Muzică

articolul anterior articolul urmator

„Femeia cu barbă“ de la Eurovision a împărţit publicul în două tabere: grupurile anti-LGBT vor să boicoteze show-ul, dar predicţiile o dau favorită

6
9 May 2014 20:32:47
Autor: Alexandra Constanda
Conchita Wurst va interpreta melodia „Rise Like a Phoenix“ în marea finală Eurovision FOTO EBU
Conchita Wurst va interpreta melodia „Rise Like a Phoenix“ în marea finală Eurovision FOTO EBU

Nici ediţia din acest an a competiţiei Eurovision nu este una lipsită de controverse, o prezenţă excentrică fiind reprezentanta Austriei: travestitul Conchita Wurst, care a împărţit fanii concursului în două tabere.

Există voci care susţin că Wurst este favorită pentru podium, iar fanii apreciază faptul că travestitul susţine diversitatea şi are curajul de a-şi exprima liber sexualitatea. La polul opus sunt cei care blamează abaterea de la convenţional.

În ciuda petiţiilor venite din Rusia şi Belarus de a „bloca“ melodia reprezentantei Austriei, europenii s-au îndrăgostit de aceasta în momentul în care a urcat pe scenă şi a început să cânte, scrie metro.co.uk.

Pe toată durata votului, audienţa a scandat numele interpretei. Austria a fost ultima ţară care a fost anunţată ca fiind calificată. Iniţial, austriecii au fost reticenţi cu privire la şansele Conchitei de a ajunge în marea finală, crezând că est-europenii nu vor vota un travestit. Chiar şi aşa, aceasta s-a calificat şi a devenit una dintre marile favorite.

Conchita Wurst a avut mai multe apariţii publice odată ce şi-a început turneul de promovare prin Europa. De fiecare dată, aceasta a avut o atitudine modestă şi nu a uitat să le mulţumească tuturor celor care au susţinut-o. De asemenea, la conferinţa de presă ce a avut loc imediat după ce s-a încheiat cea de-a doua semifinală, primul comentariu al Conchitei a fost că este şocată că Israel nu s-a calificat, felicitând-o pe reprezentanta Mei Finegold, scrie metro.co.uk.

   

Conchita Wurst, pe numele real Tom Neuwirth, este adorată şi detestată deopotrivă. Încă de la aflarea veştii că un travestit va reprezenta Austria la Eurovision, aceasta s-a confruntat cu atacurile homofobe venite atât din partea compatrioţilor săi, cât şi din alte ţări, inclusiv Rusia, Armenia şi Belarus, care au numit concursul „un focar de sodomie“, după cum a scris BBC.

De-a lungul timpului, la Eurovision – o competiţie cu un public numeros în rândul comunităţii gay – nu au lipsit artiştii travestiţi sau transsexuali. De altfel, în 1998, Dana International, un transsexual din Israel, chiar a câştigat concursul, cu melodia „Diva“.

Însă Conchita Wurst are un look inedit: o faţă cu trăsături feminine şi... barbă. „Nu pot decât să vă mulţumesc pentru atenţia pe care mi-o acordaţi. Dacă toată această agitaţie are legătură doar cu mine, atunci nu mă deranjează. Ştiţi, am o pielea foarte groasă. Este pur şi simplu ciudat cum un pic de păr facial stârneşte atât de mult entuziasm“, a declarat cântăreaţa pentru Associated Press.

„Femeia cu barbă“, după cum a fost numită de presa din întreaga lume, şi-a propus nu doar să prezinte un moment artistic, ci şi să lupte împotriva prejudecăţilor şi să schimbe mentalităţile. 

„Competiţia înseamnă extrem de mult pentru mine. Cred că aveam 11 ani când mi-am dorit pentru prima oară să fac parte din Eurovision. Concursul a încurajat întotdeauna toleranţa şi acceptarea“, a declarat Wurst.  

În ciuda intenţiilor, vedeta a atras criticile celor care dezaprobă modul în care gândeşte şi se manifestă. Vitaly Milonov, deputat local din partea partidului Rusia Unită şi unul dintre principalii susţinători ai legilor anti-gay promulgate de liderul rus Vladimir Putin, consideră că Wurst este „o persoană bolnavă“ şi, drept urmare, le cere fanilor locali ai Eurovisionului să boicoteze show-ul, a scris „The Wall Street Journal“.  

„Trăim în secolul 21 şi nu înţeleg cum cineva poate spune astfel de lucruri“, a replicat vedeta la conferinţa de presă din Copenhaga. „Sexualitatea şi naţionalitatea sunt aspecte neimportante şi nu contează cum arată o persoană. De aceea am construit acest personaj“, a explicat Conchita factorii de influenţă ai competiţiei.

În finala, ce se va desfăşura mâine seară la Copenhaga, Danemarca, Conchita Wurst va interpreta piesa „Rise Like a Phoenix“.

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Toni Blajinul
9.05.2014, 20:54:00

Eu cred ca este necesar TALENTUL apreciat de public si juriul NU barba da talentul sau ce sex are INTREB nu este un concurs cine are sexsau barba.

-2 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
10.05.2014, 11:51:20

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
10.05.2014, 05:33:56

Comentariu considerat abuziv.

Samadau Lica
10.05.2014, 08:55:34

Scarbosenie!!!

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
11.05.2014, 09:16:43

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările