Muzică

articolul anterior articolul urmator

Nereguli la Eurovision. Juriile din România şi din alte 5 ţări, eliminate din concurs

17
15 May 2022 11:18:31
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Juriile naţionale din şase ţări au fost excluse din concursul Eurovision şi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe voturile exprimate de ţări cu modele de vot similare atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală.

Notele juriilor respective au fost eliminate după ce au fost înregistrate posibile tentative de ”manipulare”. Un observator independent a remarcat „tipare de vot incorecte în rezultatele din şase ţări” la votul din semifinale, potrivit comunicatului emis de organizatorul Eurovision.
 
Din acest motiv, voturile juriului din România, Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia si San Marino au fost citite de supervizorul executiv al concursului, Martin Österdahl, în locul juriului ţărilor respective, potrivit Escxtra

Din partea TVR, Eda Marcus ar fi trebuit să anunţe punctajul juriului naţional, sâmbătă seară. Însă, în timpul transmiterii voturilor juriilor naţionale, punctajul din partea României nu a putut fi aflat în direct de la Bucureşti, fiind invocate probleme tehnice. Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a fost cel care a anunţat cele 12 puncte acordate de România Ucrainei. Deşi aceleaşi probleme au fost şi la alte două televiziuni, Ucraina, care se confruntă cu un război şi care dintr-un adăpost a comentat competiţia muzicală, a transmis totuşi în direct de la Kiev notele juriului. 
 
"Nu am reuşit să stablim conexiunea cu România, aşa că, încă o dată, o să mă îndrept către şeful care se ocupă de tot, domnul Martin Österdahl, au anunţat prezentatorii Eurovision. Momentul poate fi urmărit mai jos:
 
 
Comunicatul oficial emis de European Broadcasting Union’s (EBU):
 
„Au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a şase ţări, aşa cum reiese din analiza procesului de votare al juriului, efectuată de partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022.
 
Pentru a respecta Instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat înlocuitor agregat pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru Marea Finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări care au înregistrări similare de vot.
 
Acest proces a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare.
 
Orice încercare suspectă de manipulare a votului la Eurovision este luată în serios de EBU, care are dreptul de a elimina astfel de voturi, în conformitate cu Instrucţiunile Oficiale de Vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influenţa sau nu rezultatele votului“.
 
Şi trupa care a reprezentat Moldova, Zdob şi Zdub, a semnalat situaţia pe pagina de Facebook:.
 
”Referitor la voturile juriului, a intervenit EBU. Le-a anulat. Căutaţi în internet declaraţia EBU. Voturile din 6 ţări au fost anulate” - le-au spus muzicienii moldoveni fanilor lor de pe reţeaua de socializare.
 
 
Ediţia Eurovision Song Contest 2022 de la Torino a fost câştigată de Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu melodia „Stefania” care a primit din partea publicului 439 de puncte, un total de 631 de puncte. Reprezentantul României s-a clasat pe locul 18 cu 64 de puncte. Republica Moldova, cu 253 de puncte, a încheiat concursul pe locul 7. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Maria Alexa
15.05.2022, 11:19:21

Si care sunt acele tipare de vot neregulate ? Sau sunt secrete? Sau aceste tari nu se incadrau in directivele de vot EBU de la aceasta editie ? Sunt români din diaspora , Italia si Austria care au votat pt România insa voturile lor n-au fost acceptate . De ce ? Oricum Eurovision a devenit politica mai mult decat artistica asa ca ar trebui sa nu mai cheltuim bani aiurea participand la acest ra..t.

+8 (18 voturi)
Scârţan.Cu floretă şi toroipan !
15.05.2022, 11:36:48

In fine trecem peste ideea ca Ucraina a fost desemnata castigatoare doar pe criteriul ,,victimhood" care nici macar nu este pentru prima data si sa analizam Eurovision si motivul pentru care inca mai exista... Eurovisonul este demult, foarte demult doar o platforma de ,,push-up" neo-marxista si prpogresistoida. Anomalia este ca inca mai exista.Interesant este ca toata acesata propaganda desantata se face preponderent pe bani publici. Adica si ai mei, si ai vostri, si ai lor ! Sistemul de vot e o minciuna. Totul se face din butoane.Dupa cum este ,,ordinul". Mai stiti cand a castigat grasuna aia din Israel de facea ca o gaina ?! Eh, Israelul avea atunci niste probleme mari cu palestinienii...Se simtea nevoia unui premiu de confirmare. Si tot asa..acum ii trebuie ,,superioritatii noastre morale'' aceasta consolare cu gratificarea Ucrainei pentru o melodie pe care n-a retinut-o nimeni iar maine va fi foxt deja uitata, doar spre a ne simti bine in forul nostru progresist. Si sa ne luam de pe umeri sarcina jenanta a neputintei vizavi de evenimentele care preseaza UE spre forma ce o merita. Aceea de vasal. Am incetat sa mai urmaresc acest trist spectacol al decaderii occidentale de la VienaWurstConchita Va recomand acelasi exercitiu...O sa vedeti cu alti ochi EurovisionulAgitProp !

-3 (25 voturi)
Tomescu Tom
15.05.2022, 11:38:30

Paco Rabanne Dacă și-au permis să manipuleze o parte din voturile juriilor, pe față , ce te face să crezi nu au manipulat și voturile publicului ?????

+3 (9 voturi)
Paco Rabanne
15.05.2022, 11:40:25

Vorbesti prostii. E vorba despre votul juriului, nu al publicului. Ce legatura au romanii din diaspora?

+3 (5 voturi)
Tomescu Tom
15.05.2022, 11:36:44

Au manipulat ei voturile .. ca să contracareze, chipurile , altă " manipulare " 😂👍 Musai trebuia să câștige Ucraina așa zisul concurs ... Conform instrucțiunilor ...

+7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările