Film

articolul anterior articolul urmator

Ne-a părăsit „Ţeavă”, celebrul cascador din trupa lui Sergiu Nicolaescu

7
8 Mar 2021 09:38:12
Autor: Adrian Epure
Vasile Popa, alături de Gheorghe Dinică
Vasile Popa, alături de Gheorghe Dinică

Cel mai premiat şi mai longeviv cascador din România, Vasile Popa, a fost omul de încredere al regretatului regizor Sergiu Nicolaescu, căruia i-a stat alături timp de patru decenii, a plecat dintre noi cu doar câteva zile înainte de a împlini 74 de ani.

„A fost un mare cascador, un bun profesionist şi un camarad de excepţie. Am făcut împreună «Mihai Viteazul», dar şi alte filme de excepţie realizate de Sergiu Nicolaescu şi nu numai. Vasile Popa a făcut şi roluri foarte bune, era distribuit frecvent de regizori. Din păcate, am rămas foarte puţini din acea echipă extraordinară. Sunt foarte trist, dacă nu era pandemia mă urcam în avion şi veneam imediat în ţară, însă profit de ocazie pentru a-i transmite un ultim omagiu”, ne-a declarat Paul Misai, actor şi cascador stabilit de peste patru decenii în Franţa. 

În lumea cinematografiei, Vasile Popa a fost cunoscut aproape exclusiv după poreclă: „Ţeavă”. Probabil că nu există român care să nu-l fi văzut măcar o dată pe marele sau pe micul ecran. Fost boxer la clubul Dinamo, Popa a fost atras de mirajul cinematografiei la finele anilor ’60. 

“Înainte de «Mihai Viteazul» s-a făcut prima şcoală organizată de cascadori. S-a dat anunţ la ziar, iar preselecţiile se ţineau pe strada Batiştei. Intru acolo şi văd că erau în curte trei salvări, care cărau încontinuu pretendenţi. Trebuia să sari de la o fereastră, de la trei metri înălţime, dar în interior, într-o sală. Puseseră nişte saltele înguste pe jos. Şi te puneau să mimezi o moarte. Când am văzut ce-i acolo, am plecat, am zis că nu-i de mine. M-am oprit la barul «Dunărea» şi mi-am luat o vodcă. După care mi-am zis: Doar nu-s eu mai prost ca alţii?! Şi m-am întors. N-au trecut decât vreo trei minute şi m-au şi strigat. În comisie era Sergiu Nicolaescu, împreună cu antrenorul de la lotul naţional de scrimă, cel de la lotul naţional de călărie, plus alţii. Am făcut tot ce m-au pus ăia, dar nu ştiu cum de cădeam numai în cap. Dar nu mă dădeam bătut. La care Sergiu le-a zis ălora din comisie: «Daţi-i cea mai mare notă, că ăsta e rezistent». Aşa am ajuns eu cascador. Şi am rămas alături de Sergiu până la final”, a povestit îndrăgitul cascador. 

Citeşte toate dezvăluirile cascadorului Vasile Popa de pe platourile de filmare

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Kongo-Müller
8.03.2021, 10:07:32

Nu doar cascador ci si un actor excelent. Dumnezeu sa-l odihneasca.

+5 (7 voturi)
Stefan din Nord
8.03.2021, 10:30:03

A cazut el numai in cap la prima proba pentru cascador dar a ajuns sa castige la un film cat un director pana la pensie .

-5 (7 voturi)
MV R.
8.03.2021, 10:46:40

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

+1 (1 vot)
Serban Mihaila
8.03.2021, 10:49:54

Ne puteam da seama cam cata glagorie era in cap la tovarasul Sergiu numai dupa modul de organizare al "examenului" la scoala de cascadori.... "Sariti ba cretinilor pe geamuri daca vreti sa jucati in filmele mele! Daca va rupeti gaturile, spaga voastra!". Ne mai miram de sutele de cai ucisi in "luptele" regizate de tov Nicolaescu sau de sutele de masini de epoca, aruncate in aer!

+3 (5 voturi)
Dem Cristi
8.03.2021, 11:31:51

Ce sa faci daca pe vremea aia nu existau CGI sau macar efecte elementare. Mureau cai, isi rupeau oasele cascadori, masinile de epoca nu erau distruse. epavele strinse din cimitire de masini deveneau recuzita incendiate si re-incendiate in filme. Nicolaescu e de blamat pentru altele ca acceptarea scenariilor proaste, jocul sau actoricesc execrabil, faze ridicole cu accente pro comuniste, falsificarea istoriei, umor de 2 lei si nu in ultimul rand distrugerea manastirii Vacaresti chiar daca aflata in stare de degradare s-au pierdut elemente de arhitectura la exploziile de la turnarea unui film https://adevarul.ro/news/bucuresti/cum-contribuit-sergiu-nicolaescu-distrugerea-manastirii-vacaresti-1_50e7036e596d720091730845/index.html

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările