Mano&Gregor: debut indie folk cu o poveste interetnică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clip Mano&Gregor

Mano&Gregor, prima formaţie de indie folk din România, s-au lansat cu un clip care imaginează o poveste de dragoste româno-maghiară. Despre muzica lor, peripeţii la filmările melodiei "Warm freeze" şi opinia lor despre convieţuire, citiţi mai jos, în interviul pe care ni l-au acordat.

Nota editorului (Sever Ioan Miu): Mano şi Gregor vorbesc româna excelent, dar, nefolosind-o mereu, întrebuinţează unele cuvinte şi expresii diferite faţă de un vorbitor nativ. După câteva ezitări, după o discuţie cu pe un grup dedicat gramaticii, deşi ei înşişi mi-au spus că nu îi supără editările, am hotărât să pun mai multe cuvinte între ghilimele, de dragul autenticităţii şi al toleranţei.

De ce indie folk?

Formaţia Mano&Gregor se singularizează prin experienţa vocal-instrumentală a lui Gregor, aka Gergő Petri, care a fost membru în trei trupe până acum, şi prin cea a lui Mano, alias Botond Raduly, concurent X Factor România şi Ungaria şi semifinalist la Vocea României. Foşti colegi de liceu la Sfântu Gheorghe, cei doi locuiesc la Cluj-Napoca, unde au pus bazele trupei actuale.

Mano - secvenţă din clipul "Warm freeze"

Mano

Stilul pe care l-au ales pentru acest proiect muzical se numeşte indie folk şi este definit de wikipedia ca o întâlnire între melodiile tradiţionale folk, cântate pe chitară acustică, pe de-o parte, şi acompaniamentul cu instrumente contemporane, pe de altă parte. 

Întrebat despre ideea unei trupe indie folk, Gregor spune că, străbătând Europa cu turneele trupei sale anterioare, la milocul anilor 2010, a intrat în contact cu acest stil. Peste ani, a realizat că indie folk-ul ar fi perfect pentru un proiect împreună cu colegul său Mano.

Gregor - secvenţă din clip

Gregor
Gregor

Mano vede în indie folk simplitate şi puritate, adăugând că “poţi să-ţi exprimi mesajele într-o manieră mai uşoară cu o chitară acustică, dând ideii sau mesajului intimitate. Totodată, dacă vrei poţi să măreşti totul la o orchestraţie mai largă pentru scenele mari”.

În inima naturii

Cum muzica lui Mano&Gregor se bazează pe naturaleţe şi pe apropierea dintre oameni, iar pandemia a prilejuit numeroase drumeţii pentru membrii formaţiei, băieţii au gândit videoclipul în jurul ideii de a pune oamenii în mijlocul naturii. Astfel, frumuseţile din jurul Clujului şi în special pădurea Hoia, au fost oferite în dar privitorului. 

Etapa următoare, castingul, s-a concentrat pe a găsi “doi tineri cu caractere cât mai naturale şi să se potrivească cu starea muzicii”.

Mano&Gregor Imagine din videoclipul Warm freeze

A urmat mesajul principal, despre firescul relaţiilor interetnice, iar totul a fost desăvârşit prin regia şi editarea lui Szekeres Lilla, atentă la fiecare mic detaliu.

Cu pianul la deal

Ca orice proiect de această anvergură, nici filmarea pentru Warm freeze nu a dus lipsă de peripeţii. 

“Ca să începem ‘cu bine’ a doua zi de filmat, maşina care ducea pianina s-a blocat pe mijlocul unei ‘rampe’, pe un drum forestier. Până la urmă am chemat cei de la CERT (o asociaţie de intervenţii în caz de accidente şi dezastre - n.red.) să tracteze maşina şi s-a rezolvat, dar momentul nu credem că-l vom uita vreodată”, râd băieţii.

“Singurul lucru mai înfricoşător decât acesta a fost când, în timpul filmării primei scene, Kincső, actriţa care joacă personajul principal feminin, a căzut de pe bicicletă şi şi-a rănit piciorul”, povesteste Mano. Din fericire, deşi sperietura şi grija au fost mari, rana s-a dovedit a fi una relativ uşoară, iar trupa şi echipa de filmare s-au mişcat cât ai clipi cu primul ajutor.

Despre români şi maghiari, la magazin

Înainte de filmarea videoclipului, căutând accesorii pentru garderoba actorilor, cei doi solişti şi regizoarea au luat parte, fără să-şi propună, la un dialog pe tema convieţuirii interetnice. Discuţia a pornit de la o întrebare a vanzatoarei:

“În magazin şi-au dat seama de accentul nostru destul de maghiar în limba română, aşa că ne-au întrebat foarte politicos de unde suntem. Le-am spus că trăim în România dar suntem unguri, poate de aici accentul.”

După ce au explicat ca au nevoie de haine pentru un clip cu un mesaj privind buna înţelegere, au stârnit şi reacţia unei cliente. Încântată de ideea videoului, clienta le-a spus “că ce idee bună este, fiindcă ea are mai mulţi maghiari în familie şi n-au avut niciodată probleme din cauza asta, ba din contră, cu asta familia a devenit mai bogată din punct de vedere intelectual şi cultural’’.

Inevitabil, s-a ajuns şi la subiectul politicienilor şi al presei: “vânzătoarea şi clienta [...] au explicat pe larg că toţi politicienii sunt proşti, pentru că ele niciodată n-au avut parte de vreo experienţă negativă cu maghiarii şi respectul în rândul oamenilor de rând este mult mai mare decât ceea ce vedem în mass-media”, îşi amintesc cei doi solişti.

“În acel moment am ştiut că subiectul la care lucrăm e relevant pentru multe persoane şi că suntem pe drumul cel bun. Dacă doi oameni complet simpli au putut vorbi despre tema asta pe larg şi într-un mod pozitiv, atunci subiectul cu siguranţă nu doar pe noi ne interesează”, ne mărturisesc băieţii.

Captură de ecran din clipul melodiei "Warm breeze"

manogregor mano gregor warm freeze

"Nu este în interesul lor să aibă pace"

În acest context, i-am întrebat pe Mano şi Gregor despre cum văd relaţiile dintre români şi maghiari. Vă redăm integral opinia lor despre acest subiect sensibil:

“Dacă privim relaţiile româno-maghiare din perspectivă politică, cu siguranţă există semne de îngrijorare. Avem cumva senzaţia că politicienii nu doresc să se ajungă la o relaţie paşnică şi pentru asta îşi folosesc toate resursele. Ei fac capital politic din asta, aşa că nu este în interesul lor să aibă pace în toate privinţele. 

În acelaşi timp, dacă privim acest lucru din perspectiva oamenilor obişnuiţi, vedem că în momentele cheie toată lumea alege pacea şi buna înţelegere. Dacă trebuie să merg la un stomatolog în Cluj-Napoca, nu mă interesează dacă e român sau maghiar, mai degrabă cum lucrează, dacă merg la un ‘reparator de ceasuri’, la un ‘reparator de pantofi’, etc - tot gesturile şi rezultatul vor conta. Când discut cu cineva, nu contează ce limbă vorbeşte, ci dacă a avut o vorbă bună pentru mine. Aşa simt oamenii, pentru că individul se străduieşte să fie armonie şi pace, nu are nevoie de război. Conflictele şi războaiele sunt profitabile doar pentru grupurile de putere mai mari, dar mereu omul de rând pierde. Una peste alta, credem că, în ciuda instigărilor, până la urmă toată lumea realizează că în spatele limbii şi culturii întotdeauna se află o persoană ca mine, ca tu, ca el - un om simplu”.

Unde îi vedem live?

Dacă interviul şi clipul v-au convins, îi puteţi revedea pe Mano&Gregor, live, pe 27 august, la Festivalul Proetnica de la Sighişoara.

“Este o mare onoare că trupa noastră poate debuta într-unul dintre cele mai frumoase oraşe din România. ProEtnica este un festival în care mesajul nostru are cel mai mare impact, iar cadrul este suficient de frumos şi de colorat pentru a ne susţine muzica”.

Cine sunt Mano&Gregor

Formatia Mano&Gregor e compusa din:

-Mano, aka Botond Ráduly -voce, pian (concurent XFactor România şi Ungaria, semifinalist Vocea României)

-Gregor, aka Gergő Petri - chitară, buzuki

(fost component al trupelor Whisperblast, Selfish Murphy, Knock Out)

-Krampusz, aka Zoltán Kádár- chitară, buzuki

Tamás Kis - chitară bas,

Árpád Szekere - tobe

Şi tu poţi construi o lume fără ură!

La finalul discuţiei noastre, i-am întrebat despre câteva gânduri de încheiere.

Ne bucurăm de trupa noastră există, că e publică treaba,suntem foarte recunoscători că atât de mulţi oameni ne-au fost alături în perioada trecută şi ne bucurăm că muzica noastră exprimă în sfârşit mesaje concrete şi serveşte unor scopuri concrete. Ne-am dori ca mulţi dintre voi să ni se alăture în această mică călătorie şi aşa vocea noastră va fi suficient de tare pentru a ajunge la mai mulţi oameni decât vocea războaielor şi conflictelor.

Dacă şi tu vrei să contribui la o lume în care prietenia dintre oameni e mai puternică decât etichetele etnice, tensiunile şi războaiele, băieţii te aşteaptă pe grupul de facebook A World Without Hate, by Mano&Gregor. Te poţi înscrie pe grup aici.

Warm Freeze by Mano&Gregor
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite