Lucruri nebuneşti pe care actorii le-au făcut pentru roluri FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian Bale a avut în „Mecanistul“ una dintre cele mai impresionante interpretări din cinematografie datorită unei transformări şocante FOTO whatculture.com
Christian Bale a avut în „Mecanistul“ una dintre cele mai impresionante interpretări din cinematografie datorită unei transformări şocante FOTO whatculture.com

Actorii sunt capabili de sacrificii uriaşe pentru a atinge perfecţiunea în interpretare şi pentru a se transpune cât mai bine în personaj. Marlon Brando, Jack Nicholson, Anne Hathaway şi Natalie Portman sunt doar câteva nume care au depăşit barierele şi au recurs la metode drastice în numele artei.

Cu foarte mult timp în urmă, în anul 1897, a fost înfiinţat Teatrul de Artă din Moscova. Dramatrgul Anton Chekhov a colaborat cu o sumedenie de actori şi regizori şi, în special, cu un om pe nume Constantin Stanislavski, cel care a fost pionierul metodei pe care a numit-o „adevărul teatral“. Câteva decenii mai târziu, între anii '40-'50, un anume Lee Strasberg şi mai mulţi membri ai faimoasei şcoli Actor's Studio au popularizat munca lui Stanislavski şi astfel a luat naştere termenul folosit azi pentru identificarea totală cu personajul interpretat – Metoda. Marlon Brando, Robert De Niro, Jack Nicholson şi Dustin Hoffman sunt doar câteva nume care au trăit şi au respirat fiecare nuanţă a lumii din care venea personajul interpretat, potrivit site-ului whatculture.com.

Daniel Day-Lewis  – „My Left Foot“

image

Am putea întocmi cu uşurinţă o listă lungă a modalităţilor extreme prin care Daniel Day-Lewis s-a pregătit pentru rolurile sale. Aşadar îl avem pe Bill the Butcher din „Bandele din New York/ Gangs of New York“ (2002), în care Day-Lewis s-a antrenat pentru a fi un măcelar adevărat şi a refuzat să poarte haine groase în timpul iernii pentru că nu se potriveau cu personajul său. De asemenea, actorul le-a impus tuturor să i se adreseze cu formula „domnule Preşedinte“ pe platourile de filmare de la „Lincoln“ (2012) şi nu a dorit să iasă din personaj nici măcar în pauze. 

Însă, unul dintre cele mai extreme exemple şi cel mai celebru este din „Piciorul meu stâng/ My Left Foot: The Story of Christy Brown“ (1989), în care Lewis l-a jucat pe Christy Brown, un bărbat cu paralizie cerebrală care îşi putea controla doar piciorul stâng. Day-Lewis nu s-a mişcat din scaunul cu rotile, iar poziţia în care a stat i-a provocat fisurarea a două coase. Chiar şi în această situaţie, Daniel Day-Lewis a refuzat să se desprindă de drama personajului său, iar în timpul pauzelor, actorul era ajutat de colegii săi să se hrănească.

Acesta este probabil cea mai faimoasă dovadă a lucrurilor nebuneşti pe care actorii le fac, însă Daniel Day-Lewis a fost recompensat cu o statuetă Oscar pentru acest rol şi deţine alte două în palmares, pentru „Va curge sânge/ There Will Be Blood“ (2007) şi „Lincoln“ (2012).

Heath Ledger – „The Dark Night“

image

   

Chiar dacă pare greu de crezut, când regizorul Christopher Nolan a anunţat că Heath Ledger va fi Joker-ul din „The Dark Night“ (2008), cinefilii nu au fost foarte entuziasmaţi. Cunoscut pentru rolurile de „băieţi frumuşei“ („Povestea unui cavaler/ A Knights Tale“, „10 lucruri nu-mi plac la tine/ 10 Things I Hate About You“) şi suflete torturate („Brokeback Mountain - O iubire secretă/ Brokeback Mountain“, „Puterea dragostei/ Monster's Ball“), să-i oferi rolul Cavalerului Negru pare cel puţin forţat.

Însă, Heath Ledger s-a dedicat întru-totul acestui rol, mergând până într-acolo încât s-a încuiat într-o cameră de hotel vreme de şase săptămâni, izolându-se inclusiv de familia sa, a luat medicamente prescrise şi s-a adâncit în problemele personale doar pentru a încapsula anarhia care stăpânea lumea din care venea Joker-ul. Mai mult, Ledger le-a mărturisit jurnaliştilor că a dormit doar câte două ore pe noapte: „Am jucat un psihopat, un ucigaş în serie, un clovn schizofrenic lipsit de empatie. Nu mă puteam opri din a mă gândi la lucrurile astea. Corpul meu era epuizat, însă mintea continua să funcţioneze. Medicamentele nu au funcţionat.“

Deşi rolul Cavalerului Negru i-a adus o nominalizare la premiile Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar, există voci care susţin că interpretarea unui personaj atât de întunecat l-a distrus psihic pe Heath Ledger. Actorul a murit din cauza combinaţiei de medicamente şi epuizare, cu puţin timp înainte de lansarea filmului în cinematografe.

Christian Bale  – „The Machinist“

image

Una dintre interpretările memorabile îi aparţin lui Christian Bale pentru portretizarea lui Trevor Reznik din „Maşinistul/ The Machinist“ (2004). Filmul în sine este fantastic, un portret întunecat al unui bărbat care îşi pierde minţile din cauza insomniei, însă aspectul şocant al lui Bale îl poate face greu de privit. Actorul a slăbit 34 de kilograme în doar trei luni, meniul zilnic fiind alcătuit dintr-o ceaşcă de cafea, o cutie de ton şi un măr. Mai mult decât atât, Bale a început să fumeze pentru a-şi reduce apetitul, însă totul a meritat, căci interpretarea a fost de-a dreptul uluitoare. 

Robert De Niro – „Taxi Driver“

image

De Niro a trăit şi s-a antrenat cu boxerul Jake Le Motta pentru „Taurul furios/ Raging Bull“ (1980), iar sportivul a declarat că actorul a devenit atât de bun încât ar fi putut să-şi schimbe profesia. Dar probabil că toţi vă amintiţi de „Şoferul de taxi/ Taxi Driver“ (1976), unde chiar şi-a schimbat domeniul pentru a intra mai bine în caracter. Deşi meseria de şofer de taxi nu pare foarte complicată, cea de actor se numără printre cele mai dificile. Pentru rolul insomniacului din acest lungmetraj, Robert De Niro şi-a luat permis de şofer de taxi şi a început să plimbe oamenii prin New York. Actorul a practicat totul cu foarte multă seriozitate, lucrând câte 12 ore pe zi, timp de mai multe săptămâni. În plus, pentru a înţelege cât mai bine trăirile personajului său, De Niro a studiat bolile psihice.

Plus că New York-ul anilor '70 era cu mult diferit de cel pe care îl cunoaştem azi: era un loc ostil, murdar şi înfricoşător din cauza nivelului mare de infracţionalitate şi a condiţiei de viaţă precare, aspecte pe care filmul le-a evidenţiat cât se poate de bine. De Niro putea foarte uşor să fie atacat sau jefuit, aşa cum li se întâmpla adesea taximetriştilor în acea perioadă. 

Marlon Brando – „The Men“

image

Nicio listă de acest fel nu ar fi completă fără maestrul Metodei, Marlon Brando. Pentru filmul din '50, „Bărbaţii/ The Men“ (1950), Brando a jucat un veteran de război paralizat care încearcă să se adapteze lumii în care trăieşte. Acesta a fost debutul unui superstar cu o interpretare incredibil de reală. Pentru acest film, Brando a stat într-un pat de spital al veteranilor de război timp de o lună.

Dustin Hoffman – „Marathon Man“

image

Probabil una dintre cele mai faimoase replici rostite de legendarul Laurence Olivier nu a fost una din măreaţa sa filmografie, ci cea pe care i-a spus-o lui Dustin Hoffman pe când îl juca pe Babe în „Maratonistul/ Marathon Man“ din 1976. 

Hofmman a portretizat un student la istorie pasionat de alergat şi care este plasat neintenţionat într-o lume plină de conspiraţii internaţionale care implică diamante furate, un nazist exilat (Olivier) şi o vizită dramatică la dentist.

Hoffman a slăbit şapte kilograme după ce a alergat şase kilomoteri în fiecare zi, iar producătorul Robert Evans a dezvăluit că actorul nu a filmat nicio scenă prefăcându-se că respiră greu, ci alerga aproape un kilometru înainte ca regizorul John Schlesinger să strige „Acţiune!“. Probabil de aici şi celebra replică pe care Olivier i-a dat-o: „De ce nu încerci actoria? Este mult mai uşor.“ Un moment din cinematografie pe care Hoffman l-a negat vehement cu fiecare ocazie. Oricum ar fi, ambele interpretări au marcat anii '70. 

Adrian Brody – „The Pianist“

image

Adrien Brody este un om care a suferit pentru filmele sale. De altfel, este omul care a suferit şi cel mai drastic eşec din istoria Hollywood-ului: după ce a devenit cel mai tânăr actor care a câştigat Oscarul, pentru portretizarea minunată din filmul lui Roman Polansky, a ajuns să joace doar în filme mediocre. 

Pentru a se pregăti pentru rolul lui Wladyslaw Szpillman, un evreu care a supravieţuit Holocaustului şi care a pierdut tot, Brody şi-a vândut toate bunurile şi s-a mutat. „Mi-am vândut apartamentul, maşina, telefoanele şi am plecat. Mi-am luat două valize, pianul şi m-am mutat în Europa. Frumuseţea în ceea ce fac este că vă oferă posibilitatea să renunţaţi la cine sunteţi şi să înţelegeţi un alt om, un alt timp, alte lupte, alte emoţii. Dacă experimentezi multe dintre aceste lucruri, te conectezi cu adevărat şi este un sentiment foarte bun“, declara artistul. 

Distribuţia din „One Flew Over the Cuckoo's Nest“

image

Unul dintre cele mai bune exemple ale dedicării faţă de un personaj fictiv a fost oferit de actorii din „Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo's Nest“ (1975), care, înainte de începerea filmărilor, s-au internat într-o clinică de psihiatrie. Experienţa acumulată în timpul petrecut la azil s-a simţit în jocul lor actoricesc de excepţie al actorilor Danny DeVito, Christopher Lloyd şi Brad Diouf. Totuşi, să trăieşti printre persoane cu probleme psihice poate fi o experienţă de-a dreptul traumatizantă. O parte dintre actori au recunoscut că ceea ce s-a văzut pe marele ecran a fost generat, în mare parte, de trauma trăită, potrivit site-ului thevintagenews.com.

Anne Hathaway - „Les Miserables“

image

Actriţa americană Anne Hathaway a slăbit nouă kilograme pentru a interpeta rolul unei prostituate în filmul „Mizerabilii/ Les Misérables“ (2012), în condiţiile în care ea era deja filiformă. Hathaway a consumat numai 500 de calorii pe zi, cu mult mai puţin decât doza zilnică recomandată pentru un adult, de 2.000 de calorii. În perioada în care a ţinut dieta, ea mânca doar două mere şi un shake bogat în proteine. De asemenea, pentru acest rol, Anne a fost nevoită să se tundă la zero. 

Înainte de rolul din „Mizerabilii“, Anne Hathaway s-a pregătit aproape un an pentru personajul Catwoman din filmul „The Dark Knight Rises“, unde a purtat un costum special, extrem de strâmt. Actriţa a declarat că, pentru intra în acel costum, a fost nevoită să mănânce doar „napi şi praf“. „A fost o teroare psihică. Nu prea înţeleg ce trebuie să faci pentru a fi slab, dar totodată puternic. Eu am mers la sală vreme de zece luni şi tot nu am reuşit“, a spus Hathaway.

Natalie Portman  – „Black Swan“

image

Natalie Portman a fost la un pas să leşine în timpul filmărilor pentru pelicula „Lebăda neagră/ Black Swan“ (2010), în care a jucat rolul unei balerine. Actriţa a slăbit nouă kilograme mâncând doar morcovi şi migdale, a făcut balet, fitness şi a înotat timp de un an.

„Erau unele nopţi în care pur şi simplu am crezut că o să mor. A fost prima dată când am înţeles cum te poate prinde un rol atât de mult încât, într-un fel, să-ţi facă rău. Aşteptam cu nerăbdare să se termine filmările. Visam doar paste, paste, paste“, a povestit actriţa. După tot acest chin, Portman a fost recompensată şi cu un premiu Oscar pentru Cea mai bună actriţă în rol principal.

Şi Mila Kunis, personajul negativ din acelaşi film, a trebuit să slăbească aproape zece kilograme. Actriţa a declarat că, pe lângă un regim alimentar drastic, se antrena cinci ore zilnic, făcând balet, exerciţii cardio şi Pilates. După trei luni, Kunis ajunsese să cântărească 40 kilograme şi a mărturisit atunci că s-a speriat de propria imagine. „Am văzut de ce industria asta e aşa de nenorocită, pentru că, la 40 kilograme, efectiv mă uitam în oglindă şi îmi spuneam: «O, Doamne!». Nu aveam nicio formă, nu aveam sâni, nu aveam fund... Tot ce se vedea erau oasele. Mi-am dat seama că arătam scârbos“, a mărturisit Kunis.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite