Film

articolul anterior articolul urmator

Mărturiile actorilor care l-au portretizat pe Iisus Hristos: „Pe toată durata filmărilor am simţit că o prezenţă puternică mă însoţeşte“

9
20 Apr 2014 19:07:51
Autor: Alexandra Constanda
Robert Powell, în rolul lui Iisus din filmul „Iisus din Nazareth“ FOTO procinema.ro
Robert Powell, în rolul lui Iisus din filmul „Iisus din Nazareth“ FOTO procinema.ro

Povestea lui Iisus fascinează omenirea de mai bine de 2000 de ani, dar şi pe regizorii şi pe actorii de la Hollywood. De la Robert Powell, unul dintre cei mai apreciaţi actori care l-a portretizat pe Mântuitor, şi până la Diogo Morgado, care a fost „acuzat“ că este mult prea sexi pentru acest rol, actorii care l-au portretizat pe Iusus au vorbit de-a lungul timpului despre cât de greu a fost să ducă la bun sfârşit o asemenea partitură.

Castingurile pentru rolul lui Iisus au fost întotdeauna dificile, regizorii având misiunea de a exploata abilitatatea actorului de a proiecta în egală măsură latura umană, cât şi pe cea divină a Mântuitorului.

În cel mai recent film ce are la bază povestea lui Iisus, „Son of God/ Fiul lui Dumnezeu“, Iisus este jucat de actorul portughez Diogo Morgado, a cărui înfăţişare a fost comparată cu cea a lui Brad Pitt sau a lui Marlon Brando din tinereţe şi care a fost numit „Iisus cel arătos“, scrie „Huffington Post“.

Diogo Morgado, „Son of God/ Fiul lui Dumnezeu“ (2014), regizor Christopher Spencer

Actorul Diogo Morgado, în rolul lui Iisus din filmul „Fiul lui Dumnezeu“ FOTO cinemgia.ro

Diogo Morgado, în vârstă de 32 de ani, le-a povestit jurnaliştilor de la Yahoo că în timp ce filma scena răstignirii „şi-a văzut toată viaţa trecând prin faţa ochilor“.

„Pentru scena răstignirii, am trecut prin momente foarte grele. Am stat ore întregi pe cruce. Am filmat acea scenă în trei zile. A fost de-a dreptul chinuitor. La un moment dat, în timp ce mă aflam pe cruce, mă uitam în jurul meu, la toţi oamenii care lucrau, şi, pentru o secundă, mi-am văzut toată viaţa trecând prin faţa ochilor. E un sentiment foarte puternic când înţelegi ce rol joci şi ce personaj important reprezinţi. Dacă scopul unui actor este să spună cea mai frumoasă poveste, atunci niciuna nu este mai măreaţă decât cea a lui Iisus Hristos. Este cea mai frumoasă poveste de dragoste, felul în care atinge inimile întregii omeniri, este un privilegiu pentru un actor să facă un asemenea rol. A fost o călătorie personală şi spirituală şi m-a atins profund, într-o manieră pe care încă mă chinui să o înţeleg. Încă mă simt bulversat, nu am putut să depăşesc acea scenă, încă mă bântuie“, a declarat actorul, citat de procinema.ro.

Robert Powell, „Jesus of Nazareth/ Iisus din Nazareth“ (1977), regizor Franco Zeffirelli

Robert Powell, în rolul lui Iisus din filmul „Iisus din Nazareth“ FOTO procinema.ro

Cu siguranţă, cea mai impresionantă şi cea mai apreciată portretizare a lui Iisus a fost cea realizată de actorul Robert Powell, în capodopera lui Franco Zeffirelli, „Jesus of Nazareth/ Iisus din Nazareth“.

Powell a declarat în repetate rânduri, după turnarea peliculei, că experienţa interpretării celui mai important personaj din istoria creştinătăţii a fost una solicitantă şi chiar traumatizantă, scrie procinema.ro. După acest rol, actorul britanic a ajuns să creadă că este, cu adevărat, un trimis al lui Dumnezeu, deşi, înainte de a fi distribuit în acest rol, se considera un ateu.

Şi Powell, care avea 33 de ani când a jucat rolul Mântuitorului, a fost profund marcat de scena crucificării: „Eram doar eu şi echipa de filmare, toţi erau emoţionaţi şi plângeau, iar eu îmi auzeam vocea ca un ecou printre acei munţi. Cred că acea scenă este cel mai bine scrisă din istorie“, declara artistul, citat de procinema.ro.

Jim Caviezel, „The Passion of the Christ/ Patimile lui Hristos“ (2004), regizor Mel Gibson

Jim Caviezel, în rolul lui Iisus din filmul „Patimile lui Hristos“ FOTO Studio Produzent

„Patimile lui Hristos“, a cărui regie poartă semnătura lui Mel Gibson, a avut cele mai mari încasări din vânzarea biletelor la nivel mondial (441 de milioane de euro), dar a fost şi cel mai controversat film, reprezentând un punct de cotitură în cariera lui Gibson, care a fost rapid transformat într-un antisemit şi rasist.

Din distribuţia peliculei, care prezintă ultimele 12 ore din viaţa lui Iisus până la Înviere, a făcut parte şi actriţa româncă Maia Morgenstern. Jim Caviezel a reuşit să ofere o interpretare fără cusur, dar nu a fost ocolit de necazuri: şi-a dislocat umărul, a fost lovit de fulger, iar la filmările pentru scena biciuirii a fost lovit din greşeală şi a avut o rană deschisă, scrie procinema.ro.

Jim Caviezel era un nume nelipsit din marile proiecte cinematografice înainte de a accepta să facă parte din controversatul proiect. A fost protagonistul remak-ului din 2002 „The Count of Monte Cristo/ Contele de Monte Cristo“ şi dramei „Angel Eyes“.

Cu toate acestea, Caviezel a declarat că „a fost respins de propria industrie“ după ce a decis să i se alăture lui Mel Gibson. Chiar şi aşa, artistul a mărturisit, pentru CBN, că acest film l-a forţat să se privească pe el nu în maniera în care şi-a dorit, ci în felul în care este văzut de Dumnezeu.

Acesta a mărturisit că au fost momente care l-au marcat într-un asemenea mod încât nici nu poate vorbi despre ele. „Pe toată durata filmărilor am simţit că o prezenţă puternică mă însoţeşte. Din interiorul meu venea o rugă «Nu vreau ca oamenii să mă vadă pe mine. Vreau să-l vadă pe Iisus». A fost lucrul pe care mi l-am dorit mai mult decât orice, să aibă un efect asupra oamenilor pentru ca aceştia să ia în cele din urmă decizia: să-L urmeze sau nu“, a povestit Caviezel.

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

papillon
20.04.2014, 23:06:46

ah, minunatul si magistralul Robert Powell...! Sunt sigur, asa cum sunt de propriul nume, cat va mai exista omenirea, cerul si pamantul, nu va mai exista altcineva asemeni lui care sa-l interpreteze pe Mantuitorul in cel mai plauzibil mod posibil...! Ah, om minunat...pacat pentru sfasitul sau tragic..desi uneori ma gandesc ca asa i-a fost randuit de Sus...altfel poate continuand in existenta asta blestemata si plină de tentatii spurcate, nu stiu cum se putea intampla riscul ca sa compromita mesajul acelui film capodopera..! Aferim, Zefirelli..! Ca din lumea catolica, cunosc numai trei stele...Francisc de Assisi, ce si-a impartit averea si a trait restul zilelor in saracie crunta, Maica Tereza, exceptionala misionara din India care lua leprosii in brate, in contextul care, unu' ca mine, si nu numai, ar lua-o la goana la un km distanta..si magsitralul regizor, Franco Zefirelli..! Cat depre horror-ul lui Gibson, unde joaca Caviezel, nu pot spune decat ca e o caricatura fara relevanta cu relatarile biblice si fara simtul realitatii, vreme ce Necuratul este reprezentat in persoana unui copil rautacios si tuns chilug..! :))Probabil, asta constituie cosmarul latent al lu' Mel Gibson :)) In alta ordine de idei, daca Mantuitorul ar fi fost in realitate astfel maltratat prin batai, cel mai probabil, n-ar mai fi avut pe cine bate in cuie pe instrumentul de tortura numit..."cruce", actualmente simbolul crestinismului..! :) Zambet amar...

+3 (7 voturi)
Friedl Ghunter
21.04.2014, 01:28:20

Este dificil sa urmăreşti un astfel de film cu adevărat dar să-l trăieşti în locul actorului care îi interpretează rolul. După mine cel mai bine care a jucat rolul lui IISUS, mai firesc, mai aproape de realitate a fost actorul Robert Powell. Nu a exagerat dar nici nu s-a jucat cu rolul ci l-a trăit aproape de realitate, a jucat atât de natural încât ai crezut că este ADEVĂRUL, vieţii şi chinurilor lui IISUS. Am îndrăgit acest actor prin felul cum a jucat acest Divin rol. Ce a făcut el prin acest rol, nu cred că mai poate face aşa ceva nimeni vre-odată pe Pământ. Sunt sigur că şi Divinitatea l-a ajutat să-şi joace acest universal sau astral rol. Pentru acest rol şi aceste trăiri, sigur Divinitatea îi va da răsplata veşnică a fericirii în lumea spirituală, Divină în CERURI, a RAIULUI.

+3 (5 voturi)
Malone
21.04.2014, 03:53:11

Domnule Fiedl,nu pot să cred că ai căzut în capcana întinsă de secta bor. Numele Domnului nostru Isus Hristos se scrie cu un singur i. Sau ai auzit vreun popoi hortohoţ şi preacurvios pronunţănd numele cu doi de i? În traducerile aprobare de Biserica Creştin Ortodoxă(din care multe biserici ortodoxe nu fac parte),singurul motiv pentru care se scrie cu doi de i este pentru a face diferenţa omul de rând de o traducere sectară de-a lui Cornilescu. Cel mai reprezentativ aspect al mojiciei lui Cornilescu este traducere cuvântului asemănare(sau idol în unele traduceri) cu un alt cuvât,idol.

-2 (2 voturi)
Malone
21.04.2014, 03:55:13

Erată:ultimul cuvânt este icoană.

+1 (1 vot)
Dorin-Adrian Cristea
21.04.2014, 08:43:08

Robert Powell este cel mai apropiat de suflet si realitatea fizionomiei.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările