Peter O'Toole a murit. Actorul devenit celebrul datorită filmului „Lawrence al Arabiei” a murit la 81 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Peter O'Toole a murit, sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, potrivit unui anunţ făcut duminică de agentul său.

Actorul Peter O'Toole, care a jucat rolul aventurierului britanic T. E. Lawrence în celebrul film „Lawrence al Arabiei” (1962), a murit, sâmbătă, la vârsta de 81 de ani. Decesul său a fost anunţat duminică de agentul său, Steve Kenis, informează BBC News. „Era bolnav de ceva vreme”, a precizat Kenis.

Peter O'Toole, care a suferit în anii '70  de cancer stomacal, s-a stins din viaţă în spitalul Wellington din Londra. 

Actorul de origine irlandeză a anunţat, la vârsta de 79 de ani, să se retrage din lumina reflectoarelor. „Îmi iau ramas bun de la profesie cu durere, dar fără lacrimi”, declara, la momentul respectiv, O'Toole.

Actorul a devenit celebru în 1962 după interpretarea rolului aventurierului britanic T. E. Lawrence în pelicula „Lawrence al Arabiei”.

Pentru activitatea sa actoricească, Peter O'Toole a primit un Oscar onorific în 2003. Iniţial, actorul a refuzat să primească premiul. Într-o scrisoare adresată Academiei de Film, O'Toole a cerut amânarea acordării premiului până la împlinirea vârstei de 80 de ani: „Sunt încă în cărţi şi poate îl dau gata pe «nemernicul ăsta mic»”.

Interpretarea rolului lui T. E. Lawrence în pelicula clasică „Lawrence al Arabiei” i-a adus, în 1963, prima din cele opt nominalizări la Oscar. O'Toole a mai fost propus şi pentru rolurile jucate în filmele „Becket”, „The Lion in Winter („Leul în Iarnă”)” şi „Goodbye, Mr Chips” („La revedere, domnule Chips”).

Ultima sa nominalizare la Oscar a fost în 2007, la categoria „Cel mai bun actor în rol principal”, pentru interpretarea rolului lui Maurice în filmul „Venus” (2006). 

În pofida celor opt nominalizări la Oscar, Peter O'Toole nu a dus acasă niciun premiu acordat de Academia Americană de Film. 

A câştigat, însă, patru Globuri de Aur: în 1963 pentru cel mai promiţător debutant, în 1965 pentru filmul „Becket”, în 1969 pentru interpretarea regelui Henry al II-lea în pelicula „Leul în Iarnă” şi în 1970 pentru comedia muzicală „La revedere, domnule Chips”.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite