Cântăreţul la muzicuţă Marcian Petrescu, la Adevărul Live: După Revoluţie, muzica a fost considerată un lucru la fel de gratis precum aerul pe care îl respirăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcian Petrescu, în studioul Adevarul Live FOTO Marian Iliescu
Marcian Petrescu, în studioul Adevarul Live FOTO Marian Iliescu

Astăzi, în studioul Adevărul Live l-am avut invitat pe Marcian Petrescu, probabil cel mai bun cântăreţ la muzicuţă din România.

Cele mai importante declaraţii:

„Muzicuţa este un instrument de respirat, nu de suflat, de aceea poţi să imiţi vocea umană. Poţi să o faci să vorbească. 

Blues-ul, de fapt, stă la baza genurilor muzicale ale secolului XX. Pentru că este asociat cu jazz-ul are o anumită categorie de public foarte bine definită. Sunt oameni care ascultă blues, jazz, rock and roll şi nu sunt interesaţi de genurile actuale, iar acasă ascultă colecţia de discuri sau posturi de radio specializate. Ar merita să existe un post de radio dedicat şi în România“, spune Marcian Petrescu despre pasiunea sa.

„Eu am un avantaj: cânt doar în limba română, deşi blues-ul se cântă în engleză. Cum alte genuri se pot face şi în limba română, eu am avut o ambiţie în anii 2000, cu formula „Trenul de noapte“.

În acorduri muzicale, cu Marcian Petrescu la Adevărul Live 

Am devenit mai cunoscut după colaborarea cu Sugar Blue, prezent şi pe un album Rolling Stones. Mult timp s-a considerat că blues-ul este o muzică specifică sudului Statelor Unite. Dar după ce cântăreţii albi au venit în zonă s-a produs o revoluţie. Mick Jagger, Rolling Stones sau Jimmy Page au început cu blues.

Noi avem la concerte copii de 14 ani veniţi cu părinţii, dar şi nostalgici de 70 de ani. Problema este că anumite trupe s-au retras, iar unele vin doar în anumite locuri. Eu nu mă plâng, am avut turnee, din 2000 până în prezent am făcut peste 150.000 de kilometri în ţară. Jumătate de an am fost şi în Malta, dar am prins perioada aderării la UE şi o iarnă groaznică.

Noi cântăm un blues cu voce, muzicuţă şi pian, dar nu am dat lovitura pentru că era un sindicat al muzicienilor care, dacă nu considerau că ai viză de lucru, te expulzau. La noi, se poate intra uşor pe piaţă. În domeniu de blues şi de jazz, Statele Unite este fruntea, dar şi în Austria, Germania, Italia, acolo unde există cluburi. Să nu uităm de piaţa din nord, Norvegia, Suedia.

Nu avem o industrie muzicală în adevăratul sens al cuvântului. După Revoluţie, muzica a fost considerată un lucru la fel de gratis precum aerul pe care îl respirăm“, a mai spus Marcian Petrescu la Adevărul Live. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite