VIDEO Mircea Baniciu, la Adevărul Live: „Lumea caută Phoenixul adevărat, iar acela suntem noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Iosef Kappl, membrii proiectului Pasărea Rock, au fost invitaţi la Adevărul Live. Cum au „renăscut“ după Pasărea Phoenix am aflat chiar de la cei trei muzicieni, care au vorbit şi despre turneul naţional pe care îl susţin în această perioadă.

La mai bine de patru decenii de când au debutat cu Pasărea Phoenix, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Josef Kappl continuă povestea muzicală pe aripile muzicii rock.

„Am făcut acest proiect pentru că mai sunt lucruri de spus. Fiecare dintre noi şi-a dorit să mai trăiască atmosfera pe care am trăit-o la începuturile Phoenix, în anii '70, sau mai târziu, după Revoluţie, atunci când am zguduit stadioane şi săli de sport. Lumea rămâne aproape de ideea Phoenix, iar Phoenix e un tot, nu o persoană“, declara recent Mircea Baniciu într-un interviu pentru „Adevărul“.

Grupul, numit după o piesă de pe unul dintre cele mai bune albume din rockul românesc - „Cantafabule“ -, a avut deja concerte în toată ţara, dar a pornit într-un nou turneu naţional care va fi cadoul pentru fani, de aceste Sărbători.

Astfel, Pasărea Rock va cânta la Constanţa (6 şi 7 decembrie, Club Phoenix), Bucureşti (11 decembrie, Cinema Patria), Alba Iulia (13 decembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor), Cluj-Napoca (14 decembrie, Euphoria Music Hall), Oradea (21 decembrie, Window Pub) şi Timişoara (22 decembrie, Filarmonica Banatul).

Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Josef Kappl vor cânta în concerte atât piese noi, dar şi cântece din repertoriul trupei Phoenix, deşi, recent, Nicu Covaci a câştigat un proces prin care a cerut ca foştii săi colegi să nu mai aibă dreptul de a interpreta melodiile ce i-au făcut celebri. Decizia instanţei nu este, însă, una definitivă.

Cele mai importante declaraţii:

„Adevărul“: Spuneţi-ne detalii despre turneu.

Iosef Kappl: Facem acest turneu, deşi e foarte greu să faci acum spectacole cu biletele. E un turneu fără sponsori, ne bazăm doar pe încasări, pe biletele vândute la spectacole. Surpriza cea mare e că avem peste tot spectatori, încă au interes pentru ce facem noi.

image

Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan-Ţăndărică şi Iosef Kappl FOTO Marian Iliescu

„Vom cânta şi la 80 de ani“

Ovidiu Lipan Ţăndărică: Nucleul este foarte interesant, fiecare şi-a dezvoltat activitatea şi viaţa în diverse direcţii, dar producând muzică. Nicu a mers cu o formaţie pe care a vrut să o facă. Noi am regăsit firescul la o vârstă la care avem o linişte şi o dorinţă de a participa la construirea unei noi formaţii. Nu ne dăm în lături. În tinereţe aveam energie, dar acum suntem dispuşi să ne facem această plăcere de a cânta împreună. Rock for ever!

Iosef Kappl: Vom cânta şi la 80 de ani, noi am făcut această istorie a muzicii în România, aşa cum o fac şi cei de la Rolling Stones. Atunci când ne punem unul lângă altul mişcăm munţii.

Ovidiu Lipan Ţăndărică: Mă uitam acum, cât oportunism, fiecare să apară să îşi pună prostia în aplicare. Expunându-se în felul ăsta îţi dai seama că au „o suficienţă goală“, cum îmi place să spun. Pe noi ne ţine tocmai o anumită mentalitate şi o anumită energie. Noi suntem diferiţi, dar realizăm o unitate. Acolo este forţa şi puterea.

Iosef Kappl: În momentul în care am creat muzica nu ne-am întrebat dacă vom avea succes. Noi mai avem de încheiat chestii. Mă refer la Phoenix şi la ce facem noi, mai sunt lucruri de spus. Opera „Meşterul Manole“, scrisă de mine în ultimii cinci ani, e un exemplu.

O legătură dincolo de timp

Ovidiu Lipan Ţăndărică: Legătura noastră dă o anumită satisfacţie, să fim împreună şi să cântăm ceva ce ne face plăcrere. Publicul e dornic. Ne face plăcere să cântăm în faţa oamenilor. Din 2000 tot am făcut proiecte cu muzicieni români, le-am dus la bun sfârşit. E o caracteristică pe care ne-a dat-o acei ani. Avem o intuiţie şi o curăţenie care ne va fi benefică în viitor. Aşa putem duce la echilibrul în România, o stare care să nu ceară.

Iosef Kappl: Plecarea noastră a fost un cuţit cu două tăişuri: am plecat pentru că eram o pasăre pe care nu o puteai închide într-o colivie. Să nu uităm, am pierdut cei mai frumoşi ani, am plecat în culmea succesului. Politic eram cumva susţinuţi. Acceptaţi, e corect spus. Prietenii, familia erau în spate. Acolo ne-am trezit fără public şi fără Mircea Baniciu.

Ovidiu Lipan Ţăndărică: Mircea a venit în Germania, după 1990. Acolo cântam în limba română, eram o ciudăţenie din Valahia, a trebuit să ne hrănim cântând prin mai multe studiouri. Fiecare ne câştigam existenţa prin a cânta o muzică accesibilă. Dar am revenit de fiecare dată, Phoenix e o poveste de dragoste.

„Când trupa se transformă într-o firmă, atunci devine neinteresantă“

De unde a apărut ruptura?

Ovidiu Lipan Ţăndărică: Nu a fost o ruptură, fiecare a mers pe drumul lui. Eu am început să cânt o muzică mult mai accesibilă, care îmi aducea fericire.

Iosef Kappl: Eu sunt un om care se interesează de artă. Când trupa cu care ai produs cele mai valoroase discuri din istoria muzicii rock româneşti se transformă într-o firmă care numără biletele, atunci devine neinteresantă. Cu cât am putut am continuat stilul de lucru, dar nu a mai fost posibil. Ăsta a fost motivul meu pentru ruptură.

image

Iosef Kappl FOTO Marian Iliescu

Aveţi un concert la Constanţa, la Club Phoenix, e o întâmplare?

Mircea Baniciu: Avem un prieten foarte bun, patronul locului, şi e fanul noastru. Am asistat la punerea la cale a clubului Phoenix. Se pare că numele i-a purtat noroc, e unul dintre cele mai frumoase cluburi din ţară. Încheiem în forţă, în Timişoara, pe 22 decembrie. Am considerat că e just să facem un spectacol cu bilete pentru că aşa se face.

Validarea muncii unui artist se bazează pe cumpărarea biletelor.

Mircea Baniciu: În general, la ora asta, se pot face foarte greu, cu renume şi chin, astfel de concerte fără sponsori. E din ce în ce mai greu. Sunt cheltuieli enorme. Sala Palatului are un preţ de care nu ne mai putem apropia. Teatrul Naţional e foarte scump. Obturează nişte manifestaţii care ar putea curge cu un preţ mai mic. Totul costă la ora asta. Şi sponsorii sunt taxaţi până la urmă. Noi încercăm marea cu degetul, iar până acum am reuşit.

Care e formula de concert?

Mircea Baniciu: Noi trei, cei de la început, apoi Cristi Gram, chitarist, Teo Bar, basist, şi Vlady Cnejevici, cu care lucrez de 20 de ani. Avem nişte oameni documentaţi care fac treaba aşa cum trebuie. O facem din plăcere, asta e clar. Dacă nu ai făcut bani până la 60 de ani, nu mai încerca.

Ideea lui Covaci: un Phoenix tânăr

Phoenix are o formulă bizară acum: tineri şi Nicu Covaci.

Ovidiu Lipan Ţăndărică: El a avut ideea de a face un Phoenix tânăr, ca mai apoi să stea în sală. Dar noi am văzut asta ca pe o firmă, deşi nu e un lucru rău pe care îl face.

Mircea Baniciu: Lumea caută Phoenixul adevărat, de fapt, acela care suntem noi. Ca dovadă că lucrul a fost bine făcut, rezistă încă, dacă Phoenix e pe afiş, lumea vine să vadă.

image

Mircea Baniciu FOTO Marian Iliescu

E un proces cu Nicu Covaci în desfăşurare asupra pieselor cântate.

Iosef Kappl: Sunt momente în care ne sunt cerute piesele din anii 1970. Procesul continuă, fiecare face ce vrea. Noi cântăm piesele de drag, în mod autentic, care stau în vocea lui Mircea Baniciu. E specificul sound-ului. Sunt sigur că toată lumea va prefera varianta originală.

Lucraţi la piese noi?

Iosef Kappl: Tot timpul. Albumul va ieşi în martie, anul viitor, dar am propagat materialul de pe albumul final. Facem muzica nouă, a Păsării Rock, am scos două EP-uri. Vom mai scoate încă unul, apoi un material amplu. Nu mi-e greu să fac drumul din Germania. S-a simplificat colaborarea de la distanţă. Mă întorc cu bucurie în liniştea pe care o am acasă. Stau pe un domeniu care tradus înseamnă Transilvania Mare. Nu ştiu cum s-a nimerit.

„Nu DJ-ii aleg piesele la radio, ci şefii lor“

Aveţi spectacole de Revelion?

Mircea Baniciu: Până acum nu, dar suntem deschişi, chiar ne-am dori, dacă ar fi prin Australia. În România nu există loc. Noi avem publicul nostru, ceilalţi au publicul lor. Ei sunt tineri, au viitor. Nu suntem singuri pe lume. Acum Pasărea Rock este o formaţie tânără. Genurile muzicii au un drum firesc. Fiecare generaţie îşi reţine muzica după gustul propriu. E normal să apară curente noi. Tinerii au alte metode, alte preferinţe. Noi avem publicul nostru care vine pentru că se interesează.

Ovidiu Lipan Ţăndărică: Muzica în general e o problemă, fiecare poate să aibă piesa lui, e un boom în digitalizate, poate trebuie făcută o sită. Mă îngrijorează radiourile, se ascultă muzică străină, iar banii de compozitori se duc spre radiouri, pentru artiştii români rămâne o mică parte. Ce facem noi găsim doar pe radiouri de nişă, dar pe radiourile în forţă nu se intră. E foarte bine cu muzica străină, dar intră pe filieră o muzică care oboseşte. A doua zi o iei de la capăt fără identitate. Avem nevoie de un program de muzică. Sunt o grămadă de producţii care ne disturbă. Nu DJ-ii aleg, ci şefii lor. Există alternativa internetului, dar există şi manipularea. În Franţa există o cotă. La radio se aude muzică franţuzează în mod egal. Ar fi bine aşa o cotă şi în România. Industria muzicală înseamnă bani, oamenii sunt bombadaţi cu muzică infantilă, dar bine făcută. Pentru toţi care ne îndrăgesc muzica, puneţi mâna şi trimiteţi mail-uri ca să ajungem pe radiouri.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite