Eurovision 2015 Finlanda: Cine sunt cei patru bărbaţi cu handicap mintal, care nu vor voturi „din milă“, şi care este mesajul melodiei lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupa punk PKN va reprezenta Finlanda la Eurovision 2015 FOTO AP
Trupa punk PKN va reprezenta Finlanda la Eurovision 2015 FOTO AP

Eurovision 2015 Finlanda. Trupa punk Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN), formată din patru muzicieni care suferă de handicap mental, va reprezenta Finlanda la Eurovision 2015. Această alegere inedită va naşte noi comentarii în jurul tot mai excentricului concurs Eurovision şi ar putea schimba, pentru totdeauna, modul în care sunt privite în showbiz persoanele cu dizabilităţi.

Eurovision 2015 Finlanda: PKN, alegerea publicului, nu şi a juriului

Pe an ce trece, „bătrânul“ Eurovision devine tot mai surprinzător. La cea de-a 60-a ediţie care se va desfăşura la Viena, în luna mai, va urca pe scenă o trupă specială. Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) este formată din patru bărbaţi care suferă de handicap intelectual sau retard mental şi care vor să demonstreze că orice obstacol poate fi depăşit atunci când vrei să-ţi urmezi pasiunea. Chitaristul formaţiei, Pertti Kurikka, este un fan Eurovision, urmăreşte fenomenul de ani de zile şi i-a convins pe ceilalţi membri ai trupei să participe la Selecţia Naţională din Finlanda. 

PKN va reprezenta Finlanda la Eurovision 2015, după ce a câştigat finala selecţiei naţionale desfăşurată pe 28 februarie, la Helsinki. Membrii trupei PKN au fost desemnaţi câştigători cu piesa „Always I Have To/Aina mun pitää“ („Mereu trebuie să“ – n.red.), învingând alţi opt finalişti, potrivit eurovision.tv. Juriul de la Helsinki a ales o altă melodie ca fiind câştigătoare, dar votul publicului, care şi-a exprimat opţiunile prin telefon şi care a contat 90% în clasamentul final, a stabilit ca trupa punk PKN să reprezinte Finlanda la concursul Eurovision 2015.

Eurovision 2015 Finlanda: Cine sunt cei patru membri a formaţiei PKN

Cei patru membri ai trupei Pertti Kurikan Nimipäivät - Pertti kurikka (chitară), Kari Aalto (voce), Sami Helle (basist) şi Toni Välitalo (tobe) - suferă de dificultăţi de învăţare, mai exact, autism şi sindromul Down.

Cei patru membri ai trupei Pertti Kurikan Nimipäivät s-au întâlnit la un atelier cultural pentru persoane cu dificultăţi de învăţare. În 2012, muzicienii au fost protagoniştii unui film documentar finlandez, intitulat „The Punk Syndrome/ Sindromul Punk“. Documentarul, care a câştigat mai multe premii atât în Finlanda, cât şi pe plan internaţional, arată cum persoanele cu handicap trăiesc şi se exprimă, îndulcind amărăciunea vieţii lor de zi cu zi prin muzică.

Pertti Kurikka, în vârstă de 58 de ani, este chitaristul formaţiei, scrie muzica şi versurile pieselor şi a lansat o casetă audio şi o carte cu poveşti de groază, sub pseudonimul Kalevi Helvetti. De asemenea, editează o revistă numită „Kotipäivä“. Kurikka ascultă de mai bine de 30 de ani muzică punk, dar şi alte genuri, precum clasică sau disco.

image

Cei patru membri ai formaţiei PKN au fost protagoniştii unui film documentar FOTO Kuva: Jari Lam 

Kari Aalto, în vârstă de 39 de ani, este solistul grupului, scrie multe dintre versurile pieselor şi ştie să cânte la tobe, bas şi clape. Aalto are propria emisiune la postul de radio finlandez Bassoradio, iubeşte motocicletele, maşinile americane, femeile şi alcoolul. Ascultă melodii rock din anii '50-'60, rap, heavy metal şi folk, dar nu-i place să asculte punk în timpul liber.

Sami Helle, în vârstă de 42 de ani, cântă la bas şi face backing vocals. Din punct de vedere politic este foarte activ, fiind membru al Partidului Central finlandez şi activist Me Itse, o organizaţie a persoanelor cu handicap. Helle visează să devină consilier municipal în Helsinki şi, mai târziu, membru al Parlamentului. 

Toni Välitalo, în vârstă de 32 de ani, este cel mai mic membru al trupei şi a început să cânte la tobe de la vârsta de şase ani. Pe lângă muzica punk, mai cântă jenkka, blues şi mazurka. 

Eurovision 2015 Finlanda: „Nu vrem ca lumea să ne voteze din milă“

Melodia „Always I Have To/Aina mun pitää“ vorbeşte despre neplăcerea de a face lucruri pe care societatea îi obligă pe oameni să le facă, cum ar fi să se spele şi să mănânce corect. Totodată, prin intermediul reprezentării Finlandei la Eurovision 2015, trupa PKN intenţionează să atragă atenţia asupra problemelor oamenilor cu dificultăţi de învăţare.

„Familiile muzicienilor îi susţin în acest demers, la fel şi fanii. Chiar şi scena punk“, a declarat Kalle Pajamaa, managerul trupei care va reprezenta Finlanda la Eurovision 2015. 

„Ne răzvrătim împotriva societăţii, dar nu ne implicăm politic. Sperăm să schimbăm mentalităţile. Nu vrem ca lumea să ne voteze din milă, nu suntem diferiţi de ceilalţi oameni. Suntem persoane normale cu un handicap mental“, a declarat basistul trupei, Sami Helle, pentru „The Guardian“.

Eurovision 2015 Finlanda: Participarea PKN la Eurovision stârneşte sentimente mixte

Topi Latukka, solistul Softengine, grupul care s-a clasat pe locul 11 în ediţia din 2014 a concursului Eurovision, a mărturisit că le poartă doar respect membrilor PKN şi admiră atitudinea lor, „chiar dacă muzical nu este exact pe gustul nostru.“

Pe de altă parte, Yrjö Heinonen, profesor de studii culturale la Universitatea Jyväskylä a declarat: „Finlandezii au fost destul de sensibili în ceea ce priveşte imaginea ţării la nivel internaţional, iar participarea trupei PKN în finala de la Viena va stârni, cel mai probabil, sentimente mixte. Dacă PKN va câştiga, majoritatea finlandezilor va fi mândră, dacă nu, finlandezii vor simţi că a fost o greşeală ruşinoasă să-i trimitem şi că au prejudiciat imaginea ţării.“

Grupul PKN va concura în prima semifinală Eurovision 2015, astăzi, 19 mai, în care participă şi România. Finlanda a mizat şi în trecut pe concurenţi „inediţi“ la Eurovision. În 2006, trupa rock Lordi, ai cărei membri au apărut pe scenă doar cu măşti de monştri, au câştigat concursul internaţional Eurovision.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite