Muzică

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE Start la Eurovision 2013. Modelul suedez: un concurs de criză

3
14 May 2013 07:55:31
Autor: Corina Cosmescu
Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, este favorita din acest an FOTO EBU
Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, este favorita din acest an FOTO EBU

Astăzi începe a 58-a ediţie a concursului european de muzică Eurovision. Anul acesta, evenimentul are un buget înjumătăţit faţă de 2012, din cauza „dietei financiare“.

Prima semifinală a celui mai prestigios concurs muzical european, transmisă în direct, de la ora 22.00, la TVR 1, aduce pe scena din Malmö reprezentanţi din 16 ţări. Marţi seară votează atât publicul statelor concurente, cât şi cel din Marea Britanie, Italia şi Suedia, în urma televotului şi a deciziei luate de juriul de specialitate urmând să se califice în finala din 18 mai doar 10 ţări.

Pentru a pune la punct detaliile spectacolelor, primii semifinalişti au repetat de trei ori show-urile de marţi seara, pregătirile culminând cu ceremonia oficială de deschidere de la Malmö Opera la care au participat artiştii şi membrii delegaţiilor internaţionale. La acest eveniment, Cezar Ouatu,reprezentantul României, a fost asaltat de jurnaliştii care i-au cerut autografe şi l-au rugat să interpreteze arii de operă, fragmente din piesa de la Eurovision, dar şi „Merry Christmas“. „M-am simţit foarte bine. Fie că fanii şi jurnaliştii mă plac sau nu, cu toţii au vrut să afle cât mai multe despre mine, iar unul dintre reporterii BBC mi-a solicitat o lecţie de canto adhoc“, a zis contratenorul.

RISCURI ŞI PARIURI

Aliona Moon, reprezentanta Moldovei, a refuzat să participe la conferinţa de presă Eurovision, fiind nemulţumită de modul în care s-au desfăşurat repetiţiile. Din acest motiv, reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU), ce organizează competiţia internaţională, ar putea să o penalizeze pe artista al cărei show este similar cu cel al lui Cezar Ouatu (solista poartă o rochie lungă, largă, şi se înalţă pe un piedestal).

Totuşi, la casele de pariuri, Moldova este mai bine cotată decât România (contratenorul depăşeşte poziţia a 25-a), primele trei locuri fiind ocupate de Danemarca, Ucraina şi Norvegia.

MAI PUŢINI BANI, MAI PUŢINE ŢĂRI

Anul acesta, concursul european, la care participă inclusiv Israelul şi Ciprul, şi-a redus substanţial bugetul, din cauza „dietei financiare“, după cum analizează cotidianul „The Wall Street Journal“. Urmărit de peste 100.000 de telespectatori, evenimentul ce i-a promovat pe ABBA şi pe Celine Dion are resurse de numai 20 de milioane de dolari, spre deosebire de 2012, când Azerbaidjanul a cheltuit 45 de milioane de dolari pentru a găzdui evenimentul şi alte 100 de milioane pentru sala de spectacole şi arena în care s-a remarcat câştigătoarea Loreen.

Bugetul din 2013 este cel mai redus de la ediţia din 2007, oraşului Malmö (în traducere, dună – n. r.) fiindu-i alocate alte 4 milioane de dolari pentru activităţi conexe. Prin metoda costurilor reduse, reprezentanţii EBU îşi propun să ofere un exemplu pozitiv ţărilor care nu au făcut faţă crizei financiare.

De altfel, anul acesta concurează doar 39 de state, după ce Bosnia-Herţegovina, Polonia, Portugalia şi Slovacia au renunţat la competiţie din cauza costurilor ridicate. TVR a alocat aproximativ 200.000 de euro, atât pentru Selecţia Naţională, cât şi pentru participarea la nivel internaţional, fără ajutorul oferit de sponsori.

„DRACULA“, APRECIAT DE BONNIE TYLER

Reprezentantul României va evolua în a doua semifinală, pe 16 mai, show-ul său trezind deopotrivă admiraţia şi antipatia publicului. „Cezar atinge note foarte înalte, iar interpretarea lui e puternică şi încrezătoare“, notează eurovision.tv.

La conferinţa de presă susţinută zilele trecute, contratenorul de 33 de ani, soprana din backing vocal şi cei patru dansatori şi-au arătat optimismul, Cezar purtând pe umeri steagul României. „Repetiţia a ieşit foarte bine, dar aştept cu nerăbdare momentul când voi cânta în faţa celor peste 10.000 de spectatori. Atunci va fi şi mai bine, pentru că trăiesc pentru cei care mă ascultă. Nu o dată mi s-a întâmplat să plâng în timp ce cântam“, a dezvăluit interpretul piesei „It’s my Life“.

Melodia compusă de Cristian Faur şi spectacolul în care cântăreţul poartă o rochie neagră şi se înalţă la cer au fost lăudate de Bonnie Tyler, reprezentanta Marii Britanii, dar şi subapreciate de cei care-l aseamănă pe Cezar cu Dracula. „Piesa ar trebui să ajungă la coşul de gunoi. Serios, România, de ce încerci să te sinucizi anul acesta?“, au scris criticii de pe oikotimes.com. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Alexa Alexandru
14.05.2013, 08:49:13

Normal, o tara scandinava va castiga. Ce nu pricep, de ce nu il sustinem toti pe reprezentantul nostru! Bun, mai putin bun, este totusi reprezentantul nostru. Peste tot ne invrajbim: in politica, in sport, in cultura, in ziaristica,...

0 (2 voturi)
foarte atent
14.05.2013, 14:03:59

pai el e capra vecinului...:)!

+1 (1 vot)
Victor Jimbu
15.05.2013, 01:30:28

Poate ca asta-i raspunsul: tinem mai mult cu cei cunoscuti ori cu cei care merita? Daca toti am vota dupa natie, n-ar fi posibil sa castige cea mai proasta interpretare dintr-un simplu motiv, acela ca apartine celei mai numeroase populatii?

Modifică Setările