FOTO VIDEO Un sfert de veac de Loredana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loredana Groza, o artistă care s-a reinventat constant
Loredana Groza, o artistă care s-a reinventat constant

Loredana Groza, o artistă care a ştiut să fie mereu în pas cu moda, dar şi una dintre cele mai bune voci din România, a împlinit 25 de ani de carieră. Pentru a marca acest moment important din viaţa sa, Loredana va susţine, în această seară, la Sala Palatului show-ul „Agurida Fantastica“.

Concertul îi va purta pe admiratorii artistei într-o călătorie în trecut şi va marca, totodată, momentele-cheie din cariera cântăreţei, de la câştigarea Festivalului Mamaia până astăzi. Evenimentul va marca şi lansarea unui nou album, „Dragoste“. Loredana (42 de ani) va avea şi câţiva invitaţi-surpriză, care vor interpreta alături de ea piese de petrecere, muzică ţigănească, hip-hop sau folclor. 

Loredana Groza s-a născut pe data de 10 iunie 1970 în Oneşti, judeţul Bacău. Şi-a descoperit pasiunea pentru muzică încă de la vârsta de 3 ani, iar în 1977 juca deja în piese de teatru, la Casa de Cultură din Oneşti. A studiat vioara timp de 8 ani - de la vârsta de 6 ani până la vârsta de 14 ani - şi a urmat cursuri de balet.

„Cântarea României“, rampa de lansare

La nici 14 ani câştiga faza naţională a concursului „Cântarea României“, moment în care a fost remarcată de Dumitru Moroşanu şi de Jolt Kerestely, care i-au propus pe loc să paticipe la preselecţia concursului „Steaua fără nume“, deşi vârsta minimă de participare era de 17 ani.

Totodată, această propunere a însemnat şi primul pas făcut de Loredana pe drumul spre succes. A concurat cu Ramona Bădescu şi Camelia Florescu şi a câştigat toate fazele concursului „Steaua fără nume“. Probele au fost destul de dure: dicţie, recitare, interpretare acompaniată doar de pian, apoi de orchestra Radiodifuziunii Române, iar la final un duet cu o vedetă.

Primele materiale discografice

La  doar 16 ani,  Loredana reuşeşte una dintre cele mai mari performanţe din istoria Festivalului de la Mamaia, ediţia 1986. Chiar de la prima participare ea a câştigat marele premiu, prin interpretarea a două cântece în primă audiţie, care au devenit în scurt timp şlagăre: „Mă întreb ce să fac?“ şi „Despre dragoste“.
În următoarea perioadă (1986-1987), Marius Ţeicu îi compune melodiile „Când iubeşti“, „Să nu-mi spui bun rămas“, „Nu pot trăi fără dor“, „Cine crede în iubire?“. Totodată, tânăra artistă primea din ce în ce mai multe invitaţii la Radio şi TV. De aici până la celebritate a fost numai un pas.

Până în 1990, Loredana a înregistrat aproape 100 de piese şi a avut adevărate recorduri în ceea ce priveşte spectacolele: avea turnee care durau luni întregi şi susţinea chiar şi câte opt concerte pe zi.
În 1987, Loredana cucereşte şi publicul străin, chiar de la primul concert susţinut în afara ţării, în Israel, unde a ajuns alături de Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“. Tot în acest an, Loredana este remarcată de celebrul compozitor Adrian Enescu, omul care avea să o conducă pe artistă spre un alt nivel al carierei. Acesta îi compune mai întâi piesa „O inimă de 16 ani“, care devine în scurt timp un şlagăr.

Probleme cu regimul comunist

Loredana participă şi în 1987 la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia cu melodiile „Cu tinereţea în suflet“ şi „Hai vorbeşte!“. Dar, de această dată, Loredana se confruntă şi cu rigorile regimului comunist. Apariţia sa într-una dintre serile festivalului este aspru criticată. Pentru simplul fapt că a folosit un ruj roşu aprins, a fost catalogată taxată ca având o atitudine „nedemnă pentru o tânără comunistă“. „Îţi citesc în ochi“, „Măcar o clipă“, „Tu şi eu“ şi „Să-ţi spun adio“, compuse tot de Adrian Enescu, sunt alte patru şlagăre ale Loredanei lansate în 1987.

Adrian Enescu îi propune Loredanei încă o colaborare importantă, concretizată într-un album, dar şi realizarea primului său videoclip din carieră, la piesa „O inimă de 16 ani“, regizat şi filmat de Cătălin Căţoiu (Ţeavă de la VH 2). În urma acestei colaborări apare un disc ce avea să devină albumul-emblemă al Loredanei Groza. Iniţial, piesa „Bună seara, iubite!“ fusese compusă pentru o altă solistă, Sorina Moldvai, cu care Adrian Enescu imprimase deja şase piese ce au devenit materialul muzical pentru albumul „Bună seara, iubito!“. Adrian Enescu a fost însă nevoit să renunţe la proiectul cu Sorina, deoarece aceasta a fugit din ţară şi înregistrările nu au mai ieşit pe piaţă.

Un an mai târziu, Adrian Enescu o remarcă pe Loredana Groza. „Am luat legătura cu ea, a venit la mine acasă şi am înregistrat mai întâi două piese, apoi tot proiectul, care includea, evident, şi «Bună seara, iubito». Eu deja lucrasem cu Sorina deasupra imprimării cu vocea lui Pino (n.r. - Ion Caramitru). În două zile, am tras «N» variante cu Loredana, dintre care am ales-o pe cea care se ştie“, declara Enescu.

Înregistrările au fost făcute în casa compozitorului, care îşi amenajase propriul studio, dotat cu toate echipamentele necesare, aduse din străinătate. În 1988 apare cel de-al doilea videoclip din cariera Loredanei la piesa „Îţi citesc în ochi“.

„Bună seara, iubito!“, interzisă

image

Foto

loredana groza 5
loredana groza 5

gallery-link

În 1989, Loredana are din nou probleme din cauza sistemului. Apariţiile sale sunt interzise la postul naţional de televiziune, iar piesa „Bună seara, iubito!“, cântată în duet cu Ion Caramitru, este interzisă şase luni, din cauza versurilor considerate explicite.

„Cei de la Electrecord şi de la Radio nu au vrut să imprime şi să difuzeze discul în forma propusă de mine şi mi-au cerut să schimb textul. Nu am fost de acord şi le-am zis că mai bine ţin piesele în sertar decât să le modific. Toate melodiile de pe acel disc erau pe versurile lui Lucian Avramescu, pe care îl admir şi îl respect foarte mult“, povestea Adrian Enescu.

Poetul, care pe atunci lucra la „Scânteia tineretului“, a luat poziţie, astfel că piesa a început să fie din nou difuzată la radio, dar numai după ora 00.00 şi pentru o scurtă perioadă de timp. La scurt timp, piesa a ieşit totuşi pe piaţă, înregistrând încasări-record pentru acele timpuri, fiind vândută în peste un milion de exemplare.

Urmează o perioadă de ascensiune pentru Loredana, cu tot mai multe concerte în afara ţării. Succesul internaţional o determină pe artistă să părăsească pentru o perioadă România. Astfel ea a ajuns la Londra (prin impresarul David Stones şi sub patronajul Alteţei Sale Regale, prinţesa Margareta), unde a susţinut un concert memorabil la Palladium Hall alături de The Drifters, Tom Jones, şi alte nume celebre. Acolo a cunoscut producători renumiţi, printre cei mai importanţi din Mare Britanie.

Apoi, Loredana cucereşte şi Italia (împreună cu Silvia Dumitrescu şi Elena Cârstea), unde reuşeşte să participe la multe show-uri televizate de maximă audienţă. A susţinut peste 100 de concerte şi a cântat alături de nume mari precum Rita Pavone şi Tedi Reno.

Era Pro TV şi dragostea

În vara lui 1993, Loredana îşi face debutul în cinematografie. Filmează „A doua cădere a Constantinopolului“, în regia Mircea Mureşan, care este turnat parţial în Istanbul. În acest an lansează albumul „Atitudine“ şi susţine un concert live la Sala Palatului, cu 25 de instrumentişti pe scenă (Direcţia 5 şi bigband-ul Ionel Tudor) şi două trupe de balet. În 1996 începe colaborarea cu formaţia Direcţia 5, lansând melodii precum „Cine te crezi?“, „Doar ea“, „Fără tine“.

La sfârşitul anului 1996, Loredana şi Direcţia 5 încep colaborarea cu Pro TV, care marchează o noă etapă în carier a artistei. Începând din acest moment, stilul Loredanei se schimbă complet. Loredana îşi găseşte şi marea dragoste, directorul executiv al Media Pro, Andrei Boncea, cu care se căsătoreşte în 1998, de ziua ei. Pe 14 iulie 1998 se naşte Elena, fetiţa Loredanei şi a lui Andrei Boncea.

Colaborări inedite şi apariţia în „Playboy“

În 1998, Loredana are o coloborare inedită cu trupa BUG Mafia, pentru piesa „Lumea e a mea“, care devine imediat un hit. În 1999, Loredana câştigă Premiul A.P.T.R. (al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România) şi al criticilor muzicali, iar în 2000 pozează în numărul aniversar al revistei „Playboy“, care s-a vândut în peste 150.000 de exemplare. Şedinţa foto a avut loc în Grecia, în insula Santorini.

După 10 ani, Loredana reînnoieşte relaţia cu Adrian Enescu, care semnează partea de creaţie a noului album „Diva Inamorata“, lansat pe 14 februarie 2001. Una dintre piesele de pe noul album este un remix al melodiei ce a făcut-o celebră, „Buna seara, iubito!“.

Comparată cu Madonna şi Lady Gaga

De-a lungul carierei, Loredana Groza a fost apreciată nu doar pentru vocea sa, ci şi pentru stilul său vestimentar, nonconformist, extravagant, care incita la fiecare apariţie. De multe ori, a fost acuzată că o imită pe Madonna, nu numai în ceea ce priveşte stilul vestimentar, ci şi pentru faptul că adoptă aceleaşi convingeri.

„Mă onorează comparaţia cu Madonna, dar a devenit un clişeu care nu are legătură cu realitatea. Suntem blonde, da, avem ochii albaştri, avem aproape aceeaşi înălţime, de fapt, eu sunt puţin mai înaltă, dar eu sunt Loredana şi sunt româncă“, spune artista despre comparaţia cu vedeta internaţională.

loredana groza 7

Apoi s-a implicat în proiecte îndrăzneţe cum ar fi desemnarea sa ca ambasador al programului „Eu sunt! Tu?“, care susţine comunitatea LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transsexuali). „Este o campanie împotriva discriminării, a rasismului, a intoleranţei şi mă simt onorată de această postură. Cred că fiecare dintre noi s-a lovit la un moment dat în viaţă de discriminare. Mă străduiesc să-mi aduc contribuţia pentru o ţară mai deschisă, în care oamenii să renunţe la prejudecăţi şi nu numai faţă de orientarea sexuală“, declara Loredana la lansarea programului.

După ce a concertat la B’Estfest într-o costumaţie asemănătoare celor adoptate de Lady Gaga în primele sale apariţii publice, artista a fost imediată comparată cu controversata cântăreaţă. „Stilul Zaga există dinaintea stilului Gaga. A început odată cu lansarea albumului „Zig-Zagga Extravaganza, în 2004“, spunea Loredana.

„Vocea României“, un capitol important

Pentru a doua oară, Loredana este unul dintre artiştii care formează artişti la „Vocea României“, unul dintre cele mai populare talent-show-uri autohtone. La ediţia precedentă, cântăreaţa l-a susţinut pe Dragoş Chircu, alături de care a şi lansat o melodie, după încheierea primului sezon al show-ului.
Actriţă, cântăreaţă, personalitate TV, Loredana rămâne unul dintre cei mai importanţi artişti ai scenei autohtone.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite