Film

articolul anterior articolul urmator

Un documentar despre înfiinţarea Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, difuzat online de ICR New York

1
26 Jan 2022 09:58:07
Autor: News.ro
FOTO: ICR New York
FOTO: ICR New York

Institutul Cultural Român de la New York va comemora tragedia Holocaustului printr-un proiect online care aduce în prim-plan una dintre cele mai importante iniţiative de recuperare a memoriei evreieşti din România, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord de la Şimleu Silvaniei.

Evenimentul va explora viaţa de zi cu zi a comunităţilor evreieşti transilvănene în România interbelică, dar şi destinul tragic al acestora după declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial prin intermediul unei proiecţii de film, urmată de o dezbatere. Documentarul care va fi prezentat,  „Dreptul de a fi”, este realizat de Edward Staroselsky şi narează experienţa fondării Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, o instituţie unică în România, care funcţionează în vechea sinagogă din Şimleu Silvaniei, acum restaurată.
 
La discuţia despre saga înfiinţării acestui muzeu şi despre existenţa comunităţii evreieşti din Transilvania în perioada interbelică şi după ocupaţia hortystă participă dr. Alexander Hecht şi Daniel Stejeran, fondatorul şi, respectiv, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, dr. Ana Bărbulescu, şefa Departamentului de cercetare al Institutului Naţional „Elie Wiesel” pentru Studiul Holocaustului din România, precum şi dr. Roberta Seret, scriitoare şi expertă în cinematografia dedicată tragediei evreieşti.
 
Evenimentul, care va fi difuzat în regim live pe pagina de Facebook a ICR New York în data de 27 ianuarie, începând cu ora 21.00, ora României, va fi deschis cu un cuvânt introductiv de A.G. Weinberger, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, şi va fi moderat de directorul ICR New York, Dorian Branea.
 
Pentru a oferi o imagine mai cuprinzătoare a vieţii de zi cu zi a evreilor transilvăneni, fragmente din expoziţia principală a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord vor fi prezentate şi pe website-ul ICR New York, www.rciusa.info.
 

Vă recomandăm şi: 

 
„Din culisele cinematografiei“. Tovarăşa Elena Ceauşescu era mare amatoare de filme turceşti
 
Dick Halligan, membru al formaţiei Blood, Sweat and Tears, devenit compozitor de muzică de film, a murit la 78 de ani

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

dumitru bogdan
26.01.2022, 13:15:28

La Budapesta trebuia să fse acă acest muzeu. Ungurii sunt vinovați de ce au pățit evreii din această parte a României. Pentru că ungurii o stăpâneau in urma dictatului de la Viena. Este bine sa ne amintim, dar lasa impresia că România este de vina pentru acele lucruri. Noi avem Iași, Odessa, Transnistria.

-11 (13 voturi)
Modifică Setările