şapte categorii la premiile Oscar din acest an.

PREMIILE OSCAR 2013: Michelle Obama anunţă premiul pentru „Cel mai bun film”, Argo


„Argo“, un film despre criza ostaticilor americani din Iran, din 1979, a primit mai multe premii importante acordate la Hollywood în această perioadă. Astfel, pelicula a fost recompensată cu două Globuri de Aur, pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, cu premiul Sindicatului producătorilor americani pentru cel mai bun film şi cu cel al Sindicatului actorilor americani pentru cea mai bună distribuţie. De asemenea, „Argo“ a primit şapte nominalizări la premiile Oscar, ce vor fi acordate pe 24 februarie.

Lungmetrajul regizat de ben Affleck a fost marele câştigător la gala premiilor decernate de Academia de Film şi Televiziune Britanică (BAFTA), unde a obţinut trei trofee.


UPDATE 06.45 Meryl Streep, deţinătoare a trei premii Oscar, acordă premiul pentru „Cel mai bun actor”. „And the Oscar goes to Daniel Day Lewis”, a anunţat Meryl Streep. Este pentru a treia oară când actorul britanic ia un Oscar la această categorie. Day-Lewis a mai luat câte un Oscar pentru prestaţiile lui din „My Left Foot” şi „There Will Be Blood”.

„Nu ştiu cum s-a întâmplat. Sunt conştient că am primit mai multe de la viaţă decât ar fi trebuit”, a spus actorul extrem de emoţionat.

UPDATE 06.40 Jean Dujardin, cel care a câştigat anul trecut Oscarul pentru „Cel mai bun actor”, decernează premiul la categoria „Cea mai bună actriţă”. Jennifer Lawrence, în vârstă de 23 de ani, le-a suflat premiul lui Naomi Watts, Emmanuelle Riva şi Jessicăi Chastain. Actriţa a fost atât de emoţionată, încât s-a împiedicat în timp ce se îndrepta spre scenă.

PREMIILE OSCAR 2013: Jennifer Lawrence s-a împiedicat în timp ce se îndrepta spre scenă

UPDATE 06.34 Jane Fonda şi Michael Douglas oferă Oscarul pentru „Cel mai bun regizor” lui Ang Lee („Life of Pi”). „Chiar trebuie să împart acest premiu cu cei 3.000 de oameni cu care am lucrat”, a spus regizorul, ţinând în braţe statueta de aur.

UPDATE 06.26 Tot Hoffman şi Theron acordă şi premiul pentru „cel mai bun scenariu original”. Premiul merge către Quentin Tarantino („Django Unchained”). „Chiar cred că oamenii îşi vor aminti de filmele mele peste 30 sau 50 de ani datorită personajelor mele!”, a spus Tarantino în discursul lui de mulţumire. „Anul acesta va fi anul scenariştilor”, a mai adăugat acesta.

UPDATE 06.22 Charlize Theron şi Dustin Hoffman decernează premiul pentru „Cel mai bun scenariu adaptat”. Câştigătorul distincţiei este Chris Terrio, pentru „Argo”.

UPDATE 06.13 Premiul pentru „Cel mai bun cântec original” îi revine piesei „Skyfall”, scrisă şi interpretată de Adele. „Vă mulţumesc mult. E minunat!”, a spus Adele cu lacrimi în ochi.

UPDATE 06.09 „Cea mai bună coloană sonoră”: „Life of Pi”. Premiul e ridicat de Mychael Danna.

UPDATE 05.59 Barbara Streisand interpretează „Memories”.

UPDATE 05.55 George Clooney a prezentat un moment „In Memoriam”, închinat celor care au dispărut din branşa cinematografică în ultimul an. Printre ei regizorul Tony Scott, actorul Ernest Borgnine, Celeste Holm, Adam Yauch, Carlo Rambaldi, Tonino Guerra, Stephen Frankfurt şi Michael Riva.

UPDATE 05.48 „Cea mai bună scenografie” - „Lincoln”

UPDATE 05.35 Adele interpretează melodia „Skyfall” care aparţine filmului cu acelaşi nume. Piesa se află printre melodiile nominalizate la categoria „Cel mai bun cântec original”.

UPDATE 05.32 Sandra Bullock, laureată a premiilor Oscar, decernează premiul pentru „Cel mai bun montaj”. And the Oscar goes to... „Argo”! Premiul a fost acceptat de William Goldenberg.

UPDATE 05.20 Distincţia pentru „Cea mai bună actriţîă în rol secundar” este acordată lui Anne Hathaway pentru prestaţia ei din „Les Miserables”. „Îi mulţumesc Academiei că m-a nominalizat. A fost o adevărată onoare. Vă mulţumesc”, a spus Hathaway în discursul ei de mulţumire.

Hathaway a fost nominalizată în 2008 la categoria „cea mai bună actriţă” pentru rolul ei din „Rachel Getting Married”, dar a pierdut în faţa lui Kate Winslet.

UPDATE 05.14 Premiul pentru „Cel mai bun montaj de sunet” se acordă atât peliculei „Zero Dark Thirty” (premiu ridicat de Paul N.J. Ottosson), cât şi producţiei „Skyfall” (distincţie acceptată de Karen Baker Landers şi Per Hallberg).

UPDATE 05.12 „Cel mai bun mixaj de sunet”: „Les Miserables”. Astfel, musicalul „Les Miserables” vine puternic din spate, egalând „Life of Pi”.

Premiul a fost ridicat de Andy Nelson, Mark Paterson şi Simon Hayes.

UPDATE 04.53 John Travolta prezintă un moment dedicat musical-urilor. Catherine Zeta Jones, Hugh Jackman, Anne Hathaway şi câţiva dintre actorii din „Les Miserables” interpretează mai multe melodii.

Zeta Jones a interpretat un fragment din musicalul „Chicago”, ultimul film de acest gen care a câştigat un Oscar (în 2002).

Distribuţia „Les Miserables” a cântat o selecţie de piese din musical.

UPDATE 04.50 Jessica Chastain şi Jennifer Garner decernează premiul pentru „Cel mai bun film străin”. Distincţia este câştigată de „Amour” (Austria). Este pentru a doua oară când un film austriac câştigă un Oscar la această categorie. Premiul e ridicat de regizorul Michael Haneke.

UPDATE 04.44 Ben Affleck prezintă premiul pentru „Cel mai bun film documentar”. Distincţia este câştigată de „Searching for Sugar Man” şi ridicată de regizorul Malik Bendjelloul şi producătorul Simon Chinn. Chinn se află la cel de-al doilea său premiu Oscar.

UPDATE 04.35 „Cel mai bun scurtmetraj documentar”: „Inocente”

UPDATE 04.32 Protagoniştii „Django Unchained” prezintă premiul pentru cel mai bun scurtmetraj. And the Oscar goes to... „Curfew”. Premiul este ridicat de Shawn Christenssen.

Până în acest moment, „Life of Pi” conduce în topul premiilor câştigate cu două distincţii, urmat de „Les Miserables” şi „Django Unchained” cu câte una.

UPDATE 04.21 Halle Berry, prima femeie de culoare care a câştigat un Oscar pentru „cea mai bună actriţă”, prezintă un omagiu adus celor cinci decade de filme „James Bond”. Shirley Bassey cântă „Gold Finger”, una dintre melodiile emblematice ale seriei „James Bond”.

UPDATE 04.19 „Cele mai bune machiaje şi coafuri” - „Les Miserables”. Ridică premiul Lisa Westcott şi Julie Dartnell.

UPDATE 04.15 Jennifer Aniston şi Channing Tatum prezintă premiul pentru „Cele mai bune costume”. Distincţia este ridicată de Jacqueline Durran („Anna Karenina”), care se află la primul său Oscar, deşi a mai fost nominalizată în trecut pentru costumele din „Pride and Prejudice”.

UPDATE 04.10 „Cele mai bune efecte vizuale” - „Life of Pi” - Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer şi Donald R. Elliott. Premiul a fost anunţat de Samuel L. Jackson.

UPDATE 04.09 „Cea mai bună imagine” - Claudio Miranda („Life of Pi”)

UPDATE 04.00  „Cel mai bun film de animaţie” - „Brave”. Premiul a fost ridicat de regizorul peliculei, Mark Andrews.

UPDATE 03.56 „Cel mai bun scurtmetrah animaţie” - „Paperman”. Regizorul John Kahrs a ridicat premiul în numele echipei.

UPDATE 03.49 - „Cel mai bun actor în rol secundar”: Christoph Waltz („Django Unchained”). Aceste este cel de-al doilea premiu Oscar pentru actor.

UPDATE 03.40 Moment artistic, pe scena de la Dolby: Channing Tatum şi Charlize Theron dansează, în timp ce Seth cântă.

UPDATE 03.30 A început festivitatea de decernare a premiilor Oscar, prezentată de Seth MacFarlane.


O noapte la Oscaruri - Covorul Roşu

UPDATE 03.29 Se zvoneşte că actriţa Helen Hunt, nominalizată la categoria „Cea mai bună actriţă într-un rol secundar”, poartă la Oscar, o rochie H&M.  Totuşi, accesoriile depăşesc 150000$.

UPDATE 03.26 Christoph Waltz, nominalizat pentru rolul din „Django Unchained” a ajuns la ceremonie.

UPDATE 03.12 Sandra Bullock se află şi ea printre invitaţii la festivitatea de decernare a premiilor Oscar.

UPDATE 03.03 Regizorul Quentin Tarantino, al cărui film, „Django Unchained”, a fost nominalizat la „Cel mai bun film”, a sosit la ceremonie.

UPDATE 02.51 Actriţa Emmanuelle Riva, nominalizată pentru rolul ei din filmul „Amour”, este foarte elegantă la Oscaruri.

UPDATE 02.48 Ben Affleck, regizorul filmului „Argo”, nominalizat la „Cel mai bun film”, a ajuns şi el la festivitate, alături de Jennifer Garner.

UPDATE 02.46 Daniel Day-Lewis, unul dintre favoriţii la categoria „Cel mai bun actor în rol principal” pentru filmul „Lincoln”, a ajuns la ceremonie.

UPDATE 02.42 Charlize Theron, Halle Berry, Nicole Kidman şi Keith Urban au ajuns la Dolby Theater.

UPDATE 02.41 Cântăreaţa Adele este prezentă pe covorul roşu. Adele va cânta, în cadrul ceremoniei.

UPDATE 02.40 Bradley Cooper, unul  dintre actori care ar putea să câştige un Oscar pentru „Cel mai bun actor în rol principal” („Silver Linings Playbook”), a ajuns la ceremonie.

UPDATE 02.32 Cu noua sa tunsoare, actriţa Anne Hathaway, nominalizată la categoria „Cea mai bună actriţă în rol secundar” pentru „Mizerabilii”, aminteşte de Audrey Hepburn. Anne poartă o rochie Prada şi bijuterii Tiffany's.

UPDATE 02.28  Celebrul cuplu format din Michael Douglas şi Catherine-Zeta Jones a sosit la ceremonie. Catherine, îmbrăcată într-o rochie aurie, „pare se arate ca o statuetă Oscar”, glumesc jurnaliştii de la The Guardian.

UPDATE 02.14 Amanda Seyfried este îmbrăcată într-o superbă rochie Alexander McQueen.

UPDATE 02.12 Sally Field, nominalizată la categoria „Cea mai bună actriţă în rol secundar” pentru rolul din „Lincoln” a apărut îmbrăcată într-o rochie roşie lungă.

UPDATE 02.08 Actriţa Kerry Washington, purtând o rochie Miu Miu şi bijuterii Chopard, a ajuns şi ea pe covorul roşu.

UPDATE 02.02 Actriţa Reese Witherspoon este prezentă la festivitate, purtând o rochie albastră Louis Vuitton.

UPDATE 02.00 Se pare că artistele care se „bat” pe Oscarul pentru „Cea mai bună actriţă” s-au grăbit să ajungă la festivitatea de decernare a Oscarurilor. Şi Jennifer Lawrence, protagonista peliculei „Silver Linings Playbook”, a ajuns la Dolby Theater, îmbrăcată într-o rochie Dior.

UPDATE 01.45 Micuţa Quvenzhané Wallis, care ar putea pleca acasă cu un Oscar pentru „cea mai bună actriţă”, a venit îmbrăcată într-o rochie elegantă, albastră, purtând la umăr o poşetă în formă de Yorkshire Terrier.

UPDATE 01.42 Channing Tatum, cunoscut publicului din pelicula „Step Up 2”, şi partnera lui, Jenna Dewan, sunt prezenţi la eveniment.

UPDATE 01.30 Amy Adams, nominalizată la categoria „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, a ajuns de asemenea la festivitate şi poartă o rochie semnată Oscar de la Renta.

UPDATE 01.22 Pe covorul roşu de la Dolby Theater ajunge Jessica Chastain, nominalizată la „Cea mai bună actriţă” pentru rolul ei din „Zero Dark Thirty”, un film despre operaţiunea militară în urma căreia a fost ucis Osama bin Laden.


Gazda din acest an va fi actorul Seth MacFarlane, cunoscut în special ca fiind creatorul show-urilor „Family Guy” şi „American Dad”.

Câteva lucruri se vor schimba anul acesta, în ceea ce priveşte modul de desfăşurare a festivităţii. Astfel, cei care le vor înmâna statuetele câştigătorilor nu vor mai fi actori sau modele, ci tineri care studiază filmul şi actori în devenire.

Potrivit AP, şase studenţi norocoşi vor avea sarcina să ofere o parte din premii. Tinerii nu au fost aleşi întâmplător, ci au câştigat un concurs, după ce au răspuns convingător la întrebarea „Care va fi contribuţia ta în industria filmului?”

Producătorul evenimentului Neil Meron este de părere că imaginea fotomodelelor care înmânează statuetele este deja destul de „învechită şi puţin sexistă”, de aceea lucrurile vor arăta diferit pe scenă, anul acesta.

La ce se mai pot aştepta spectatorii în noaptea aceasta? Adele şi Dame Shriley Bassey vor cânta, în timpul tributului adus producţiei „James Bond”. În ceea ce o priveşte pe Adele, cântăreaţa va interpreta cântecul nominalizat deja la categoria „Cel mai bun cântec original”, „Skyfall”.

Barbra Streisand va urca şi ea pe scena de la Dolby Theater şi va interpreta celebra piesă „Memories”, iar distribuţia din „Les Miserables” (Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Samantha Barks şi Helena Bonham Carter), alături de Jennifer Hudson in „Dreamgirls” şi Catherine-Zeta Jones din „Chicago” vor aduce un tribut filmelor musical.

Norah Jones va interpreta şi ea piesa „Everybody needs a best friend”, din „Ted”.

Lungmetrajul „Lincoln”, regizat de Steven Spielberg, a primit 12 nominalizări şi apare ca favorit în cursa pentru Oscar. Pelicula abordează tema abolirii sclaviei de către cel mai venerat dintre preşedinţii Americii.  Filmul este urmat, în topul producţiilor  cu cele mai multe selecţii, de: „Life of Pi” (11), în timp ce „Silver Linings Playbook” şi „Les Miserables” au primit câte opt nominalizări, iar „Argo”, şapte.


Filmele care intră în competiţia pentru „Cel mai bun film”

„Amour”

Pelicula „Amour“, de Michael Haneke, recompensată cu Palme d'Or anul trecut şi nominalizată la cinci categorii ale premiilor Oscar, a avut premiera pe marile ecrane româneşti la 1 februarie „Amour“ a fost nominalizat la următoarele categorii: „cel mai bun film“, „cel mai bun regizor“ (Michael Haneke), „cea mai bună actriţă în rol principal“ (Emmanuelle Riva), „cel mai bun scenariu original“ şi „cel mai bun film străin“ (Austria). La 85 de ani, Emmanuelle Riva este cea mai vârstnică nominalizată la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal“, la premiile Oscar, a căror gală va avea loc pe 24 februarie.

„Argo"

„Argo“, un film despre criza ostaticilor americani din Iran, din 1979, a primit mai multe premii importante acordate la Hollywood în această perioadă. Astfel, pelicula a fost recompensată cu două Globuri de Aur, pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, cu premiul Sindicatului producătorilor americani pentru cel mai bun film şi cu cel al Sindicatului actorilor americani pentru cea mai bună distribuţie. De asemenea, „Argo“ a primit şapte nominalizări la premiile Oscar, ce vor fi acordate pe 24 februarie.

Lungmetrajul regizat de Ben Affleck a fost marele câştigător la gala premiilor decernate de Academia de Film şi Televiziune Britanică (BAFTA), unde a obţinut trei trofee.

„Lincoln”

Filmul cu temă istorică „Lincoln”, în regia lui Steven Spielberg, este bazat pe romanul biografic „Rivalii: Geniul politic al lui Abraham Lincoln", de Doris Kearns. Filmul prezintă ultimele luni de viaţă ale celui de-al şaisprezecelea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Rolul principal este interpretat de actorul englez Daniel Day-Lewis, care a obţinut deja premiul BAFTA pentru interpretarea din această producţie.
 

„Zero Dark Thirty”

Pelicula „Zero Dark Thirty“, un film despre capturarea şi uciderea inamicului numărul 1 al SUA, Osama bin Laden, a stârnit cele mai aprinse polemici. Producţia regizată de laureata cu Oscar Kathryn Bigelow a fost criticată pentru că prezintă scene dure de tortură, „instrument“ care a condus la obţinerea unor informaţii esenţiale pentru capturarea teroristului Osama bin Laden. Directorul CIA a precizat într-un comunicat că pelicula nu oferă deloc o prezentare realistă a faptelor, iar autenticitatea secvenţelor din film a fost contestată şi de doi senatori americani. Concluzia este trasă de şeful catedrei de scenaristică la  Universitatea din California. „Dacă vreau o salată cu ton, nu mă duc la magazinul de piese pentru calculatoare. Dacă vreau o lecţie de istorie, nu mă duc la cinematograf“, a conchis Richard Walter.

„Silver Linings Playbook”

Filmul în regia lui David Russell îl plasează în centrul atenţiei pe fostul profesor de liceu Pat (Bradley Cooper) care, după ce îşi petrece patru ani într-un spital pentru boli mintale, revine la casa părinţilor săi şi încearcă să se împace cu fosta lui soţie. Pelicula are la bază povestea fiului regizorului care, asemeni personajului principal, este bipolar. Odată reîntors acasă, Pat încearcă să-şi reia viaţa, moment în care o întâlneşte pe Tiffany, o tânără văduvă care a fost concediată din cauza faptului că s-a culcat cu toţi colegii de serviciu după ce moartea soţului i-a cauzat o depresie severă.

„Life of Pi"

Preşedintele Statelor Unite a alcătuit un clasament al filmelor sale preferate din 2012, într-un interviu acordat revistei „People“. Lungmetrajele „Argo“, „Viaţa lui Pi/ Life of Pi“ şi „Beasts of the Southern Wild“ sunt cele mai bune trei filme ale anului 2012. Filmul „Life of Pi“, regizat de Ang Lee, face parte din topul alcătuit de preşedintele Statelor Unite. „«Life of Pi» a fost foarte bun. Fără îndoială, pentru că toţi cei din familia mea au citit cartea“, a declarat liderul american.

„Les Miserables"

În „Les Miserables“, un musical cu buget impresionant, joacă Russell Crowe, Helena Bonham Carter, Eddie Redmayne, Samantha Barks şi Sacha Baron Cohen. Filmul este, de fapt, o adaptare a romanului omonim al lui Victor Hugo (1862). Producţia "Les Miserables" este primul musical nominalizat la categoria cel mai bun film, după „Chicago” în 2002, care a şi câştigat.

„Django Unchained”

Povestea în sine e simplă: un vânător de recompense, Schultz (Christoph Waltz), răscumpără un sclav, Django (Jamie Foxx), să-l ajute să-i găsească pe nişte indivizi pe capul cărora se pusese o sumă de bani. Acesta din urmă se dovedeşte a avea un talent înnăscut de pistolar şi cei doi rămân parteneri. După ce colaborează cu succes ca vânători de recompense, Schultz îl ajută la rândul lui pe Django să-şi găsească şi să-şi salveze soţia, vândută unui mare latifundiar din zonă. (Pe soţie o cheamă Broomhilda, că avusese o stăpână nemţoaică, şi Schultz, el însuşi de origine germană, e impresionat să regăsească pe tărâm american vechea legendă din ţara lui natală, în care Broomhilda trebuie salvată de Siegfried.)

„Beasts of the Southern Wild”

Hushpuppy e o fetiţă de şase ani, care trăieşte cu tatăl ei, Wink, într-o comunitate din sudul deltei de la capătul lumii. Tatăl ei o iubeşte, dar e sever cu ea, aşa că Hushpuppy nu e o fetiţă vulnerabilă, ci una care se poate descurca singură. Atunci când Wink se îmbolnăveşte de o maladie misterioasă, toată natura o ia razna - temperaturile cresc, gheţarii se topesc, iar o armată de creaturi preistorice denumite aurochi se dezlănţuie. Pe măsură ce aurochii se apropie şi nivelul apei din deltă creşte, iar tatăl ei e tot mai slăbit, Hushpuppy îşi dă seama că trebuie să plece singură pentru a-şi găsi mama.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite