Muzică

articolul anterior articolul urmator

Artiştii despre moartea maestrului Temistocle Popa: „A fost un om modest şi retras“

0
26 Nov 2013 17:54:31
Autor: Alexandra Constanda
Compozitorul Temistocle Popa a murit la vârsta de 92 de ani FOTO cinemagia.ro
Compozitorul Temistocle Popa a murit la vârsta de 92 de ani FOTO cinemagia.ro

Compozitorul Temistocle Popa, omul care şi-a dedicat viaţa artei, a murit ieri dimineaţă, la vârsta de 92 de ani. Prieteni şi colegi deplâng moartea celui care a compus melodii celebre precum „Lalele“, „Veronica“ sau „Trecea fanfara militară“.

Contactat de „Adevărul“, interpretul şi omul de televiziune Horia Moculescu s-a arătat profund îndurerat de moartea celui care i-a fost prieten mai bine de jumătate de secol: „A fost un bonom extraordinar, un om generos, talentat şi a avut în el aurul şlagărului românesc, care nu poate fi înlocuit nici de ştiinţă, nici de experienţă, decât de harul pe care ţi-l dă Dumnezeu şi el l-a avut. Slavă Domnului că pentru poporul român a lăsat atâtea şlagăre. Dumnezeu să-l odihnească.“
 
Un spirit nobil şi solidar 
 
Totodată, Adrian Iorgulescu, Preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), a declarat pentru „Adevărul“ că trecerea în nefiinţă a lui Temistocle Popa este „o pierdere grea pentru muzica românească“. „A fost un muzician complex, am admirat mereu nobleţea sa, spiritul său de solidaritate. A fost un om modest şi puţin retras, care nu iubea expunerea socială“. Săptămâna trecută Temistocle Popa a primit un ultim omagiu: UCMR i-a gravat un dublu CD  cu muzica sa, omagiu pe care, de această dată, breasla îl aduce artistului, după cum a precizat Adrian Iorgulescu.
 
Cântăreaţa Margareta Pâslaru, cea care a interpretat melodia „Veronica“ din filmul cu acelaşi nume, a declarat că a fost o onoare să colaboreze cu Temistocle Popa, adăugând că acesta 
„va rămâne în continuare viu prin creaţiile sale“.
 
„Sunt convinsă că va rămâne în visul copilăriei prin filmele «Veronica» şi «Veronica se întoarce», a căror muzică mi-a încredinţat-o. Un mare artist nu dispare niciodată“, a mărturisit supervedeta anilor '60-'70.
 
„O adevărată minune“
 
De asemenea, regizoarea şi scenarista Elisabeta Bostan a declarat că Temistocle Popa „nu poate pleca niciodată dintre noi“, afirmând că muzica sa este unică, iar pentru film a fost 
„o adevărată minune“.
 
„Compozitorii fără interpreţi sunt nimeni. Ei scot la lumină creaţiile noastre“, spunea cu modestie cel care a scris istorie în muzica românească. 
 
Temistocle Popa a murit în dimineaţa zilei de marţi, la vârsta de 92 de ani, iar înmormântarea va avea loc joi, la ora 13:00, la Cimitirul Ghencea din Capitală. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările