Muzică

articolul anterior articolul urmator

Grigore Leşe, despre decizia de a se retrage din videoclipul Taxi: „M-a deranjat ţinta clipului, cum s-a interpretat. Mă sună preoţi de peste tot“

30
10 Apr 2016 17:31:05
Autor: Alexandra Constanda
Grigore Leşe se delimitează de videoclipul trupei Taxi, Despre smerenie
Grigore Leşe se delimitează de videoclipul trupei Taxi, Despre smerenie

Rapsodul şi profesorul universitar Grigore Leşe (62 de ani) a oferit lămuriri pentru ziarul „Adevărul“ privind decizia de a nu mai apărea în controversatul videoclip al trupei Taxi, „Despre smerenie“, o piesă-manifest interpretată drept critică la adresa construirii Catedralei Mântuirii Neamului.

Joi seară, trupa Taxi, alături de 33 de personalităţi şi vedete, lansa o piesă ce avea să rupă România în două, redeschizând o dispută mai veche între cei care susţin construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi cei care se opun. 
 
Discuţiile create în jurul melodiei l-au determinat pe rapsodul Grigore Leşe să declare că nu doreşte să mai apară în videoclipul „Despre smerenie“, întrucât i s-a spus că mesajul melodiei are legătură cu bisericile de lemn şi cultura străveche, nicidecum cu ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. Pe de altă parte, reprezentanţii trupei Taxi l-au contrazis pe artist, susţinând că acesta a fost informat pe larg despre proiectul formaţiei, dar şi că, înainte de a-şi da acordul, a ascultat piesa şi a vizionat filmările realizate până la acel moment. 
 

Grigore Leşe: „Sigur că mi s-au arătat versurile, dar nu mi s-a explicat până la capăt“

Contactat de reporterii „Adevărul“, solistul de muzică populară a recunoscut că a citit versurile piesei înainte de a accepta să se alăture proiectului, însă susţine că nu i s-a explicat clar care este scopul melodiei. „Sigur că mi s-au arătat versurile, dar nu mi-au explicat până la capăt despre ce este vorba. Sigur că îl putem găsi pe Dumnezeu oriunde, dar de la acest lucru şi până la a prezenta alte conotaţii este o cale lungă. S-a interpretat şi m-a deranjat ţinta clipului, unde s-a dus, cum s-a interpretat. Participarea mea a fost OK, dar ce s-a urmărit cu acest clip nu ştiu. Toată povestea asta a fost în capul lui Dan Teodorescu, de la Taxi, de unde să ştiu eu ce vrea“, a declarat Grigore Leşe pentru „Adevărul“.
 
Prin urmare, cântăreţul îşi doreşte acum să nu mai apară în videoclipul „Despre smerenie“ din cauza reacţiilor vehemente exprimate de o parte a românilor, fiind de părere că dacă oamenii sunt nemulţumiţi, cea mai bună soluţie este să se retragă.
 
„Le-am solicitat să fiu scos din videoclip, după atâtea telefoane. Mă înnebuneşte lumea cu întrebări. Eu am acceptat după ce am pus câteva întrebări, cine participă, ce artişti, şi m-am dus cu drag, fiind vorba despre spiritualitate, despre smerenie. Clipul a ieşit foarte frumos, totul a fost foarte OK până la difuzare. După difuzare, lumea a început să comenteze. Dacă aşa stă treaba şi participarea mea acolo nu este corespunzătoare şi produce nemulţumire, am hotărât să mă retrag. Eu m-am dus acolo ştiind că este vorba de un act artistic, de smerenie, de biserici de lemn“, a explicat artistul pentru „Adevărul“.
 

Grigore Leşe nu este împotriva construirii Catedralei Mântuirii Neamului

De asemenea, Leşe a făcut foarte clar faptul că nu este împotriva construirii Catedralei Mântuirii Neamului: „Ce am spus eu acolo? «Dumnezeu preferă lemnul». Dumnezeu preferă lemnul, dar Dumnezeu preferă şi catedralele mari, să fim foarte bine înţeleşi. Noi avem bisericile acestea cu turle care spintecă cerul, eu am fost botezat într-o biserică din asta. Marile Imperii au catedrale, vom avea şi noi una. Poate că în alte lumi şi în alte vremuri, vom construi şi noi catedrale mari. Dumnezeu este şi în catedralele mari. Îl aflăm pe Dumnezeu oriunde, la tot pasul. Dar problema nu este asta, problema este că noi nu participăm la Liturghii, nu ştim rostul şi rânduiala de la biserică, nu ştim învăţătura evanghelică.“
 
Grigore Leşe precizează şi că totul a luat o întorsătură la care nu se aştepta: „Tot acest clip a luat o cu totul altă turnură, oamenii au înţeles că se referă la Catedrala Neamului, că de ce se construieşte Catedrala Neamului, la administraţia Bisericii Ortodoxe Române şi când am văzut toate comentariile, mi-am zis că nu asta a fost ideea mea, nu pentru asta am participat eu. Eu m-am dus acolo aflând că este vorba despre smerenie, despre spiritualitate, despre lemn. Amploarea luată de discuţii m-a determinat să mă retrag din toată povestea asta.“
 

Grigore Leşe: „Oamenii din BOR mă respectă“

Rapsodul spune că este asaltat cu telefoane, chiar şi de la preoţi din diverse oraşe şi spune că dacă ar fi ştiut care este scopul proiectului Taxi nu s-ar fi implicat. 
 
„Acum oamenii se sesizează, îmi dau telefoane, mă opresc pe stradă, e prea mult. Eu am alte priorităţi, am concerte extraordinare, a fost ca un fel de moft că am participat la filmarea videoclipului. Am concertele mele prin catedrale, oamenii bisericii mă respectă, vin dintr-o lume creştină, am fost botezat în biserică de lemn. Pentru mine sunt alte priorităţi. M-au sunat preoţi de la Iaşi, de la Cluj, de la Baia Mare, m-au sunat de la presă, de peste tot. Pe mine nu mă sună când sunt declarat cetăţean de onoare al Maramureşului, nu mă sună când am concerte pe tot mapamondul, când sunt numit Ambasadorul Cultural al României, că sunt doctor în muzică, pe mine nu mă sună, mă sună cu probleme din astea, cu fleacuri. Eu nu mă ocup cu fleacuri. Eu nu zic că videoclipul Taxi este un act artistic mediocru. Nu, este un act artistic, au participat personalităţi, muzicieni, scriitori, dar trimiterea, unde bate acest clip mă deranjează un pic. Nu am ştiut asta, dacă eu ştiam nu participam. Oamenii din BOR mă respectă, sunt invitatul de onoare al Înalt Preasfinţiei Sale Patriarhul Daniel, particip la asemenea concerte din partea Mitropoliei. Dar să mă bag eu să întreb de ce se construieşte Catedrala Neamului, nu ştiu dacă este problema lui Grigore Leşe artistul, iar de aceste lucruri mă delimitez“, a mai adăugat artistul. 
 
În videoclipul „Despre smerenie“ apar şi 33 de personalităţi şi vedete din lumea televiziunii, a muzicii, a teatrului şi a literaturii, care spun că „Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici“. Autor al melodiilor şi versurilor Taxi, Dan Teodorescu spune că a avut un vis, vis pe care îl analizează în cadrul acestui videoclip împreună cu Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică Jr., Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea şi Victor Rebengiuc.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Stan Toma
10.04.2016, 17:44:41

Inseamna ca este senil.

+8 (18 voturi)
OZICA
10.04.2016, 18:10:02

Grigore Lese actitudine tipic romaneasca,cand trebuie sa dai piept cu raspunderea sau sa iei o pozitie mai bine te ascunzi,(chestia ai cu capul care se pleaca).BOR tineti-o tot asa o sa fugariti toti romani care au ceva gandire din biserici.

+9 (17 voturi)
Buzan Marcel
10.04.2016, 19:21:17

Rapsodul lui peste. Amititi-va de turneul lui Nord-American. Om de rahat.

+5 (15 voturi)
Stan Toma
10.04.2016, 19:35:06

Se cam comfirma intamplarea din Canada .

+4 (12 voturi)
Namalas Salaman
10.04.2016, 20:03:11

V-aș da dreptate, dacă nu aș fi convins că dacă Leșe și-ar fi menținut poziția inițială, acum nu l-ați fi aplaudat cu toate palmele din dotare. ”Valoarea unui om e dată de cât de mult ne convine nouă” tinde să devină, vai, principiul de bază al judecății.

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările