Muzică

articolul anterior articolul urmator

Reacţia TVR după ce Mihai Trăistariu s-a retras de la Eurovision România 2019

3
14 Jan 2019 12:10:45
Autor: Andreea Neblea
Mihai Trăistariu FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Mihai Trăistariu FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

După ce Mihai Trăistariu (39 de ani) a anunţat că a decis să iasă din concursul Eurovision România 2019, fiind a doua retragere a unui nume mare, după Dan Bittman, TVR a postat pe pagina de Facebook un mesaj.

În calitate de organizator, TVR a publicat pe pagina de Facebook un mesaj care vine ca reacţie la decizia lui Mihai Trăistariu, care şi-a anunţat retragerea de la Eurovision România 2019 pe Facebook, explicând că nu mai are încredere în obiectivitatea organizatorilor şi că unii artişti înscrişi în competiţie au fost favorizaţi ulterior, el nedorind să continue „un drum care prezintă multe «mistere»“. 
 
Astfel, TVR spune că fiecare artist are dreptul de a se înscrie sau de a renunţa la concurs şi că regulamentul a fost publicat odată cu înscrierile, în acesta fiind stipulat şi wild card-ul. De asemenea, postul public subliniază că organizarea Selecţiei Naţionale Eurovision 2019 a fost făcută cu „transparenţă“, fiecare concurent ştiind regulile competiţiei. 
 
„ESC este un concurs în care cei talentaţi şi puternici câştigă, dar, înainte de toate, rămân în cursă acceptând provocarea concurenţei. Orice artist este liber să se înscrie sau, după caz, să renunţe. TVR a organizat Selecţia Naţională în spiritul transparenţei, întregul Regulament fiind publicat odată cu lansarea înscrierilor, pe site-ul oficial. Selectarea pieselor pentru wild card-uri s-a făcut de către acelaşi juriu, în baza aceloraşi criterii ca şi la preselecţie. Ne bucurăm că si pentru wild-carduri a existat un interes mare, la fel ca pentru preselecţie, iar cele două piese calificate pe această cale aduc plusvaloare Selecţiei Naţionale“, trasmite TVR pe pagina de Facebook Eurovision România. 
 

Aceasta este a doua retragere a unui nume mare, după Dan Bittman (56 de ani), care a argumentat decizia prin ideea că „cel mai bine este ca ţara noastră să fie reprezentată de artişti tineri şi talentaţi“, acesta fiind totodată plecat din ţară în perioada semifinalelor.
 
În calitate de organizator, TVR şi-a rezervat opţiunea la ediţia din acest an a Selecţiei Naţionale Eurovision să ofere câte un wild card în fiecare etapă, iar retragerea lui Trăistariu vine la scurt timp după ce au fost dezvăluite numele celor două artiste care au primit câte un wild card şi care se alătură astfel celor 23 de interpreţi ale cărora piese au fost selectate în semifinalele Eurovision România 2019.
 
După parcurgerea unui traseu similar celui impus în preselecţie, TVR a decis cele două piese care vor participa la semifinalele Eurovision România 2019 în baza activării opţiunii de wild card. Este vorba despre „Army of love“, interpretată de Bella Santiago, şi „Renegades“, interpretată de Linda Teodosiu. 
 
Nouă interpreţi au trimis solicitări de wild card, care au fost evaluate de acelaşi juriu, în baza aceloraşi criterii de selecţie, atât administrative cât şi artistice, avute în vedere la departajarea semifinaliştilor. 
 
De asemenea, într-un interviu pentru Adevărul, Mihai Trăistariu mărturisea, înainte de anunţarea semifinaliştilor Eurovision România, că „speră ca alegerile membrilor juriului să fie unele corecte, fără să se ţină cont de «pile şi prietenii»“. 
 
„Sper să nu fie prietenii. Că am fost şi eu de două ori în juriul naţional, în urmă cu vreo nouă ani, şi recunosc că am primit telefoane şi nu am ţinut cont de ele, că eu sunt foarte corect şi de aceea am curaj să zic. Am primit telefoane de la compozitori. «Vezi că am şi eu o piesă, am şi eu pe cineva» şi-mi dau seama cum se poartă. Vorbesc despre etapa de preselecţii, atunci am primit telefoane de la colegi, adică pile. Şi asta zic, dacă eu am primit, de ce nu ar primi şi alţii? Sunt convins că se primesc intervenţii şi telefoane. Dacă se întâmplă asta... e clar. Să vedem“, a conchis cântăreţul. 
 
Cel mai fidel concurent Eurovision România, Mihai Trăistariu, a terminat pe locul şapte la Selecţia Naţională de anul trecut, piesa „Heaven“ strângând doar 1.165 de voturi, lucru de care cântăreţul s-a declarat dezamăgit. 
 
 
Sub sloganul „Împlineşte visul!“, seria show-urilor Selecţiei Naţionale Eurovision 2019 debutează la Iaşi, în Sala Polivalentă, pe 27 ianuarie, când vor fi aleşi primii finalişti ai concursului. Spectacolul Eurovision va continua la Arad, pe 10 februarie, unde juriul şi telespectatorii vor califica celelalte piese pentru finală, în decorul de la Sala Sporturilor „Victoria“. Finala Eurovision România 2019 va avea loc pe 17 februarie, la Bucureşti, într-un spectacol transmis în exclusivitate de TVR. 
 
Sub sloganul „Dare to dream“, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai. La ediţia cu numărul 64 a competiţiei muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de ţări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina şi Marea Britanie. Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa „Toy“.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Foghorn Leghorn
14.01.2019, 14:06:49

Traistariu era la a ZECEA participare: or fi aflat si organizatorii vorba "Don't feed the troll".

+1 (1 vot)
Stanila Ion
14.01.2019, 14:45:08

Paguba-n ciuperci ca s-a retras "marele, nemaipomenitul solist"....

+1 (1 vot)
sisicheci
14.01.2019, 17:57:21

...oricum homalaul avea o melodie nasoala,dar are totusi dreptate....selectia se face de ochii lumii...deja cred ca jocurile sunt facute.....iarasi luam locul 23 din 24 participante....rusinos !