„Star Trek: Dincolo de limită“, debut în forţă la box office. Criticii au păreri împărţite despre noua aventură galatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Star Trek: Beyond/ Star Trek: Dincolo de limită“ a debutat cu dreptul la nivelul încasărilor, dar nu a reuşit să mulţumească toţi criticii cu noile aventuri prezentate.

„Star Trek“ continuă aventura 

„Star Trek: Dincolo de limită“ a debutat în box office-ul nord-american cu încasări de 59,6 de milioane de dolari, semnalând astfel faptul că după şase seriale, 13 lungmetraje şi o prezenţă de 50 de ani în cultura cinematografică încă mai există viaţă pentru una dintre cele mai durabile francize de la Hollywood. Chiar şi aşa, noul film nu a egalat performanţele la nivel de încasări obţinute de „Star Trek: Into Darkness“, în 2013 (70,2 milioane de dolari) şi de „Star Trek“, în 2009 (75,2 milioane de dolari). Pentru a face profit, filmul trebuie să aibă casări consistente, totul pentru a egala şi depăşi bugetul de 185 de milioane de dolari care a fost pompat în noua producţie, scrie „Huffington Post“.

Actuala producţie realizată de Justin Lin, cu Chris Pine, Zachary Quinto şi Simon Pegg în distribuţie, pune accentul pe explorarea şi descoperirea de noi lumi: în acest episod, căpitanul James Kirk vizitează o planetă ca ambasador pentru a încheia un tratat de pace cu o civilizaţie inamică Federaţiei. Justin Lin are acum marea responsabilitate de a continua „Star Trek“ într-o manieră „globală“, aşa cum a revitalizat-o J.J. Abrams, înainte de a pleca să facă „Star Wars: Trezirea Forţei“. 

Se pare că vor mai fi şi alte misiuni intergalactice, după ce Paramount a anunţat deja că există în lucru o continuare pentru franciză, chiar înainte de lansarea celui mai recent film. De altfel, studioul de producţie l-a rechemat pe Chris Hemsworth pentru a relua rolul tatălui căpitanului Kirk, în ciuda faptului că personajul a fost incinerat într-un dezastru petrecut în filmul anterior.

Înainte de lansare, filmul a fost marcat de mai multe evenimente. Actorul american de origine rusă Anton Yelchin, cunoscut pentru rolul lui Pavel Chekov, a murit după ce a fost călcat de propriul său autoturism, parcat necorespunzător, care l-a strivit de un gard.

După care, unul dintre cele mai cunoscute personaje ale filmelor „Star Trek“, Hikaru Sulu, interpretat acum de John Cho, s-a dovedit a fi homosexual, scenaristul Simon Pegg luând această decizie în onoarea actorului George Takei, primul interpret al locotenentului fizician, care şi-a recunoscut orientarea sexuală în 2005.

Cum au apreciat criticii noul „Star Wars“ 

Criticii români s-au arătat încântaţi de noua producţie. „Paramount a învăţat din propriile greşeli: «Star Trek Into Darkness», din 2013, a cam supărat fanii pentru că s-a îndepărtat prea mult de stilul clasic al francizei, aşa că «Beyond» a fost scris în maniera veche a seriei atât de îndrăgite - de altfel, să te uiţi la această producţie e ca şi cum te-ai uita la un episod mai lung din serialul «Star Trek». Regizorul Justin Lin, care până acum nu a regizat niciun SF, dar a făcut 4 din filmele «Fast and Furious», a adus în «Star Trek Beyond» un ritm plin de energie. Povestea este tonică, proaspătă şi secvenţele de urmăriri sunt tensionante - până la urmă, Justin Lin este expert în curse, iar «Star Trek Beyond» pare un «Fast and Furious» în spaţiu“, scrie Digi24.

„Star Trek Beyond e un echilibru între plusuri şi minusuri. Cel puţin o secvenţă de luptă în spaţiu îţi taie răsuflarea odată ce o vezi pe marele ecran, iar confruntările corp la corp au multe idei originale. Pe de altă parte, «găurile negre» din scenariu nu pot fi uşor trecute cu vederea. Începând cu punctul declanşator al poveştii (...).Alegerea lui Chris Pine ca protagnist probabil ni se pare aşa de neinspirată şi pentru că actorul joacă destul de stângaci şi nesigur. Nu inspiră deloc autoritatea şi maturitatea pe care personajul lui ar trebui să le aibă. Pe de altă parte, personajul negativ, Krall (Idris Elba), este excelent construit - aproape un antierou - nefiind monstrul spaţial tipic sau bruta extraterestră, ci un personaj inteligent şi până la un punct raţional - cu o origine suprinzătoare. «Star Trek: Beyond» merită văzut pentru efectele speciale, spectacol vizual fiind - incontestabil - la înălţime“, scrie şi cinemagia.ro.

La fel de încântaţi s-au arătat şi unii dintre criticii internaţionali. „Ce distracţie! Chiar şi cu exploziile prea multe şi timpul lung de rulare, «Star Trek: Beyond» apare ca o versiune extinsă a unuia dintre cele mai bune episoade ale seriei originale. Şi spun asta în cel mai bun mod posibil“, a scris Richard Roeper, de la „Chicago Sun-Times“.

Dave Robinson a scris că filmul „eşuează să treacă dincolo de limitele originale“ şi pare să fie „doar un alt film SF de tip popcorn într-o piaţa şi-aşa aglomerată“. Mark Pesce, un alt critic, a scris că noul „Star Trek“ l-a dezamăgit, reuşind „să fie atât de neînţeles, cât şi de nevăzut“ pentru că „a pierdut din vedere unica lecţie pe care franciza o predă de jumătate de secol, lupta este în noi, pentru înţelegere, nu împotriva cuiva imaginar“. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite