Wim Wenders, fan al filmelor româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Academiei Europene de Film va fi distins la TIFF cu Premiul pentru Întreaga Carieră. Wim Wenders este atras de filmele româneşti mai întâi prin titlurile lor, iar „Trafic“ este pelicula care a dat tonul noii cinematografii autohtone.

Regizorul german şi-a dezvăluit, la TIFF, secretul după care se ghidează atunci când alege ce filme urmăreşte la marile festivaluri la care participă: titlul peliculei.

„Cred foarte mult în titluri şi realizatorii de filme româneşti au inventat filme grozave. Spre exemplu, când am văzut la Berlin titlul «Eu când vreau să fluier, fluier» am vrut să-l văd. E un titlu foarte bun!", a evidenţiat Wim Wenders. În aceeaşi notă, cineastul ce a realizat până acum peste 50 de filme a vorbit cu admiraţie despre filmul românesc.

„Oamenii au foarte multe de învăţat de la cinematografia românească pentru că ea a demonstrat că fără mari mijloace poţi face filme mari", a spus acesta. Wenders s-a dovedit a fi un mare fan al filmelor româneşti, încă din vremea tinereţii, când vedea documentare din ţările est-europene la festivalul de la Oberhausen.

„Dar noul cinematograf românesc s-a revelat la Cannes, prin scurtmetrajul «Trafic». Mi-a plăcut foarte mult scenariul şi de aceea am acceptat, împreună cu Martin Scorsese, să fiu producător executiv al filmului, după ce  m-a sunat Cătălin Mitulescu. Am citit scenariul, am văzut prima versiune şi sunt mândru de cum a ieşit", a povestit regizorul. „4,3,2" al lui Mungiu l-a văzut de trei ori şi a ratat „California Dreamin'".

Cinematografe pentru independenţi

În viziunea regizorului, principalul dezavantaj al cinematografiei europene este, în prezent, lipsa de vizibilitate pentru producătorii independenţi. „Prea puţine filme bune vezi în afara festivalurilor, iar soluţia pentru această problemă ar fi schimbarea sistemului de distribuţie. Cred că ar trebui să creăm cinematografe pentru filme independente, fără ecrane mari şi 3D".

„TIFF e un brand excelent"

Cu un aer critic, dar înţelegător, acesta i-a sfătuit pe reprezentanţii autorităţilor locale să privească festivalul de film de la Cluj prin ochii străinilor, pentru a putea avea o părere corectă atunci când se gândesc la strategii de sprijinire.

„TIFF a devenit un brand excelent, are o bună, chiar o excelentă reputaţie peste tot în Europa şi cred că autorităţile locale trebuie să-şi privească propriul loc din afară, pentru că de multe ori cei care determină politica locală stau aici şi nu privesc dintr-o altă perspectivă".

Regizorul nu a găsit nicio soluţie pentru o mai bună colaborare între autorităţi şi festival şi a comparat Clujul cu Berlinul, unde se distrug încet-încet acele locuri ce l-au făcut cunoscut pentru cultura sa muzicală şi underground.

Wim Wenders este invitatul special al ediţiei TIFF de anul acesta, iar sâmbătă, în cadrul Galei de închidere, va fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră. Regizorul a venit în România alături de soţia sa, care a vernisat, alaltăieri, în cadrul festivalului, o expoziţie de portrete. „Sunt un fotograf care doar observă şi nu le spune oamenilor ce să facă. Sunt poze de observaţie, şi nu documentare", a spus Donata Wenders în faţa vizitatorilor.

Wim Wenders, 64 de ani, a primit, printre multe alte distincţii, un Palme d'Or la Cannes („Paris, Texas", 1984),  Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia („The State of  Things", 1982), Premiul BAFTA („Paris, Texas", 1984), Premiul Academiei Europene de Film („Wings of Desire", 1988) şi nominalizarea la Premiul Oscar („Buena Vista Social Club", 1999).

De neratat astăzi la TIFF

Premierele româneşti şi proiecţiile speciale ocupă un rol important în programul de astăzi. De la ora 16.00, la Cinema Republica, are loc proiecţia în premieră naţională a filmului lui Constantin Popescu, „Portretul luptătorului în tinereţe", iar în aceeaşi sală, de la ora 21.00, rulează „Marţi, după Crăciun".

„Reconstituirea"  lui Lucian Pintilie va avea parte de o proiecţie specială la 40 de ani după premieră, în sala UBB Auditorium, de la 21.30. Seara se încheie cu filmul „Declaraţie de Dragoste", la un sfert de secol de la premieră, în Piaţa Unirii (ora 21.45).

Ziarul „Adevărul" premiază Cel mai bun film românesc, în cadrul Galei de închidere de sâmbătă, cu 1.500 de euro, pe baza voturilor cinefililor, care sunt invitaţi să aleagă producţia autohtonă care le-a plăcut cel mai mult.

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite