Muzică

articolul anterior articolul urmator

Led Zeppelin, la tribunal: chitaristul Jimmy Page este acuzat de plagiat pentru piesa „Stairway To Heaven“

0
4 Jun 2014 16:24:35
Autor: Bianca Dumitru
Membrii trupei Led Zeppelin au fost acuzaţi de plagiat şi daţi în judecată FOTO Reuters
Membrii trupei Led Zeppelin au fost acuzaţi de plagiat şi daţi în judecată FOTO Reuters

Membrii în viaţă ai trupei Led Zeppelin au fost acţionaţi în instanţă, sâmbătă, de reprezentanţii fostului chitarist al trupei Spirit, Randy California (decedat în 1997 – n.r), pentru drepturile de autor ale piesei „Stairway To Heaven“, relatează CNN.

La începutul lunii mai, membrii trupei Led Zeppelin au fost acuzaţi de avocatul trupei Spirit că primele acorduri din legendara baladă rock „Stairway to Haven“, compusă de Jimmy Page în 1971, sunt copiate după melodia „Taurus“, compusă de Randy California, în 1968, pentru trupa sa, „Spirit“.

În actele depuse sâmbăta la tribunal se arată că: „Spre sfârşitul anului 1968, o nouă trupă, pe nume Led Zeppelin, a început să concerteze pe teritoriul Statelor Unite, în deschiderea spectacolelor formaţiei Spirit. În acest timp, Jimmy Page, chitaristul trupei Led Zeppelin, s-a familiarizat cu piesa «Taurus», dar şi cu celelalte melodii din repertoriul celor de la Spirit. În câteva interviuri din acea perioadă, chiar Page a declarat că piesele marca Spirit sunt  «foarte bune», iar prestaţiile live ale trupei îl ating la «un  nivel emoţional»“.

Printre motivele invocate în proces se numără şi „falsificarea istoriei muzicii Rock N Roll“, motiv pentru care reprezentanţii lui Randy California au solicitat despăgubiri materiale, dar şi menţionarea chitaristului printre autorii piesei „Stairway To Haven“.

O dovadă din proces este un interviu acordat de Randy California revistei „Listener”, înainte să moară în 1997. California spunea atunci  că „Stairway to Heaven” este „o fraudă ce a adus milioane de dolari în buzunarele băieţilor de la Led Zeppelin, iar ei nu au spus nici măcar mulţumesc, dar poate că într-o zi conştiinţa îi va mustra şi atunci vor face ceva în aceasta privinţă.”

Într-un interviu acordat unei publicaţii franceze în luna mai, Jimmy Page a spus: „acuzaţiile sunt ridicole şi nu am niciun comentariu de făcut despre aceste subiect.“

Avocatul Francis Malofiy, reprezentantul trupei Spirit, a declarat pentru cei de la CNN că „atât Randy California cât şi formaţia Spirit au fost mereu o sursă de inspiraţie pentru Jimmy Page.“

Motivul pentru care paternitatea melodiei a fost contestată atât de târziu este că familia lui Randy şi restul membrilor Spirit nu şi-au putut permite să plătească un avocat care să-i reprezinte în proces, a explicat  Francis Malofiy pentru CNN. În ultimele luni de viaţă, Randy California cântat într-un restaurant indian şi primea, la schimb, mâncare din partea patronului.

În prezent, Jimmy Page şi colegii săi de trupă sunt ocupaţi cu lansarea compilaţiei „Led Zeppelin IV”, o reeditare a primelor trei albume, ce  urmează să fie lansată la începutul lunii iunie. Potrivit „Bloomberg Buissnessweek”, avocatul Francis Molofiy vrea o măsură legală care să interzică lansarea albumului „Led Zeppelin IV”. „Ideea din spatele acestui proces este să ne asigurăm că Randy California va primi sumele datorate din drepturi de autor pentru «Stairway to Heaven»”, a comentat Molofiy.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii