Muzică

articolul anterior articolul urmator

Dan Teodorescu, după reacţiile la piesa „Despre smerenie“: „Nu-mi imaginam că un mesaj transmis cu atâta blândeţe poate provoca atâta agresivitate“

79
10 Apr 2016 01:03:34
Autor: Alexandra Constanda
Dan Teodorescu a promis că va continua să spună ce simte şi ce crede FOTO Captură
Dan Teodorescu a promis că va continua să spună ce simte şi ce crede FOTO Captură

Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi, vine cu precizări, după lansarea controversatului videoclip „Despre smerenie“, o piesă-manifest în care vorbeşte şi despre Catedrala Mântuirii Neamului, artistul cerându-le iertare celor care s-au simţit ofensaţi de mesajul melodiei.

„Nu-mi imaginam că un mesaj transmis cu atâta blândeţe poate provoca atâta agresivitate. Le cer iertare celor pe care i-a deranjat ce-am spus. Promit să spun, şi de-acum încolo, exact ce simt şi ce cred. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!“, a scris artistul de pagina de Facebook
 
„Despre smerenie“ a împărţit opinia publică în două tabere şi a reaprins un conflict mai vechi dintre cei care susţin construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi cei care se opun. 
 
În videoclipul „Despre smerenie“ apar şi 33 de personalităţi şi vedete din lumea televiziunii, a muzicii, a teatrului şi a literaturii, care spun că „Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici“. Printre participanţi se numără şi rapsodul Grigore Leşe, care a atras alte controverse după ce a declarat, pentru agenţia News.ro, că nu doreşte să mai apară în videoclipul „Despre smerenie“, întrucât i s-a spus că mesajul melodiei are legătură cu bisericile de lemn şi cultura străveche, nicidecum cu ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. Totodată, artistul a precizat că se delimitează de comentariile care ies din sfera artisticului, fiind de părere că s-a retras din această poveste cu eleganţă.
 
Pe de altă parte, reprezentanţii trupei Taxi îl contrazic pe artist, susţinând că acesta a fost informat pe larg despre proiectul formaţiei, dar şi că, înainte de a-şi da acordul, a ascultat piesa şi a vizionat filmările realizate până la acel moment. 
 
„Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici“ este manifestul rostit apoi de cele 33 de  personalităţi. Autor al melodiilor şi versurilor Taxi, Dan Teodorescu spune că a avut un vis, vis pe care îl analizează în cadrul acestui videoclip împreună cu Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică Jr., Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea şi Victor Rebengiuc.
 
  
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

79 Comentarii

Mihai Mihut
10.04.2016, 01:46:09

Citez din Biblia pe care multi "credinciosi" nu au citit-o in viata lor si probabil nici nu au habar ce contine. Faptele Apostolilor, (Pavel), cap. 17: "24. Dumnezeu, Care a făcut lumea şi toate cele ce sunt în ea, Acesta fiind Domnul cerului şi al pământului, nu locuieşte în temple făcute de mâini, 25. Nici nu este slujit de mâini omeneşti, ca şi cum ar avea nevoie de ceva"

+6 (16 voturi)
Valar Morghulis
10.04.2016, 02:54:55

Felicitări solistului, ați realizat o piesă muzicală memorabilă! Pentru mine sunteți un artist veritabil! Detractorii n-au decât sa caute în conținutul versurilor blasfemia, anti-ortodoxismul, ofensa împotriva credincioșilor etc. Nu vor găsi absolut nimic incriminator. De altfel, chiar artistul recunoaște: "un mesaj transmis cu... blândețe". O opinie manifest în calitate de creștin, la rândul lui. Delictul de opinie se pedepsea în trecutul medieval cu torturi și execuții publice terifiante. Astăzi se presupune că societatea a evoluat intre timp. Se pare ca unii au cam rămas în urma... Continuați domnule Dan Teodorescu sa va exprimați mai departe ceea ce simțiți și credeți! Aşa să vă ajute D-zeu!

+9 (23 voturi)
Gavril Man
10.04.2016, 06:19:42

Smerenia este o stare,biserica este simbol,Dumnezeu este in fiecare om de pe planeta.Haideti sa construim Catredala Mantuiri Neamului,un nume unic in lume dat unei Catredale.Daca intra 5000 de credinciosi in Catredala inseamna ca au intrat 5000 de Hristosi.La botez Hristos intra in inima noastra duhovniceasca si cel necurat se retrage in simturi.Iertati va uni pe altii.

-8 (22 voturi)
Stroescu Tit Emilian
10.04.2016, 08:52:02

Preotii sunt o sleahta de hotzi iar crestinii care nu au citit biblia nu se pot numi crestini. Iar daca ai citit biblia si nu intelegi ca ceva este in neregula atunci inseamna ca ai ceva probleme cu discernamantul.

+3 (17 voturi)
Ion Tamis
10.04.2016, 09:29:23

Daca ar fi fost intreprinsa in perioada premergatoare deciziei de construire a Catedralei Ortodoxe, "actiunea culturala" intreprinsa de Taxi, la care s-a alaturat un alai de sustinatori de ocazie, intr-o invalmaseala eterogena si ridicola, alcatuita din personalitati autentice si personaje mediatice snoabe si dubioase, ar fi avut o semnificatie clara, usor de inteles, desi criticabila, chiar si de aceia care nu sunt de acord cu ea. Lansata acum, in prag de construire (tot din beton si fier, poate chiar mai mult!), in Bucuresti, a unei impozante super-moschei turcesti, cu scop de prozelitism islamic evident, in plina ofensiva jihadista in Europa, in baza unei decizii abuzive din partea guvernului Ponta/PSD, este firesc ca demersul Taxi sa ridice multe semne de intrebare. Este laudabil gestul lui Gh. Lese de a se "retrage" din clipul respectiv!

0 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (79)

Modifică Setările