Muzică

articolul anterior articolul urmator

Eurovision 2016. Liviu Zamora, cronicar muzical: „Este de apreciat că avem un cantautor de rock a cărui prestaţie pare a fi sinceră şi inspirată“

0
4 Mar 2016 14:47:12
Autor: Alexandra Constanda
Ovidiu Anton, unul dintre favoriţii pentru a reprezenta România la Eurovision 2016 FOTO TVR
Ovidiu Anton, unul dintre favoriţii pentru a reprezenta România la Eurovision 2016 FOTO TVR

Selecţia Naţională Eurovision 2016 a intrat în linie dreaptă şi doar câteva ore ne mai despart de prima etapă, cea în care juriul şi publicul deopotrivă aleg cei şase finalişti. Cu acest prilej, cronicarul muzical Liviu Zamora a dezvăluit, pentru „Adevărul“, care sunt plusurile acestei ediţii, precizând că românii nu mai sunt interesaţi de acest eveniment.

Eurovision 2016: A apus interesul de altădată 

Chiar dacă Televiziunea Română face eforturi uriaşe pentru a organiza concursul, având în vedere situaţia financiară critică în care se află, cronicarul muzical Liviu Zamora este de părere că evenimentul nu mai stârneşte interesul românilor. „Anii în care o ţară întreagă se uita la marea finală şi comenta cu abitir rezultatele s-au dus de mult. Acum, tot mai puţini se interesează de acest concurs“, a declarat cronicarul muzical pentru „Adevărul“. 
 
Totuşi, el admite că Eurovision este „ca o gură de aer proaspăt“ pentru TVR, „o instituţie ce se zbate între datorii şi contradicţii, doar cu câteva emisiuni de succes.“
 
Pe de altă parte, declaraţiile făcute de Iuliana Marciuc la Adevărul Live îl contrazic: „De la an la an a crescut audienţa acestor programe. Noi am făcut eforturi să întinerim publicul. Piesele pe care compozitorii le-au dat la audiţii sunt de calitate. Sunt şi alte lucruri de pus la punct. Poate o începere a Selecţiei Naţionale la începutul anului. Sunt multe lucruri de făcut pentru ca Eurovisionul să fie şi mai vizibil în România.“
 

Eurovision 2016: Rock-ul, partea bună a Eurovisionuluiliviu zamora

Cât despre cele 12 piese din concurs, Zamora crede că „adună în parte problemele şi spaimele generale, parcă într-o trecere în revistă a tendinţelor şi direcţiilor muzicale ale ultimelor decenii ale Eurovisionului.“ „Vedem feţe tinere ce stau la pian, prefăcându-se a fi altcineva, vedem o fostă vedetă Eurovision care încearcă să dreagă busuiocul cu un ritm al vechilor gale, un grup ce amestecă folclorul cu strigăturile britanice sau altul cu ritmurile exotice, fiecare mimând în felul său entuziasmul şi frenezia“, a mai spus muzicologul (foto dreapta, credit Eduard Enea)
 
Ce este de apreciat, în opinia lui Zamora, este că avem un cantautor de rock, Ovidiu Anton, „ce pare a fi în curentul actual şi a cărui prestaţie pare a fi sinceră şi inspirată“, dar şi două voci feminine ce vin din alte genuri muzicale şi care „ştiu ce să facă cu glasul lor.“
 
„Nu trebuie uitat că piesa aleasă va fi îmbrăcată într-o elaborată haină coregrafică şi va avea un video ce va da valoarea finală a cântecului. Rămâne să ascultăm şi vocea poporului“, conchide Liviu Zamora. Puteţi asculta piesele aici.
   

Eurovision 2016: Reprezentanta Moldovei, pe scena finalei din România

Artiştii s-au acomodat cu scena Sălii Polivalente „Lascăr Pană“ din Baia Mare, unde vor avea loc semifinala şi finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2016, din 4, respectiv 6 martie. Ambele spectacole vor fi transmise în direct de posturile TVR 1, TVR HD şi TVR, de la ora 20.30. Imagini de la repetiţii şi ultimele declaraţii ale semifinaliştilor. 
 
Una dintre premierele acestei ediţii este sistemul de vot, care va fi unul mult mai transparent, potrivit Iulianei Marciuc, producătoarea evenimentului şi şefa delegaţiei României la Eurovision 2016. Mai exact, membrii juriului vor vota în timpul transmisiunii şi vor fi obligaţi să-şi justifice nota. Mai mult, reprezentantul ţării noastre va fi decis exclusiv de voturile telespectatorilor. În prima semifinală, juriul alege patru melodii, iar publicul salvează două dintre cele opt rămase, astfel că în finală ajung şase melodii. În finală, juriul nu va mai avea niciun cuvânt de spus.
 
Un alt aspect inedit este că patru dintre membrii juriului, Zoli Toth, Randi, Horia Moculescu şi Cezar Ouatu, precum şi prezentatorii show-urilor – Ioana Voicu, Jo şi Cornel Ilie –, vor susţine recitaluri pe scena de la Baia Mare. 
 
De asemenea, Paula Seling, care a ajuns de două ori în finala Eurovision, dar şi Lidia Isac, reprezentanta de anul acesta a Republicii Moldova, vor cânta în finala de duminică. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările