Film

articolul anterior articolul urmator

San Sebastian 2021: Producţia românească „Crai nou/ Blue Moon”, de Alina Grigore, a câştigat marele premiu

0
25 Sep 2021 22:59:40
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO Radio Romania Cultural
FOTO Radio Romania Cultural

"Crai nou/ Blue Moon", scris şi regizat de Alina Grigore, cu Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov în distribuţie, care urmăreşte călătoria psihologică a unei tinere spre dezumanizare, a câştigat marele premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian.

Irina se luptă să aibă o studii superioare şi să scape de violenţa din familiei ei disfunţională. O experienţă sexuală ambiguă îi va impulsiona intenţia de a lupta contra violenţei din familia ei. Alina Grigore este cunoscută pentru rolul din „Ilegitim” (2016), regizat de Adrian Sitaru, cu care a scris scenariul, şi care a fost premiat în secţiunea Forum a Berlinalei. Înainte de asta, ea a jucat, între altele, în serialele „Îngeraşii” şi „Aniela”.
 
De asemenea, la gala de închidere a festivalului, lungmetrajul „Carbon”, producţie Republica Moldova - România regizată de Ion Borş, a câştigat premiul WIP Europa, în valoare de 10.000 de euro. Filmul va beneficia şi de servicii de prost-producţie şi prezentarea în Marché du Film - Festival de Cannes 2022.
 
Treisprezece producţii din 15 ţări au concurat pentru trofeul Kutxabank-New Directors în valoare de 50.000 de euro.
 
În secţiunea New Directors, dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, a fost selectat „Marocco”, semnat de Emanuel Pârvu.
 
Selectat aici a fost şi „Between Two Dawns”, scris şi regizat de Selman Nacar, o coproducţie Turcia - Franţa - România, o dramă cu accente de thriller a cărei acţiune se petrece pe parcursul a 24 de ore. 
 
În secţiunea Nest, dedicată proiectelor tinerilor cineaşti, a fost inclus şi scurtmetrajul românesc „Planuri de vacanţă”, de Alexandru Mironescu.
 
LISTA CÂŞTIGĂTORILOR:
 
Marele premiu - "Blue Moon" de Alina Grigore (România)
 
Premiul special al juriului - Lucile Hadzihalilovic - "Earwig" (Marea Britanie, Franţa, Belgia)
 
Cel mai bun regizor - Tea Lindeburg - "Du som er i himlen/ As in Heaven" (Danemarca)
 
Scoica de Argint pentru cea mai bună actriţă, ex aequo, a fost acordat actriţelor Flora Ofelia - "Du som er i himlen" şi Jessica Chastain - "The Eyes of Tammy Faye"
 
Scoica de Argint pentru cel mai bun rol secundar - distribuţia filmului "Quién lo impide/ Who’s Stopping Us" - Jonás Trueba (Spania)
 
Cel mai bun scenariu - Terence Davies pentru "Benediction" (Marea Britanie)
 
Premiul juriului pentru cea mai bună imagine - Claire Mathon pentru "Enquête sur un Scandale d'état/ Undercover" (Franţa), regia Thierry de Peretti
 
Premiul Kutxabank-New Directors - Lena Lanskih - "Nich’ya/ Unwanted" (Rusia)  
 
Trofeul Zabaltegi-Tabakalera a revenit filmului "Vortex" de Gaspar Noé (Franţa)  
 
Trofeul secţiunii Horizontes a fost acordat producţiei "Noche de fuego/ Prayers for the Stolen" - Tatiana Huezo (Mexic, Germania, Brazilia, Qatar)
 
Câştigătorul premiului pentru „cel mai bun film european”, decis de public, a fost "Ouistreham/ Between Two Worlds" - Emmanuel Carrère (Franţa)
 
Premio del Publico Ciudad de Donostia - "Petite maman" - Céline Sciamma (Franţa)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările