Muzică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cântăreaţa folk-jazz Alina Manole, la Adevărul Live: „Cânt despre experienţele tuturor, între îndrăgostit şi despărţire este o întreagă viaţă“

1
3 Sep 2013 14:43:34
Autor: Raluca Moisă, Corina Cosmescu
Alina Manole, o artistă care a adus un suflu nou în folkul românesc FOTO David Muntean
Alina Manole, o artistă care a adus un suflu nou în folkul românesc FOTO David Muntean

,,Profesia m-a acaparat ani buni, în favoarea unei meserii fantastice. Muzica este cealaltă jumătate. Sunt împărţită între două lumi, fiecare îmi este foarte dragă“, spune Alina Manole, interpreta de muzică folk ce a absolvit sociologia.

Vă prezentăm principalele declaraţii:

Folk-jazz este un stil muzical pe care l-am simţit, nu este folk clasic, nu este nici jazz clasic. Este una dintre ramurile multiple, pentru că am putea avea şi folk-blues, dacă ne gândim. M-am bucurat să-mi găsesc o nişă atât de potrivită mie.

"Profesia m-a acaparat ani buni, în favoarea unei meserii fantastice. Muzica este cealaltă jumătate. Sunt împărţită între două lumi, fiecare îmi este foarte dragă“, spune Alina Manole, interpreta de muzică folk-jazz ce a absolvit sociologia.  

Azi există mai multe oportunităţi pentru artişti, dar, de pe altă parte, nu există Zână Măseluţă, care să facă minuni, trebuie să munceşti mult şi să te faci remarcat.

Am un public frumos şi deştept pe care-l iubesc din tot sufletul. Faptul că la concertele mele este întotdeauna linişte este cel mai mare dar de la publicul meu. 

Întrebată de lista următoarelor spectacole, Alina Manole şi-a anunţat programul: 20, 21, 22 septembrie, în centrul istoric din Bucureşti, 27 septembrie, la festival, la Baia Mare, 28, 29 septembrie, două concerte posibile la Cluj şi un spectacol, la începutul lui octombrie, în club.

Cânt despre experienţele tuturor, între îndrăgostire şi despărţire este o întreagă viaţă. Am un public tânăr care trăieşte şi care a trecut printr-o grămadă de lucruri mai puţin plăcute. Publicul ştie că doar râsul şi ironia te salvează din situaţiile alea dramatice. N-avem cum altfel, să stăm într-o dramă eternă dăunează grav sănătăţii mentale. De aia am ieşit din folkul clasic. 

În momentul ăsta, folkul există, observăm un reviriment, dar, folkul trebuie reinventat. De exemplu, la Nicu Alifantis vezi diferite readaptări, cu un sound nou. 

Întrebată despre schimbările prin care a trecut staţiunea Vama Veche, Alina Manole a spus: „Scena de folk din Vama Veche aduce şi folk, şi jazz, şi rock. E imposibil, din formaţiile aduse pe scenă, să nu-ţi placă una sau două. De şapte ani de când cânt acolo, s-a schimbat“, a zis ea. 

Nu cânt coveruri, pentru că mi-aş întrista auditoriul, există un moment magic în care iau pixul în mână şi scriu, compun, nu vreau să dau acel moment pe nimic. Dacă, la un moment dat, filonul de creaţie o să se ducă, o să văd dacă preiau piese.

E o nebunie să scoţi un album, pentru că înseamnă un adevărat sistem, dar rentează, pentru că un artist este un artist. Merită scos, nu în formulă fizică, ci disponibil pe site-ul artistului, contra unei sume. Următorul album, pe care sper să-l înregistrez în toamna şi în iarna care vin, va fi un album cu piese un pic mai deschise către ironie. Una dintre ele se numeşte „Explică-mi şi mie/Fix în seara asta“.   

Alina Manole vorbeşte despre fenomenul folk din România

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Găzduţa Ferma
3.09.2013, 21:26:54

Daca veti fii la Baia Mare in Septembrie vreau sa va vad si aud. Cat am fost la lucru in Franta mi-ati adus bucurie ascultandu-va seara. Ma bucur ca veti venii si in nord.

Modifică Setările