Muzică

articolul anterior articolul urmator

A murit celebrul muzician Marin Petrache Pechea VIDEO

1
10 Oct 2016 03:17:43
Autor: Florin Ghioca
Jazzman-ul Marin Petrache Pechea a încetat din viaţă la 71 de ani FOTO Facebook
Jazzman-ul Marin Petrache Pechea a încetat din viaţă la 71 de ani FOTO Facebook

Cunoscutul muzician român Marin Petrache Pechea a murit, ieri, la vârsta de 71 de ani. Informaţia a fost confirmată de saxofonistul Flavius Teodosiu, care i-a fost discipol, pe pagina sa de Facebook.

„Cu o foarte mare durere în suflet vă informez că mentorul şi prietenul meu, care a fost ca un tată pentru mine, a plecat spre stele. D-zeu să te odihnească Marin Petrache Pechia! Îţi mulţumesc“, a scris Teodosiu în cursul nopţii trecute.
 
Marin Petrache Pechea s-a născut la Bucureşti pe 25 noiembrie 1944. Absolvent al Şcolii de Muzică şi a Conservatorului de Muzică din Iaşi, secţia clarinet, Marin Petrache Pechea a fost fondatorul Grupului Cromatic.
Trupa şi-a început cariera cu o serie de concerte în cluburi, la festivaluri studenţeşti, în localuri, repertoriul preferat fiind Blood, Sweat and Tears, Chicago.
 
În 1969, Marin Petrache Pechea face primul turneu în Germania împreună cu Radu Goldiş (chitara), Dorel Vintilă Zaharia (baterie), Nicky Păun (sax), Korossy Tiberiu, Gelu Tudorache, Mihai Udilă (bas), mulţi dintre componenţi rămânând în Germania. În 1974, Pechea pleacă în turneu în străinătate cu grupul refăcut: Paul Man (baterie), Ludovic Stoican (clape). Din 1975 se alătură formaţiei Valeria Pusi (vocal), Florin Creţu (sax), Petre Răduţă (bas), Sergiu Tavifta (chitara), Leonard Nadi. Întors în ţară, Pechea se alătură grupului Romanticii al lui Mircea Drăgan.
Reface apoi Grupul Cromatic, cântând alături de Doru Tufiş, Stela Enache, Marcel Năvală, Nicki Dorobanţu, în turnee în Germania. În România a fost condamnat de regimul comunist, în absenţă, la şapte ani de închisoare.
 
Piesele lui Marin Petrache Pechea „Fata fără nume“, „Drumu-i drum“, „Amurg“, „Culori ritmice“ se difuzează intens la radio şi televiziune. Cromatic este prima trupă românească în concert în Australia (1980). Se alătură Tudy Zaharescu la baterie. Turneele parcurg ţările arabe (Cromaticul inaugurează lanţul de hoteluri Sheraton).

Flavius Teodosiu şi mentorul său, Marin Petrache Pechea      FOTO: Silviu Covaci
 
Până în 1986 au cântat cu preponderenţă în ţările nordice. Marin Petrache Pechea devine cetăţean danez. În 1986, Pechea debutează componistic cu piesa „Pentru tine“, dedicată fiicei sale. Evoluează în reţele de night-cluburi, cântând jazz. La Festivalul Charlie Parker de la Viena, câştigă  Marele Premiu. În 1991 se repatriază, prezentându-se la Festivalul Internaţional Bucureşti '92 cu solista Greta Popp din Statele Unite, şi obţine Marele Premiu cu piesa „Dacă pleci“, cântată în limba română de Loredana Groza. 
 
Continuă seria turneelor peste hotare, dar colaborează în paralel şi cu Televiziunea Română. În 1997 înfiinţează Cromatic Big Band, formată din 26 de tineri muzicieni. Formează tineri muzicieni de jazz şi pop, cu care concertează în ţară si peste hotare, alături de fidelul său colaborator şi bun prieten, Tudy Zaharescu.
 
În Bucureşti a deţinut un restaurant care îi poartă numele, în Centrul Vechi, lângă Banca Naţională, loc în care a putut fi văzut în mai multe concerte alături de trupa sa.
 

„Familia mea nu a avut absolut nimic în comun cu muzica. Tatăl meu era şlefuitor de briliante, iar mama mea era evreică. Probabil că de la tata, fiind ţigan, am moştenit treaba cu muzica, deşi el nu era de acord să cânt şi-mi spărgea toate instrumentele muzicale. El mi le spărgea şi mama îmi lua altele. De la mama am moştenit talentul în afaceri. Am făcut un liceu de muzică, am intrat la Conservator… şi am ajuns saxofonist. Înainte spuneam că sunt băiatul lui Petrică Argintaru - pentru că aşa îl chema pe tata şi, mai târziu, a început el să spună „sunt tatăl lui Marin Petrache Pechea”. Părinţii mei au fost deportaţi în Transnistria… în fine, e un roman întreg viaţa mea, viaţa lor. Cert e că, după au scăpat, au poposit în satul Pechea de lângă Galaţi şi de acolo mi se trage şi numele. Eu port numele acelui faimos sat şi satul acela poartă numele acelui faimos saxofonist“, declara muzicianul în cadrul unui interviu acordat în urmă cu mai mulţi ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

dracon
10.10.2016, 13:00:56

Un lautar si un muzicant deosebit ,,DUMNEZEU SA-L IERTE ''

Modifică Setările