„Cadoul de Crăciun“, scurtmetraj regizat de Bogdan Mureşanu şi desemnat câştigătorul marelui premiu al competiţiei internaţionale a Clermont-Ferrand FF, cel mai important festival de scurtmetraje din lume, nu a primit o nominalizare la Oscar 2020, deşi iniţial a fost inclus pe lista scurtă de propuneri.
Bogdan Mureşanu, regizorul filmului multipremiat, a făcut în acest sens declaraţii pentru Libertatea. El a declarat că se simte atât eliberat de presiunea din ultimul timp, cât şi trist într-o oarecare măsură, şi a promis un viitor film: „Am o uşoară senzaţie de tristeţe, dar şi o nebănuită eliberare de toată presiunea din ultima vreme. Dacă îmi pare rău de ceva este că nu am reuşit să fac pe nimeni din instituţiile statului român să înţeleagă ce şansă avea România. Echipa noastră de film a făcut tot ce i-a stat în putinţă să îşi reprezinte ţara la un nivel la care nu se ajunge cu una, cu două. Tocmai de aceea, acum, le mulţumim celor care ne-au ajutat şi ne grăbim să ne apucăm de următorul film. Vă mulţumim şi pe data viitoare“.
Scurtmetrajul, care îi are în distribuţie pe actorii Ioana Flora, Adrian Văncică, Luca Toma, a fost inclus pe lista scurtă de propuneri pentru o nominalizare la Oscar 2020 la începutul săptămânii trecute.
Regizorul Bogdan Mureşanu este al doilea român după Cristian Mungiu care ajunge pe lista scurtă pentru premiile Oscar.
Bogdan Mureşanu este regizorul scurtmetrajului „Cadoul de Crăciun“ FOTO aarc.ro/Libertatea
Despre „Cadoul de Crăciun“
Scurtmetrajul îi are în distribuţie pe Adrian Văncică şi Ioana Flora. Acţiunea filmului are loc în seara de 20 decembrie 1989. Totul porneşte de la scrisoarea unui băiat către Moş Crăciun în care copilul dezvăluie ce îşi doresc părinţii lui de sărbători. Tatăl află îngrozit că cel mic a trimis prin poştă o scrisoare în care spune ce îşi doreşte părintele lui pentru Crăciun: „Să moară nea Nicu“.
„Cadoul de Crăciun“ a fost, la începutul anului, desemnat câştigătorul marelui premiu al competiţiei internaţionale a Clermont-Ferrand FF, cel mai important festival de scurtmetraje din lume.
Filmul lui Bogdan Mureşanu a mai câştigat premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj la TIFF 2018, precum şi o menţiune specială la Festival du Cinéma Méditerranéen de Montpellier. În luna decembrie a anului trecut, a fost recompensat cu premiul publicului la Festivalul Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka“ de la Białystok.
Printre distincţiile obţinute până în prezent de producţia cinematografică a lui Bogdan Mureşanu regăsim:
2018 - TIFF - Cel mai bun scurtmetraj la Zilele Filmului Românesc
2018 - Festival du cinéma méditerranéen de Montpellier - Menţiune specială
2018 - Cottbus - Marele Premiu
2019 - Premiile Gopo - Cel mai bun scurtmetraj.
decembrie 2019 - Premiul Academiei Europene de Film (EFA) pentru scurtmetraj.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
5 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Comentariu considerat abuziv.
Film slab spre foarte slab.
Nu fits tristi!Aceste premii au devenit in mare parte neintelese de spectatori:Aici in USA circula vorba:trebuie sa fi evreu,holocaust,negru,gay,psihopat.....Voi nu sunteti nici una
Fiti va rog seriosi. Nu spun ca Oscarul ar fi cine stie ce garantie a calitatii unui film, dar filmul e putin, foarte putin, se invarte in jurul unei singure idei si unei singure intamplari. Un scurt metraj lungit despre o situatie absurda. Nu e rea ideea desigur, dar trebuie sa fi usor troglodit sa il consideri genial.
Poate juriului nu i-a placut un filmulet in care cameramanului ii tremura camera pe umar.