Muzică

articolul anterior articolul urmator

Conchita stârneşte controverse geopolitice la Eurovision. A câştigat sau n-a câştigat pe barba ei?

75
11 May 2014 21:24:15
Autor: Cristian Delcea, Mihai Voinea
Conchita a adâncit prăpastia dintre Estul şi Vestul Europei: în timp ce ruşii au cerut excluderea ei din competiţie, occidentalii au votat-o câştigătoare FOTO Reuters
Conchita a adâncit prăpastia dintre Estul şi Vestul Europei: în timp ce ruşii au cerut excluderea ei din competiţie, occidentalii au votat-o câştigătoare FOTO Reuters

Spectacolul muzical a trecut în plan secund la ediţia Eurovision din acest an, iar concursul a fost marcat de implicaţii politice şi de controverse privind drepturile minorităţilor sexuale. Reprezentantele Rusiei au fost huiduite, iar travestitul Conchita Wurst, căruia Belarus şi Rusia îi ceruseră excluderea, a reuşit să câştige competiţia profitând de ascendentul conceptului de corectitudine politică.

Scandalul a început înainte de desfăşurarea concursului. Conform „The Guardian“, parlamentarul rus Vitali Milonov a cerut ca ţara sa să boicoteze ediţia 2014 a Eurovisionului, motivând că „participarea acestui travestit pe aceeaşi scenă cu soliştii din Rusia reprezintă o propagandă evidentă a homosexualităţii şi a decăderii spirituale şi contrazice drumul reînnoirii culturale şi morale pe care s-a angajat Rusia de azi“.

„Această atitudine e în ton cu declaraţiile mai vechi ale domnului Putin, care înainte de Olimpiada de la Soci a făcut astfel de aprecieri la adresa minorităţilor sexuale. Sunt culturi diferite, cultura occidentală este mai deschisă, mai tolerantă, în timp ce Rusia se situează pe o latură mai conservatoare“, ne-a declarat istoricul Adrian Cioroianu.

De ce au fost huiduite reprezentantele Rusiei

Opoziţia dintre Vestul tolerant şi Estul conservator a fost vizibilă, într-o oarecare măsură, şi în privinţa voturilor, unde ţările occidentale au acordat punctaje mai mari Conchitei Wurst decât ţările din Răsărit.

Reacţiile publicului de la Copenhaga au fost în ton cu tensiunile politice din Europa, reprezentantele Rusiei,  surorile Tolmachevy, fiind primite cu huiduieli. „Reprezentantele Rusiei au fost huiduite din cauza Crimeei şi a Ucrainei. Şi au fost huiduiţi şi cei care dădeau puncte Rusiei. Sigur că nu era vina celor două fete, huiduielile nu erau la adresa lor, ci la adresa comportamentului politic al Rusiei din ultima vreme“, mai spune Cioroianu.

„Stare de şoc şi groază“

Există şi voci care afirmă că desemnarea Conchitei Wurst drept câştigătoare a concursului Eurovision s-a vrut a fi tocmai o palmă dată ţărilor conservatoare, în special Rusiei. „Evident că pentru propovăduitorii valorilor tradiţionale de tip putinist-ortodoxe, care se simt în continuă stare de asediu, simpla admisie a unei concurente precum Conchita îi aruncă în stare de şoc şi groază. Bănuiesc că tactica vizuală «bărboasa» a fost deliberat aleasă pentru a atrage atenţia asupra setului de prejudecăţi cu care operăm la tot pasul“, afirmă Florin Buhuceanu, directorul fundaţiei ACCEPT, organizaţie care militează pentru drepturile minorităţilor sexuale.

„Nu trebuie să le strivim destinul“

Deputatul Remus Cernea, care de un an şi jumătate duce o permanentă luptă în Parlamentul României pentru drepturile comunităţii gay din ţara noastră, ne îndeamnă să privim cu îngăduinţă apariţia unei femei cu barbă pe scena Eurovision: „E un lucru simpatic, e un lucru creativ, e altfel. E foarte bine că apare un astfel de muzician de succes. Calea pe care o deschide el acum o să pară firească peste câţiva ani, când vor mai fi şi alte persoane publice de acelaşi fel.  Ar trebui să înţelegem că unu la un milion de oameni poate fi şi aşa. Dacă aceşti oameni există, nu trebuie să le strivim destinul. Eu aş vrea să se relaxeze şi în România această situaţie. Mentalitatea retrogradă a politicienilor români se aseamănă cu Rusia sau cu ţări care nu sunt democraţii“.

În privinţa atuurilor care au adus-o pe Conchita Wurst în postura de câştigătoare a concursului Eurovision, părerile sunt împărţite. „Cred că acest cântăreţ, care are o voce foarte interesantă, cu elemente de unicitate, a câştigat pe meritul lui artistic“, consideră Remus Cernea.

În schimb, istoricul Adrian Cioroianu este de altă părere: “Nu mă pricep la muzică, dar personal mi-au plăcut mai mult alte piese. Cred că principalul atu al câştigătoarei a fost această minoritate din care vine şi spiritul de toleranţă pe care îl promovează“. 

Concurenţi gay prezenţi în ultimii ani

Multă vreme, faptul că Eurovisionul are foarte mulţi fani gay a fost considerat „scheletul din dulapul organizatorilor“. Astăzi, când lucrurile sunt tot mai corect politice pe an ce trece, asocierea competiţiei muzicale cu un public ce aparţine comunităţii gay nu mai e un secret. Iar reprezentanţii acestei comunităţi au fost prezenţi, pe scenă, la aproape toate ediţiile din ultimii ani.

Cea mai cunscută este Dana International, un transsexual din Israel, care a câştigat concursul în 1998, cu melodia „Diva“. În 2007, alţi doi travestiţi au evoluat pe scena concursului: Drama Queen din Danemarca şi Verka Serduchka (foto), din Ucraina. Cel din urmă s-a clasat chiar pe podium, pe locul  al treilea, datorită look-ului excentric şi piesei cu un puternic mesaj politic. El a interpretat melodia „Dancing Laşa Tumbai“ (o expresie în limba mongolă), dar a pronunţat pe scenă „Russia goodbye” (La revedere, Rusia – n.r). Verka a subliniat astfel dorinţa Ucrainei de a se rupe de influenţa Rusiei.  

Reprezentanţia Austriei, câştigătoarea finalei Eurovision 2014: Conchita Wurst - „Rise Like a Phoenix“Citeşte mai multe despre concursul Eurovision 2014:

FOTO Ce se ascunde în spatele bărbii. Cine e Conchita Wurst şi cum arată în viaţa de zi cu zi
 
Pentru necunoscători, câştigătorul concursului Eurovision 2014 este o prezenţă cel puţin excentrică, dacă nu şocantă. Fanii competiţiei, însă, sunt obişnuiţi cu apariţiile inedite. Dacă pe scenă Conchita Wurst este femeia cu barbă, în viaţa de zi cu zi este o persoană cât se poate de obişnuită.
 
Eurovision 2014: Clasamentul final şi punctajele din semifinale. Cum au votat cele 37 de ţări participante
 
Conchita Wurst, reprezentanta Austriei şi denumită „femeia cu barbă“, a fost desemnată câştigătoarea Eurovision, care s-a desfăşurat sâmbătă seară la Copenhaga, Danemarca. Conform rezultatelor dezvăluite după încheierea competiţiei, România a avut al doilea cel mai mare punctaj din ultima semifinală, dar a terminat pe poziţia a 12-a. „Adevărul“ vă prezintă clasamentul din marea finală, dar şi rezultatele din cele două semifinale.
 
Eurovision 2014, între femeia cu barbă şi rusoaicele nucleare: Dacă aşa se validează Europa unită, mai bine lipsă
 
„Europa, cea care votează la Eurovision, a arătat că este tolerantă cu femeia cu barbă dar a huiduit ca pe stadion două păpuşi blonde venite din Rusia ca reacţie la politica imperială a lui Vladimir Putin. Şi-au găsit cetăţenii europeni cu cine să fie intoleranţi, cu două adolescente -  Nastya şi Masha -  care cântă şi dansează. Am zis Rusia? Să le fluierăm, zic!” scrie jurnalistul Liviu Iolu pe blogul său de pe adevarul.ro.
 
LGBT-vision. Preotul Tănăsescu: „Prin sexualitate s-au reuşit multe acolo unde dialogul clasic a eşuat”
 
„Alegerea Conchitei Wurst (Tom Neuwirth) drept câştigător al competiţiei nu este decât un rezultat firesc al revoluţiei sexuale, pe care Europa a intensificat-o în ultima vreme, inclusiv la nivelul Parlamentului European. Aşadar, era de aşteptat”, scrie preotul Eugen Tănăsescu pe blogul său de pe adevarul.ro.
 
Conchita Wurst, după ce a câştigat Eurovision 2014: „Concursul înseamnă toleranţă, societatea vrea să evolueze. Suntem o familie, suntem un întreg“
 
Cu lacrimi în ochi şi emoţie, Conchita Wurst (Tom Neuwirth), travestitul reprezentant al Austriei care a câştigat în finala Eurovision Song Contest cu piesa „Rise Like A Phoenix“, a recunoscut că nu se aştepta la acest rezultat. Conchita Wurst spune că voturile numeroase ]n favoarea sa denotă o schimbare de mentalitate.
 
Paula Seling, după ce a cântat pe scena Eurovision: „Am dat toată pasiunea de care sunt în stare, pentru toţi românii. Vă mulţumim pentru susţinere”
 
Reprezentanţii României la Eurovision, Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu, au declarat, imediat după ce au cântat pe scena de la Copenhaga, că au „dat toată pasiunea lor pentru români”. Ţara noastră s-a clasat pe locul al 12-lea, marea căştigătoare fiind reprezentanta Austriei, Conchita Wurst.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

75 Comentarii

Toni Popisteanu
11.05.2014, 21:35:41

sa fim toleranti cu ciudatii si dementii, asa vrea UE! Toleranta! Toleraaanta!

+11 (23 voturi)
Soacra
11.05.2014, 21:38:25

te impune cineva sa tolerezi?

-8 (18 voturi)
Stan Toma
11.05.2014, 21:38:13

Daca Austria considera ca este reprezentantul ei si ca asta inseamna Austria si asa trebuie vazuta Austria ...asta este il acceptam dar, cred ca trebuie sa ne revizuim conditiile de participare la „spectacole”de acest gen .

+18 (24 voturi)
Stan Toma
11.05.2014, 21:48:03

Sau sa ne prezentam cu Fernando de la Caransebes.

+17 (21 voturi)
Zack Atila
11.05.2014, 21:47:58

Cei mai multi Homosexuali din Europa sunt in Germania,Austria,Suedia,Franta... Cam asa se explica si partea politica desigur...

+19 (23 voturi)

Vezi toate comentariile (75)

Modifică Setările