Variety: România devine tot mai atractivă pentru producătorii de film străini. Ce facilităţi fiscale au aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandra Oh (stânga) joacă rolul principal în producţia „Killing Eve“
Sandra Oh (stânga) joacă rolul principal în producţia „Killing Eve“

La un an de când industria filmului din ţară beneficiază de facilităţi fiscale, printr-o Hotărâre de Guvern, pentru a ţine pasul cu ţările vecine, România „culege“ primele roade. În Cluj, de pildă, a crescut numărul de producţii cinematografice străine, scrie Variety.

Industria filmului a primit începând cu anul 2018 un sprijin special din partea statului român. Cei care fac filme în România primesc 35% din cheltuielile de producţie înapoi.

Decizia a fost luată prin Hotărâre de Guvern, autorităţile sperând astfel ca România să devină atractivă pentru celebrele case de producţie din străinătate. 

În cazul în care este promovată România, ajutorul creşte până la 45% şi poate ajunge până la 10 milioane de euro pentru un film. Ceea ce s-a şi întâmplat, scrie Variety. 

Astfel, România a devenit atractivă pentru producţii Netflix şi Amazon Studious. 

„Anul acesta pare să fie destul de ocupat, mult mai ocupat, aş spune, decât anul trecut“, a declarat producătorul de film Bogdan Moncea, de la Castel Film Studios din Bucureşti, care a lucrat la cea de-a cincea parte a francizei Universal „Dragonheart“.

„România era destul de competitivă şi înainte, însă mulţi producători s-ar fi dus într-o ţară care oferea aceste facilităţi fiscale“, a declarat Moncea, potrivit Variety.

El adaugă: „Acum, România a devenit mult mai atractivă în ceea ce priveşte costurile de producţie şi eficienţă. Mult mai atractivă decât Ungaria şi decât Republica Cehă“. România a alocat un fond anual de 50 de milioane de euro pentru producţiile străine, mai notează sursa citată. 

Rambursările de 35% sunt disponibile pentru filme, scurtmetraje, documentare, seriale TV, producţii pentru online şi proiecte animate care au un buget minim de 100.000 de euro (113.000 dolari) şi o limită de 10 milioane de euro. Cel puţin 20% din buget trebuie să fie cheltuit în România. Dacă proiectul promovează în mod explicit ţara, procentul pe care producătorii îl primesc înapoi se ridică la 45%.

„Este un sprijin nerambursabil. Schema are o valoare de 50 de milioane de euro pe an, timp de 3 ani, până în 2020“, a declarat Alex Traila, producător de film. 

Singura condiţie este ca filmul să se facă în colaborare cu o casă de producţie de aici. Marile studiouri americane şi-au arătat interesul. Producţiile recent realizate în România includ „The Nun“, filmul lui Corin Hardy, „Conjuring“, primul sezon din producţia Netflix „Killing Eve“ şi „The Romanoffs“, producţie Amazon Studios.

Sectorul de afaceri din România este, totuşi, încrezător că ţara noastră oferă mai mult decât o schemă generoasă de facilităţi fiscale. „Din toate ţările din jur, cred că România este ţara cu cel mai mare potenţial“, spune producătoarea de film Iuliana Tarnovetchi. „Avem mare, avem munţi, avem Delta Dunării. În ceea ce priveşte locaţiile, este foarte dificil să ne baţi.“

Reprezentanţii caselor de producţie româneşti spun că străinii sunt atraşi de noile facilităţile fiscale, cu procent mai mare decât în alte ţări europene. În Ungaria, de exemplu, vorbim de numai 25%, dar în ultimii ani s-au turnat acolo filme celebre precum „Die Hard“ şi „Marţianul“. Producătorii au evitat până acum România pentru că era una dintre puţinele ţări care nu avea astfel de facilităţi.

După aprobarea a peste 30 de proiecte în ciclul de finanţare din 2018, Guvernul a dat deja undă verde mai multor proiecte în ​​prima jumătate a acestui an. Un număr de producţii majore din SUA şi Marea Britanie sunt în desfăşurare.

„Trebuie să profităm de toate aceste resurse. Trebuie să creăm mai multe locuri de muncă pentru oamenii care doresc să lucreze din nou în industria cinematografică“, spune Tarnovetchi. „România este acum un tărâm al oportunităţilor“, a conchis producătoarea de film.

De altfel, industria cinematografică românească a crescut considerabil. Faţă de anul 2000, când nu s-a produs în România nici măcar un film, acum se fac peste 20 de lungmetraje anual. Mai puţin de jumătate sunt însă în colaborare cu alte ţări.

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite