Muzică

articolul anterior articolul urmator

Experienţă în premieră la nivel mondial: un DJ român a mixat de pe o turbină eoliană, la 100 de metri înălţime VIDEO

0
21 May 2019 22:06:07
Autor: Andreea Neblea

Pentru prima dată în lume, sunetele muzicii electronice s-au auzit din vârful unei turbine eoliene. Un tânăr DJ român a mixat de la înălţimea de 100 de metri, pe o turbină din cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa.

Evenimentul a avut loc în parcul eolian din judeţul Constanţa şi marchează atât colaborarea cu festivalul Neversea, cât şi începutul unui parteneriat „verde“ între festival şi Grupul CEZ. 
 
Alex Parker este DJ-ul care a acceptat provocarea de a mixa peste cinci ore într-un loc inedit. Fără teamă, cu entuziasm şi motivat de dorinţa de a fi primul DJ din lume care duce muzica la înălţimea unui parc eolian, el a reuşit să unească energia verde şi muzica. 
 
Urcarea echipamentelor, pupitrului şi a mixerului DJ-ului s-a realizat cu o macara din turbină eoliană cu o capacitate de 700 de kilograme, pe o înălţime de până la 100 de metri. 
 
Deplasarea persoanelor şi a altor aparate de mici dimensiuni s-a realizat cu ajutorul liftului din turbină care doar în acea zi a parcurs o distanţa cumulată de peste 3 kilometri. 
 
 
   

Neversea va deveni în 2020 primul festival de muzică din lume alimentat cu energie verde

 
Neversea îşi propune să devină în 2020 primul festival de muzică din lume alimentat cu energie verde, care va proveni din Parcul Eolian Fântânele-Cogealac-Grădină, situat în judeţul Constanţa. Încă de la începutul anului, organizatorii au demarat procedurile pentru implementarea unui festival „verde“, acestea reprezentând un prim pas îndeplinit în conturarea obiectivului comun.
   
Pentru ediţia Neversea 2019, zona CEZ va fi prima zonă 100% verde din cadrul festivalului. Aceasta va fi în totalitate alimentată cu energie regenerabilă şi va adopta măsuri pentru a preveni, reduce şi compensa orice efect advers asupra mediului: colectarea selectivă a deşeurilor şi reciclarea lor; înlocuirea tacâmurilor şi veselei de plastic de unică folosinţă cu paharele de sticlă sau din carton reciclabil; eliminarea paielor de plastic; selecţia elementelor de decor care se pot reutiliza.
 

Energia eoliană -  cea mai potrivită sursă de energie alternativă pentru un sfert dintre români

 
Potrivit studiului „Percepţia românilor despre un viitor «verde»“, iniţiat de CEZ România odată cu lansarea campaniei de comunicare „The wind of green generation“, peste jumătate dintre respondenţi (57,75%) consideră că energia solară ar fi cea mai bună alternativă pentru înlocuirea surselor de generare actuale, iar un sfert (26,75%) au ales energia eoliană ca sursă alternativă.
 
Acelaşi studiu arată că jumătate dintre respondenţi (62,72%) încearcă să aibă un impact pozitiv asupra mediului prin acţiunile lor de zi cu zi, iar o treime au aceasta grijă doar parţial (33,85%).
Dintre românii care sunt responsabili faţă de mediu, 7 din 10 au grijă să nu arunce gunoaie în
spaţii nepermise, 6 din 10 reciclează selectiv gunoiul, iar 54,69% încearcă să reducă consumul
de apă şi energie.
 
Românii consideră că cele mai grave trei probleme cu care se va confrunta mediul înconjurător
în viitor sunt: poluarea (86,4%), utilizarea excesivă a resurselor naturale (76,68%) şi gunoiul
(71,71%). În 20 de ani, trei sferturi dintre respondenţi cred că lumea va fi mai poluată. 48,76% dintre români sunt de părere că peste 20 de ani lumea va fi mai puţin verde, iar 38,74% mai periculoasă.
 
71,42% dintre respondenţi spun că lipsa infrastructurii de reciclare din ţară îi împiedică să aibă o atitudine mai „verde“, iar 20,39% spun că nu au timp suficient să dezvolte o atitudine mai atentă la mediul înconjurător.
 
Studiul a fost derulat în perioada 2-6 mai 2019 pe platforma ivox.ro, pe un eşantion de 1368 de respondenţi din mediul urban, reprezentativi din punct de vedere statistic.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii