Oscar 2018: The Shape of Water este cel mai bun film şi are cel mai bun regizor, în ciuda acuzaţiilor de plagiat: asemănările cu lucrarea unui laureat Pulitzer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cineastul mexican Guillermo del Toro (53 de ani) a câştigat primul Oscar din carieră pentru regia filmului fantasy „The Shape of Water“, care a fost desemnat şi Cel mai bun film la gala Oscar 2018, în ciuda acuzaţiilor de plagiat.

Guillermo del Toro a fost desemnat Cel mai bun regizor la gala Oscar 2018, după ce şi-a adjudecat şi Leul de Aur, la Fesivalul de Film de la Veneţia, precum şi Globul de Aur, şi premiul BAFTA. Mai mult, cineastul a câştigat şi cel mai important trofeu al galei, „The Shape of Water“ fiind desemnat Cel mai bun film.

Filmul scris şi regizat de cineastul mexican, „The Shape of Water“, a condus în topul nominalizărilor la premiile Oscar 2018 şi a reuşit să mai traducă în victorii alte două din cele 13 nominalizări: Cea mai bună coloană sonoră şi Cea mai bună scenografie

Victoria este cu atât mai însemnată având în vedere controversele iscate de acuzaţia de plagiat adusă lui Guillermo del Toro de moştenitorii dramaturgului american Paul Zindel, recompensat cu prestigiosul premiu Pulitzer.

Mai exact, cineastul mexican şi compania Fox Searchlight au fost daţi în judecată şi au fost acuzaţi că pentru scenariul aclamatului film fantasy „The Shape of Water“ s-au inspirat dintr-o piesă de teatru scrisă de Zindel în anul 1969.

David Zindel, fiul dramaturgului, a declarat pentru The Guardian că textul „Let Me Hear You Whisper“, o piesă de teatru despre o femeie de serviciu dintr-un laborator de cercetare care se ataşează de un delfin captiv şi încearcă să salveze creatura, a reprezentat sursa de inspiraţie pentru filmul lui Guillermo del Toro.

„The Shape of Water“, un film fantasy cu buget redus bazat pe scenariul scris de cineastul mexican Guillermo del Toro şi americanca Vanessa Taylor, prezintă povestea unei îngrijitoare mute, interpretată de Sally Hawkins, care lucrează într-un laborator, în anii ’60, şi care se îndrăgosteşte de o creatură marină pe care încearcă să o salveze.

Un purtător de cuvânt al studiourilor Fox Searchlight a negat vehement acuzaţiile, catalogându-le drept „nefondate şi fără valoare“ şi precizând că va fi demarată o moţiune pentru a le anula. Mai mult, compania a atras atenţia şi asupra faptului că plângerea depusă de familia Zindel a venit în preajma datei la care membrii Academiei se pregăteau să încheie votarea pentru decernarea premiilor Oscar 2018, punând astfel presiune, notează şi News.ro. 

„Guillermo del Toro nu a citit şi nici nu a văzut vreodată piesa domnului Zindel. Domnul del Toro are o carieră în cinematografie de 25 de ani, timp în care a realizat zece filme de lungmetraj şi întotdeauna a fost foarte deschis în a-şi recunoaşte influenţele şi sursele de inspiraţie. Dacă familia Zindel are întrebări referitoare la această lucrare originală, îi invităm la o discuţie“, au mai spus reprezentanţii Fox. 

Născut pe 9 octombrie 1964, în Guadalajara (Mexic), Guillermo del Toro este scenarist şi regizor, nominalizat la premiile Oscar pentru „El laberinto del fauno” (2006), film care a participat şi în competiţia pentru Palme d'Or, pentru care a primit un premiu BAFTA, pentru cel mai bun film într-o limbă străină, şi un Goya, pentru scenariu. La Cannes, el a fost premiat pentru „Cronos“ (1993).

Într-un interviu recent, del Toro a explicat că ideea provine în parte dintr-o conversaţie avută cu romancierul Daniel Kraus (producător asociat al filmului), care a sugerat o poveste despre un portar care răpeşte un amphibian-om dintr-o unitate guvernamentală secretă.

Şi co-producătorul „The Shape of Water“, J. Miles Dale, a respins acuzaţiile, precizând că sunt fără temei, drept urmare echipa filmului nu îşi face griji privind procesul, însă consideră dezamăgitor momentul ales pentru a lansa acuzaţiile şi susţine că denotă oportunism, potrivit Press Association. 

Oscar 2018: Asemănările şi diferenţele dintre cele două lucrări

Jurnaliştii „The Guardian“ au evidenţiat asemănările dintre „Let Me Hear You Whisper“ şi „The Shape of Water“.

În ambele poveşti, o femeie care face curat lucrează în schimbul de noapte la un laborator şi se îndrăgosteşte de o creatură marină care este subiectul unui experiment misterios. 

Ambele femei dezvoltă relaţia cu animalul după ce îi aduce mâncare şi dansează cu mopul în faţa acvariului pe o piesă de dragoste. 

Ambele personaje învaţă să comunice cu creaturile şi ambele laboratoare sunt implicate în operaţiuni militare strict secrete. De asemenea, protagonistele descoperă planul iminent de a ucide creatura, iar ambele laboratoare menţionează „vivisecţia“. 

Ambele femei concep planuri de salvare a animalului, pentru a-l elibera în mare, şi sunt prietene cu un portar dispus să le ajute, în film acest rol fiind interpretat de Octavia Spencer, şi ea nominalizată la Oscar 2018. 

The Guardian remarcă însă şi diferenţele majore. În „The Shape of Water“, personajul principal, Elisa, este mută şi comunică prin limbajul semnelor cu animalul. În opera lui Zindel, Helen vorbeşte, însă face referire la persoanele care nu se bucură de această abilitate, spunând: „Unii oameni sunt muţi, ştii. Dar doar pentru că ei nu pot vorbi nu-i omorâm.“ În filmul lui del Toro există şi un alt personaj semnificativ: prietenul homosexual al Elisei, interpretat de Richard Jenkins. De asemenea, diferenţe semnificative sunt şi în felul în care cele două lucrări se încheie. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite