VIDEO Ruşii la Hollywood: răufăcători geniali sau băieţi buni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruşii sunt cei mai populari răufăcători din filmele hollywoodiene, de la asasini la oligarhi, personajele din Rusia sunt portretizate într-o manieră înfricoşătoare, dar nu întotdeauna au fost băieţii răi, arată o analiză realizată de BBC.

Timp de mai multe decenii, rusul a fost personajul negativ pe marile ecrane. „Rusul fumează şi transpiră foarte mult. De asemenea, rusul este sadic“,  a declarat, pentru BBC, Harlow Robinson, autorul cărţii „Russians in Hollywood, Hollywood’s Russians“.

Portretizarea ruşilor ca răufăcători datează încă din secolul XX, în momentul în care Comunismul a devenit o forţă politică, iar SUA a început să dea dovadă de o „anxietate naţională“ faţă de Uniunea Sovietică, scrie BBC. 

Astăzi, trupele ruseşti sunt dislocate în Crimeea. Este o altă luptă între Est şi Vest, cea mai mare de la Războiul Rece, iar mizele sunt mari. Cu mult înaintea acestui conflict însă, ruşii au fost prezentaţi într-o lumină negativă pe marile şi micile ecrane. Cu toate acestea, ei nu au fost întotdeauna băieţii răi, nu în filme, cel puţin. 

Jurnaliştii de la BBC au întocmit o listă a filmelor de la Hollywood care arată cum a evoluat imaginea rusului pe marile ecrane.

„Steaua Nordului/ The North Star“ (1943)

    

În anii ’40, regizorul de origine ucraineană Lewis Milestone a realizat filmul „Steaua Nordului“. În filmul lui ruşii erau eroici, curajoşi, iar pelicula prezenta o perioadă din istorie când Uniunea Sovietică a fost un aliat al Statelor Unite. 

Mai târziu, Milestone a făcut filme elaborate, precum un remake al peliculei „Revolta de pe Bounty/ Mutiny on the Bounty“, iar de-a lungul anilor a încercat, fără sorţi de izbândă, să obţină susţinere pentru a realiza filme ce glorificau Rusia, a povestit Robinson.

  

)   

„The Rocky and Bullwinkle Show“ (1961)

   

În anii următori numărul ruşilor răi a crescut pe marile ecrane. „Este un lucru ideologic. Mulţi dintre cei care au crescut în perioada Războiului Rece se curăţă cu greu de această imagine“, a declarat Robinson, pentru BBC. 

„The Rocky and Bullwinkle Show“, un desen animat celebru despre aventurile unui elan şi ale unei veveriţe, avea şi un personaj rus, numit Boris Badenov. Acesta era de-a dreptul diabolic, avea un temperament exploziv şi era foarte stupid, „campionul lumii la a nu face nimic“, după cum îl numeşte Robinson.

   

)   

„Candidatul manciurian/ The Manchurian Candidate“ (1962)

În alte cazuri, rusul rău este genial. Zilkov (Albert Paulsen) a reprezentat unul dintre cele mai negre coşmaruri ale Americii – un puternic şi nebun om de ştiinţă. El a ajutat la transformarea unui sergent american într-un cvasi-robot. „Creierul lui nu numai că a fost spălat, ci a fost curăţat“, spunea Zilkov.

   

)   

„Rambo III“ (1988)

În acest film, realizat înainte de destrămarea Uniunii Sovietice, Sylvester Stallone se confruntă cu ofiţeri sovietici aroganţi şi cu tancurile din Afganistan.

   

)    

„Vânătoarea lui Octombrie Roşu/ The Hunt for Red October“ (1990)

Ruperea Uniunii Sovietice a marcat o nouă etapă în portretizarea răului în Cetatea Filmului. Uniunea Sovietică nu mai era o amenninţare, cel puţin nu din punct de vedere ideologic, iar personajele din Rusia erau împărţite în două tipuri – bune şi rele. 

În „Vânătoarea lui Octombrie Roşu“, Marko Ramius (Sean Connery) este un rus bun, cel puţin din perspectiva americană. Un comandant de submarin din Lituania care vrea să dezerteze. 

   

)   

„Air Force One“ (1997)

Portretizarea răufăcătorilor se schimbă şi în alte moduri odată cu destrămarea Uniunii Sovietice. Unii dintre ei nici măcar nu erau ruşi. În „Air Force One“, Ivan Korshunov (Gary Oldman) este din Kazakhstan, dar este la fel de periculos ca un rus veritabil. El preia conducerea unui avion la bordul căruia se află preşedintele american şi îşi proclamă dragostea faţă de „Mama Rusia“.

   

)   

„Quintă Royală/ Rounders“ (1998)

Conflictul dintre SUA şi Rusia deja nu mai era motivant din punct de vedere politic, motivaţia principală erau banii. Mafioţii ruşi devin personajele negative ale cinematografiei anilor ’90. John Malkovich îl joacă pe Teddy KGB, un rechin în New York, cu un vag accent rusesc. În „Quintă Royală“, răufăcătorii ruşi sunt inteligenţi şi adaptabili. 

   

)  

„Omul de oţel 2/ Iron Man 2“ (2010)

Ivan Vanko, interpretat de actorul Mickey Rourke, întruchipează noua tipologie a rusului rău: acoperit de tatuaje căpătate în închisoare şi trecut prin multe. Cu toate acestea, el pare indestructibil – un personaj negativ clasic rusesc. 

   

)   

„Americanii/ The Americans“ (2013)

Acţiunea este plasată în timpul Războiului Rece, în anii 1980 şi oferă o interpretare actuală a trecutului. Ruşii arată ca americanii obişnuiţi, de fapt, sunt spioni şi asasini. În această versiune, ruşii sunt, totodată, personaje pe deplin dezvoltate. 

   

)   

„Jack Ryan: Agentul din umbră/ Jack Ryan: Shadow Recruit“ (2014)

Cu Vladimir Putin în postura de preşedinte, imaginea Rusiei la Hollywood s-a schimbat din nou. Caracterele ruseşti din filmele hollywoodiene nu mai vorbesc despre politică, în schimb, sunt foarte patriotice. 

Ruşii din acest film îşi iubesc ţara atât de mult încât sunt dispuşi să moară pentru ea, în acelaşi timp ei încearcă să zdruncine economia SUA. 

   

)   

Portretizarea Rusiei la Hollywood este distractivă, dar are şi un dezavantaj, notează BBC. 

Prim-ministrul Dmitri Medvedev spune că regizorii prezintă ruşii într-o manieră mult prea simplistă. „Oamenii sunt răi. Tot ce pot face este să bea vodkă tot timpul. Sunt agresivi. Le place să se lupte. Te pot ataca în orice moment“, a declarat acesta într-un interviu din 2010. 

„Aceste stereotipuri ne împiedică să ne înţelegem unii pe ceilalţi“, a mai spus el. Acest lucru este la fel de adevărat precum a fost şi în urmă cu două decenii. 

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite