Dirijorul Cristian Măcelaru a câştigat un premiu Grammy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dirijorul Cristian Măcelaru (39 de ani) a câştigat un premiu Grammy pentru albumul „Wynton Marsalis: Violin Concerto“, fiind al doilea dirijor român care primeşte această distincţie, după victoria lui Christian Badea din 1985.

Câştigătorii prestigioaselor premii Grammy 2020 au fost anunţaţi pe 26 ianuarie, iar printre laureaţi se numără şi dirijorul Cristian Măcelaru. 

Violonista scoţiană Nicola Benedetti, dirijorul român Cristian Măcelaru şi Orchestra Simfonică din Philadelphia au câştigat premiul Grammy la categoria Cea mai bună interpretare instrumentală solo pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis - Concertul în re major pentru vioară şi orchestră şi Suita pentru vioară, care pot fi ascultate pe site-ul Radio România Muzical

Măcelaru şi Benedetti au mai fost nominalizaţi la categoria Best Contemporary Classical Composition, care a fost câştigată de „Higdon: Harp Concerto“, compus de Jennifer Higdon.

Într-un interviu pentru romania-muzical.ro, dirijorul a mărturisit cum a aflat vestea. „Foarte multe lucruri se întâmplă când nu te aştepţi sau când nu ai timp să participi la ele şi exact aşa a fost şi acum. Eu sunt în Leipzig, Germania, lucrez cu Orchestra Gewanhaus. Într-o încăpere de hotel, singur, am aflat o veste frumoasă“, a declarat dirijorul.

Victoriile românilor la Grammy, un exemplu pentru generaţia tânără

Măcelaru e de părere că distincţia primită „de un al doilea român“ dovedeşte că există încă valori culturale care să fie exemple pentru generaţia tânără: „Mă bucur enorm că au mai existat şi alţi români care au mai primit această distincţie, ceea ce e dovada faptului că există valori culturale cu care ne putem mândri şi care să fie exemple pentru o generaţie tânără care se întreabă unde-şi va găsi locul în societatea globală a secolului XXI“ .

El a mai afirmat că e o mare onoare să fi fost asociat cu acest premiu, iar faptul că votul care decide acordarea acestuia e făcut de membrii academiei de înregistrări reprezintă „un lucru semnificativ“.

„E, sigur, un premiu care aduce o recunoaştere a unui efort pe care cu toţii l-am depus pentru a crea acest disc cu muzica lui Wynton Marsalis, iar împreună cu Nicola Benedetti şi cu Orchestra Simfonica din Philadelphia am avut posibilitatea să facem această înregistrare care, cred eu, este o lucrare foarte importantă în a defini un stil muzical care este foarte interesant al acestui autor, o nouă voce a unui compozitor pur american, care aduce împreună cu sine elemente de jazz, elemente din lumea muzicii contemporane“, a spus el.

Cristian Macelaru a adăugat că se va întoarce în România la primăvară, pentru un concert în Bucureşti cu Orchestra Naţională Radio. 

În luna noiembrie a anului trecut, Cristian Măcelaru a fost numit director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, funcţie ce va fi preluată începând cu anul 2021. În prezent, el este dirijor şef al Orchestrei Radiodifuziunii WDR din Koln - Germania.

   

violonista nicola benedetti grammy 2020 foto guliver/getty images

Violonista Nicola Benedetti a ridicat premiul Grammy 2020 FOTO Guliver/Getty Images

Crescut într-o familie cu zece fraţi şi ajuns student în America din greşeală

Cristian Măcelaru s-a format ca violonist în România, în oraşul Timişoara, devenind la 19 ani cel mai tânăr concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami.

„Am crescut într-o familie cu zece fraţi în care era un program foarte bine definit în ceea ce priveşte şcoala şi studiul muzical. La sfârşitul clasei a doua am început să cânt în orchestra bisericii. Activităţile din casă se reduceau la făcut focul şi ce era strict necesar pentru că eram cel mai mic. Din clasa a cincea m-am axat foarte mult pe concursuri naţionale şi internaţionale de vioară. Dimineaţa eram la şcoală, iar ziua studiam“, a povestit dirijorul în trecut. 

Întrebat cum a ajuns în America, Măcelaru a declarat: „O familie din Michigan a vrut să înfieze un băiat din Timişoara. Când s-a finalizat dosarul a trebuit să stea o perioadă în România să se acomodeze cu copilul. Eu mergeam cu ei să le arăt oraşul, să mai vorbesc cu ei ca să învăţ engleză. I-am dus şi la un concert la care am cântat şi după aceea m-au întrebat dacă nu vreau să merg la o şcoală de vară de două luni în America. Bineînţeles că am vrut. Când au ajuns în State, au sunat la şcoală şi au spus să trimită un formular ca să aplic pentru tabăra de vară. Cei de la şcoală au înţeles greşit şi au trimis un formular să aplic pentru liceu. Nici eu nu ştiam foarte bine engleză. Am completat formularul şi l-am trimis înapoi la şcoală, ca după aceea să primesc o scrisoare că m-au acceptat pentru o bursă integrală de studii. Eu nu am ştiut la ce aplic, ei nu au ştiut pe cine iau. Părinţii au spus să merg un an să văd cum e şi aşa am rămas acolo, de la vârsta de 17 ani“.

Cristian Măcelaru a absolvit apoi Universitatea din Miami. „După ce am terminat liceul, m-am mutat din Michigan în Florida, la facultate, unde am fost şi concert-maestru la filarmonică“, a adăugat el într-un interviu pentru „Adevărul“.

image

Cristian Măcelaru este al doilea dirijor român care câştigă un premiu Grammy FOTO Octavian Balea

Măcelaru a intrat în atenţia publicului american în februarie 2012, când a dirijat Chicago Symphony Orchestra ca înlocuitor al lui Pierre Boulez în spectacole apreciate pozitiv de critici. Câştigător al Premiului Solti pentru Dirijori în 2014, după ce obţinuse în 2012 Premiul Solti pentru Dirijori în devenire, o onoare prestigioasă care nu mai fusese acordată decât o singură dată în istoria Fundaţiei Solti. A participat la desfăşurarea programelor Tanglewood Music Center şi Aspen Music Festival, studiind sub David Zinman, Rafael Frühbeck de Burgos, Oliver Knussen şi Stefan Asbury. Studiile sale principale au fost cu Larry Rachleff la Rice University, unde a obţinut masteratul ca dirijor şi violonist de performanţă. A absolvit studii universitare la vioara de performanţă la Universitatea din Miami. 

Pe lângă Philadelphia Orchestra, Măcelaru dirijează cu regularitate orchestre de top din America de Nord precum: Chicago Symphony, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică Naţională, San Francisco Symphony, Saint Louis Symphony, Toronto Symphony şi Detroit Symphony. 

Într-un interviu din 2019 pentru Radio România Muzical, celebrul dirijor Lawrence Foster îl descria pe Cristian Măcelaru drept „acel mare dirijor român al momentului; cel mai probabil, va avea statura lui Sergiu Celibidache“.

Gala premiilor Grammy 2020 a fost marcată de tragica moarte a legendarului Kobe Bryant, vedetele şi fanii baschetbalistului aducându-i omagii. 

În ceea ce priveşte câştigătorii, cântăreaţa Billie Eilish, în vârstă de 18 ani, şi fratele ei, producătorul Finneas O'Connell, au strălucit, cu şase victorii. Eilish a devenit, astfel, cea mai tânără câştigătoare a principalelor patru categorii ale premiilor Grammy. Lista completă a câştigătorilor Grammy 2020

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite