Muzică

articolul anterior articolul urmator

De ce e bine să NU iei primul loc la Eurovision România

5
8 Mar 2016 11:38:42
Florin Grozea
Foto: InfoMusic.ro
Foto: InfoMusic.ro

E bine să câştigi. Dar uneori e mai bine să pierzi în finala românească de la Eurovision, pentru a merge mai departe şi pentru a avea cu adevărat succes.

În fiecare an românilor le place să urască Eurovisionul şi, în special, pe câştigătorul preselecţiei româneşti. Oricine ar trimite TVR în finala Eurovision, corul de critici este la fel de dur, de fiecare dată.

Această atenţie a publicului şi a presei este unul dintre argumentele PRO în favoarea câştigătorilor. Expunerea internaţională este al doilea argument pozitiv. Câştigurile materiale sunt şi acestea importante, deşi investiţiile iniţiale sunt din ce în ce mai mari, de la an la an.

Avem aşadar minim trei motive pentru care un grup de artişti şi compozitori îşi doresc să ia primul loc la Eurovision România!

Care ar fi motivele pentru care ar fi mai bine să NU ieşi pe primul loc la Eurovision România?

Există o pildă pe care am auzit-o mai demult şi care e relevantă în discuţia noastră: Care e succesul succesului? Deciziile bune. Care e sursa acestor decizii bune? Experienţa. Dar care e sursa experienţei? Deciziile proaste.

De cele mai multe ori învăţăm din piedicile pe care viaţa ni le pune. Evoluţia vine de obicei din momentele de cumpănă, rareori învăţăm din succese.

Despre succesele câştigătorilor Eurovision România s-a tot vorbit.

Dar eu vreau acum să pun reflectorul pe melodiile care au intrat în finala românească şi NU au câştigat. Sigur că artiştii şi compozitorii respectivi au fost supăraţi în acel moment, dar istoria le-a arătat că înfrângerea aceea le-a adus mai mult succes decât câştigătorilor.

Hai să vă dau câteva exemple să vedeţi de ce uneori e mai bine să nu câştigi anumite bătălii:

Loredana a participat în 2005 cu piesa ”Le le” compusă împreună cu Mihai Ogăşanu dar a pierdut finala românească în faţa piesei ”Let me try” Luminiţa Anghel feat SISTEM [care a şi stabilit recordul românesc la finala din Kiev, clasându-se pe locul 3].

Piesa a devenit mare hit şi este cântată şi astăzi, după mai mult de un deceniu:

În 2006 lupta s-a dat între Mihai Trăistariu, aflat atunci la cea de-a 6-a participare şi Akcent cu Nico - „Jokero”. Trăistariu a câştigat până la urmă şi ne-a reprezentat onorabil la finala de la Atena, ajungând pe locul 4.

Piesa „Jokero” a devenit number one în România şi a fost inclusă pe primul album în limba engleză a trupei Akcent, care a fost lansat în acea vară prin intermediul Universal Music Group. Albumul a avut două hituri cu un succes moderat pe plan european: „Kylie” şi... „Jokero”. Acel an a însemnat startul succesului internaţional Akcent, trupa trecând prin mai multe schimbări de formulă şi de stil muzical, dar reuşind un număr serios de hituri europene: ”Stay with me” şi ”That's my name” în 2009, ”My passion” 2010, ”Angel” 2011, ”I'm sorry” 2012, ”Kamelia” 2014.

Alt exemplu interesant este piesa „Pleacă", compusă de Cornel Ilie de la trupa VUNK şi oferită spre interpretare artistei Tina (ex-POPS). În finala Eurovision România din 2009 piesa nu a convins nici publicul, deşi juriul a dat note maxime. Cornel a reorchestrat melodia împreună cu Gabi Maga şi au relansat trupa, reuşind cel mai mare hit din istoria trupei, de până atunci: VUNK feat Antonia „Pleacă". [În acelaşi an au mai pierdut alte două viitoare hituri: Blaxy Girls ”Hey mama” şi Zero ”Sunny days”]

Probabil dacă nu trecea prin experienţa Eurovision, Cornel Ilie nu s-ar fi ambiţionat să transforme piesa asta:

Sunt multe alte exemple de piese şi artişti care, după părerea mea, au avut numai de câştigat din insuccesul preselecţiei Eurovision România!

Pe scurt, iată alte melodii care s-au bucurat până la urmă că NU au câştigat Eurovision România:

Anul 1993: Laurenţiu Cazan a prezentat o piesă superbă intitulată ”Say Something” care din păcate nu a câştigat preselecţia. Melodia a rămas în memoria românilor ca una dintre cele mai frumoase balade româneşti de după Revoluţie. [info via Adina China Birta]

Anul 2005: Mandinga ”Soarele meu” nu a câştigat finala românească, dar a devenit unul dintre cele mai mari succese ale trupei. [info via Florin]

Anul 2010: Lora a participat alături de Sonny Flame cu o piesă de inspiraţie balcanică, aşa cum se purtase cu un an înainte la Eurovisionul european - „Come along”. O piesă slăbuţă, după părerea mea, dar şi a juriului din acel an. Şi poate un duş rece care a ajutat-o pe artistă să-şi găsească stilul potrivit, pentru că din 2012, Lora a ”marcat” o grămadă de hituri solo, unele ajungând number one în România: ”Capul sus”, ”Puişor”, ”Bine mersi”, ”Singuri în doi”, ”Ne împotrivim”.

Anul 2013: ABCD „Final de război” a fost una dintre preferatele blogurilor la finala Eurovision din acel an. Cristina Bălan, fosta solistă a trupei dance IMPACT făcea un experiment rock care a plăcut tuturor şi i-a deschis uşile pentru succesele viitoare, precum câştigarea concursului Vocea României în 2015.

Anul 2013: Freestay a prezentat la preselecţia naţională o melodie interesantă, dar departe de stilul preferat al trupei. Nu au câştigat Eurovision România dar cred că solistul Florin Fristei a înţeles care e stilul muzical care i se potriveşte şi a reuşit astfel să câştige în iarna acelui an concursul X-Factor realizat de Antena1.

E bine să câştigi. Dar uneori, chiar şi din înfrângeri poţi învăţa câte ceva. Sau mai ales din înfrângeri.

Care a fost piesa voastră preferată anul acesta, la finala Eurovision România?

Foto: InfoMusic.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ion Tamis
8.03.2016, 14:46:45

In mod sigur, piesa anosta, fredonata neglijent, cu galgaielile repetitive de rigoare, de Mihai Traistariu, va aluneca cert in desuetudine, fara sa-i pese cuiva de acest dezastru mediatic, de care se face vinovata 100% aroganta si ingamfarea unui cantaret convins ca succesul sau din trecut (locul 3), la Eurovision, a indatorat definitiv o tara intreaga.

+4 (4 voturi)
Ion Tamis
8.03.2016, 14:48:27

erata: ... se fac vinovate 100% ...

+2 (2 voturi)
florin.
9.03.2016, 07:47:02

Ai uitat Mandinga cu "Soarele meu".

Florin Grozea
9.03.2016, 11:13:46

Îți mulțumesc de comentariu, permite-mi să adaug acest exemplu în articolul meu!

Mihai Schiau
9.03.2016, 11:24:38

ar fi si andra cu simplu - dracula my love

Modifică Setările