Damian Drăghici and Brothers, concert aniversar la Sala Palatului: „Am fost un copil sărac într-o familie de lăutari. Viaţa mea era bătută în cuie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Damian Drăghici a cântat alături de nume mari din ţară şi de peste hotare FOTO Eduard Enea
Damian Drăghici a cântat alături de nume mari din ţară şi de peste hotare FOTO Eduard Enea

Folclor, pop instrumental, new age, world music şi muzică jazz la nai sunt doar câteva dintre ingredientele celei mai ample producţii artistice pe care Damian Drăghici and Brothers o va oferi publicului în primăvara anului 2020.

Pe 31 martie, la Sala Palatului, Damian Drăghici sărbătoreşte împlinirea vârstei de 50 de ani alături de trupa sa Damian & Brothers, de nume celebre ale scenei româneşti, dar şi de invitaţi speciali din afara ţării, într-un concert aniversar intitulat „Mulţumesc #iamgrateful“.

Biletele pentru concertul aniversar au fost puse în vânzare la preţuri ce variază în funcţie de categoria de loc între 50 şi 200 lei şi pot fi achiziţionate online de pe Iabilet.ro, Bilet.ro, Startickets.ro, Ticketnet.ro, din reţeaua Eventim.ro, precum şi de la oricare dintre magazinele partenere Orange, Vodafone, Germanos, Carrefour, Cărtureşti, Humanitas şi benzinăriile OMV.

afis damian draghici

„Am fost un copil sărac într-o familie de lăutari, care au decis că eu trebuia să învăţ meseria aceasta, ca apoi să mă însor, să cânt la nunţi şi să-mi întreţin familia. Mi-am dat seama ca viaţa mea era bătută în cuie şi urma să am un viitor previzibil. Acum, la vârsta de 50 de ani, concertul «Mulţumesc  #iamgrateful» reprezintă felul prin care îmi pot manifesta recunoştinţa faţă tot ce mi-a oferit viaţa, faţă de tot ceea ce mi-a oferit Dumnezeu şi, bineînţeles, pentru cel mai frumos dar pe care l-am primit, pe fiul meu Andrei Yeshua. Sunt fericit că pot împărtăşi experienţa vieţii mele cu publicul, alături de numeroşi artişti de notorietate din România şi din alte ţări care au acceptat invitaţia de a lua parte la concertul aniversar de la Sala Palatului cu momente interesante şi surprize pe care şi eu le voi descoperi la momentul oportun“, declară Damian Drăghici. 

Damian Drăghici a început să studieze naiul la vârsta de 10 ani, după ce cântase la diferite instrumente încă de la vârsta de 3 ani. La 15 ani cânta şi înregistra deja cu Orchestra de muzică populară Radio din Bucureşti. 

A fugit din România la vârsta de 18 ani prin Iugoslavia, ajungând ulterior în Grecia. După ce o vreme a cântat pe străzi şi în cluburi, a fost descoperit de subsidiara olandeză a firmei Sony Music, care i-a oferit şansa să înregistreze. După o audiţie ce a avut loc la Atena, i-a fost oferită o bursă integrală la colegiul de muzică Berklee din Boston, de unde a absolvit, în 1999, cu Magna cum Laudae, fiind şi primul roman care a absolvit această şcoală.

A locuit în Los Angeles, a înregistrat peste 20 albume şi a participat ca invitat pe un album care a câştigat un premiu Grammy, „Winter Solstice“ al formaţiei Paul Winter Consort în 2006. A cântat alături de Joe Cocker, James Brown şi Cindi Lauper, Shaggy, Zucherro şi Nigel Kennedy.

Din 2006 până în 2009 a derulat proiectul Damian & Brothers, care a îmbinat manifestările muzicale cu mesajele împotriva discriminării etnice. În cadrul proiectului, a scos pe piaţă două albume, „Magdalena“ şi „Romaniac“, şi a susţinut peste 600 de concerte. 

Între 2014-2019 a deţinut funcţia de europarlamentar.

În 2016, decide că este vremea schimbărilor şi introduce printre instrumentele tradiţionale lăutăreşti elemente de rock, cum sunt chitara electrică, basul electric, tobele de rock şi ritmuri de dubstep, reggae şi gypsy blues. Astfel, ia naştere albumul „Gypsy Rock | Change or Die“ cu care înregistrează un succes fulminant, piesa „În staţie la Lizeanu“ devenind rapid un hit. Pe acest album apar piese interpretate de unii dintre cei mai apreciaţi artişti români, precum Delia, Andra, Smiley, Loredana, Dan Bittman, Ştefan Bănică, Connect-R, Lora, Cristina Bălan, Alina Eremia, Feli, Cornel Ilie (Vunk), Zdob şi Zdub, Sergiu Ferat, Grasu XXL, Cabron, DOC, Dorian, Flavius Teodosiu, Theodosii Spassov, Omu’ iubit, Sore, Giulia, Jazzy Jo, Vlad Popescu, Blue Noise.

Tot în 2016, lansează albumul „The American Dream“ care reuneşte 13 piese celebre de jazz din repertoriul unor artişti precum Charlie Parker, John Coltrane, Chick Corea şi Keith Jarrett - toate interpretate la nai. Pe acest album, Damian Drăghici cântă alături de artişti internaţionali din prima linie a genului, între care Chris Botti, Arturo Sandoval, Michel Camilo, Stanley Clarke, Luciana Souza, Eddie Daniels, Vinnie Coliuta, Dave Weckl, Russell Ferante, Bob Mintzer.

Anul 2016 înseamnă şi o călătorie în Cuba, pentru a găsi legăturile dintre cultura gipsy şi cea afro-cubaneză. Urmare a acestui moment, ia naştere „The Gypsy Cuban Project“, un album de world music care îmbină într-un mod inedit cele două vechi culturi. 

În 2017, este invitatul special la concertul artistei cubaneze Omara Portuondo. A interpretat la nai, piesa intitulată „Serenata en Batanga“, în duet cu cea supranumită Edith Piaf a Cubei, deţinătoare a unui premiu Grammy şi cea care este cel mai bine vândut artist din Cuba.

În 2018, Damian lansează un proiect muzical deosebit: MCulture. Pe album se regăsesc 13 piese „post-manele“ reinterpretate cu un sound ce îmbină influenţe dubstep, trap, jazz, dar şi pop. Tot în 2018, are loc un recitat de excepţie Damian Drăghici & Brothers „Maria lui Brancuşi“ la Gala România Centenar din cadrul Festivalului Cerbul de Aur 2018, desfăşurat în Piaţa Sfatului din oraşul Braşov.

Muzică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite