Muzică

articolul anterior articolul urmator

Consumul de muzică a crescut în Marea Britanie cu mai mult de 8% în anul 2020

0
5 Jan 2021 11:18:05
Autor: News.ro
Elton John FOTO Gulliver/Getty Images
Elton John FOTO Gulliver/Getty Images

Consumul de muzică a crescut în Marea Britanie cu mai mult de 8% în 2020, când, mare parte din an, au fost în vigoare restricţii de mobilitate impuse în contextul pandemiei.

Peste 155 de milioane de albume au fost cumpărate sau accesate online în 2020, o creştere de 8,2%, potrivit BPI (British Recorded Music Industry), informează BBC.

Muzica semnată de artiştii britanici Lewis Capaldi, Harry Styles şi Dua Lipa a înregistrat cele mai mari vânzări anul trecut.

Şeful BPI, Geoff Taylor, a spus că cifrele „remarcabile” amintesc „cât de importantă este muzica în ţara noastră, chiar şi când vieţile ne sunt perturbate”.

Pentru al doilea an consecutiv, „Divinely Uninspired To A Hellish Extent” al lui Lewis Capaldi a fost cel mai bine vândut album în Marea Britanie.

În ciuda creşterii consumului, vânzările de albume individuale au fost scăzute. Pentru prima dată de când a început această măsurătoare, în 1973, niciun album lansat în ultimele 12 luni nu a fost certificat cu platină (300.000 de vânzări), însă „Future Nostalgia” al cântăreţei Dua Lipa s-a apropiat de această cifră.

Pe de altă parte, între discurile vândute cel mai bine nu s-a regăsit niciun album britanic de debut.

Trei dintre primele zece clasate au reprezentat colecţii Greatest Hits ale unor artişti deveniţi faimoşi în anii 1970 - Queen, Elton John şi Fleetwood Mac.

A scăzut şi numărul single-urilor certificate cu platină (600.000 de vânzări), astfel că anul trecut 16, inclusiv „Rain On Me” al lui Lady Gaga şi „Tootsie Slide” al lui Drake, au atins acest prag.

În 2019, au fost 27, iar în 2018, 33 de single-uri.

Raportul sugerează că ascultătorii caută muzică diversă pe serviciile de streaming, care reprezintă acum 80,6% din consumul de muzică în Marea Britanie.

În total, anul trecut au fost ascultate 139 de miliarde de cântece pe platforme ca Spotify, Amazon Music şi Apple Music, cu 22% mai mult faţă de 2019. 

„Blinding Lights” al lui The Weeknd a fost cel mai accesat cântec online al anului, iar piesele Lewis Capaldi, Harry Styles şi Dua Lipa au înregistrat aproximativ jumătate de miliard de accesări online fiecare.

Astfel de cifre au ajutat industria muzicală să îşi revină din criza pirateriei din urmă cu zece ani, însă artiştii sunt nemulţumiţi legat de modul în care sunt distribuiţi banii din serviciile de streaming.

Muzicianul şi producătorul Nile Rodgers a semnalat: „Artiştii şi compozitorii nu sunt remuneraţi egal. Nu îşi primesc porţia corectă din plăcintă”.

O anchetă parlamentară asupra acestei chestiuni a început anul trecut, iar BPI şi serviciile de streaming urmează să depună mărturie anul acesta.

În afara streamingului, vânzările de viniluri au continuat să crească, cu 4,8 milioane de la 4,3 milioane, în 2019. Astfel, 2020 a fost cel mai bun an pentru acest suport de la 1990.

Vânzările de casete aproape că s-au dublat în ultimul an, cu 156.542, cel mai mare număr înregistrat din ultimii 17 ani.

Vânzările de CD-uri au continuat să scadă. Doar 16 millioane de compact discuri au fost vândute anul trecut, jumătate din cifra înregistrată în 2018. Vârful în Marea Britanie a fost atins în 2004, cu 163,4 milioane de CD-uri vândute.

 

În ciuda declinului, cele mai multe dintre albumele clasate pe primul loc în topul britanic în 2020 au fost vândute în mare parte în format fizic.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările