Muzică

articolul anterior articolul urmator

Led Zeppelin va lansa înregistrări inedite ale unor piese care nu au fost incluse pe albumele trupei

0
23 Apr 2014 12:39:12
Autor: Victor Arvunescu
Jimmy
Page, John Paul Jones, Zoe şi Jason Bonham şi Robert Plant FOTO AFP
Jimmy Page, John Paul Jones, Zoe şi Jason Bonham şi Robert Plant FOTO AFP

Legendarul grup rock Led Zeppelin va lansa mai multe piese care au fost ţinute în arhive, după ce, recent, variantele remasterizate ale primelor trei albume ale formaţiei au fost date spre vânzare. Înainte de acest eveniment, rockerii au mai scos două piese nemaiauzite, „Keys to the Highway“ şi „Whole Lotta Love“, acestea fiind, de altfel, printre zecile de creaţii pe care trupa le va lansa oficial.

Viitoarele discuri vor conţine versiuni alternative ale unor melodii cunoscute, variante neterminate ale unor piese, prestaţii live, toate înregistrate în perioada lansării albumelor pe care trebuiau să fie incluse. Piesele au fost atent pregătite pentru lansare, dar au fost puse sub lacăt în arhivele britanicilor pentru zeci de ani. Chitaristul Jimmy Page (70 de ani) a căutat timp de doi ani şi jumătate prin arhivele trupei, a ascultat sute de casete, ca mai apoi să aleagă cele mai bune materiale.

„Nu vreau să mor şi să facă altcineva treaba asta. Sunt destul de autoritat cu privire la primele variante ale pieselor“, a declarat Jimmy Page, menţionând că viitoarele piese „merită să fie auzite“ pentru că „reprezintă o artă de performanţă“.

Acesta a spus că fanii vor putea asculta o parte din unele înregistrări cheie ale trupei. Printre acestea, melodia „Key to the Highway/Trouble in Mind“, care trebuia să apară pe albumul „Led Zeppelin III“, a fost înregistrată la Olympic Studios, în sud-vestul Londrei, la jumătate de oră după „Hats Off to (Roy) Harper“, dar nu a fost niciodată lansată.

„Era un moment deosebit de prolific, în care fiecare învăţam despre capacităţile celuilalt. Jimmy şi cu mine ne prosteam cu instrumentele cu care exersam acasă. Încercam alternative. Nimic nu a fost premediat“, spune şi solistul Robert Plant (65 de ani), pentru BBC.

Un exemplu de piesă care se va auzi diferit este dat de „Whole Lotta Love“, despre care mulţi dintre fanii genului spun că ar fi una dintre cele mai bune melodii rock and roll din toate timpurile. Între versiunea scoasă pe piaţă şi cea originală există diferenţe semnificative. Piesei originale îi lipsesc primul refren şi secţiunea de mijloc, iar pe versiunea îmbunătăţită apar voci finisate şi o chitară secundară. Page spune că este destul de „liniştitor“ că aceste melodii vor fi lansate după atât de multă vreme. „Este de necontestat că eram buni cu adevărat. Trupa era cu adevărat o treabă serioasă“, rememorează el. Dar aceeaşi trecere inevitabilă a timpului i-a oferit lui Plant o altă perspectivă. „Entuziasmul meu a intervenit, uneori, în calea unei piese cu adevărat bune. Ascultând acum îmi zic «Wow, de ce nu am tăcut măcar un moment?». Am mers puţin cam departe“, glumeşte el.

Page promite că vor fi „o mulţime de surprize“ încercându-se astfel relansarea tuturor celor nouă albume de studio în ordine cronologică. Pentru o trupă care şi-a încetat activitatea în 1980, după moartea toboşarului John Bonham, interesul pentru Led Zeppelin rămâne unul ridicat. Restul membrilor s-au reunit în urmă cu şapte ani pentru un concert din Londra, însă fanii aşteaptă nu doar un nou album, ci şi un alt concert. Dacă Page se arată deschis spre o astfel de revenire, Plant este absolut sigur că o prestaţie live din partea Led Zeppelin este egală cu „zero“. În schimb, acesta oferă un sfat valoros. „Melodiile acestea nu sunt pentru a fi studiate. Ele au menirea să fie ascultate cu volumul la maxim, iar tu să spui «hei, până nu demult, totul era la fel de uşor pentru piesele astea»“, încheie el.

Trupa Led Zeppelin s-a destrămat în 1980, în urma decesului toboşarului John Bonham. Led Zeppelin a vândut mai mult de 300 de milioane de albume în lumea întreagă. Printre cele mai de succes piese ale trupei se numără piese precum „Stairway to Heaven“, „Whole Lotta Love“ şi „Kashmir“. Membrii supravieţuitori ai formaţiei Led Zeppelin, Jimmy Page, Robert Plant şi John Paul Jones, au susţinut în decembrie 2007 un singur concert, la O2 Arena din Londra, după ce nu mai cântaseră împreună de 19 ani. Milioane de fani s-au grăbit să se înregistreze pentru a obţine bilete, care au fost alocate prin tragere la sorţi, la acest eveniment unic. La acel concert, partitura pentru tobe a fost asigurată de Jason Bonham, fiul toboşarului John Bonham.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările