Muzică

articolul anterior articolul urmator

Sting, Iron Maiden şi Ed Sheeran, între artiştii britanici care cer Guvernului să grăbească acordul privind reluarea turneelor în UE

0
20 Jan 2021 13:15:32
Autor: Lizeta Oprea
Ed Sheeran
Ed Sheeran

Sting, Elton John, Dave Stewart, Iron Maiden şi Ed Sheeran se numără între cei peste o sută de artişti britanici care au transmis miercuri o scrisoare Guvernului de la Londra prin care îi cer să acţioneze privind turneele muzicale în statele Uniunii Europene.

Problema artiştilor britanici de a nu putea susţine turnee în UE şi vice-versa (a artiştilor europeni), post-Brexit, a fost subliniată miercuri de cei peste 100 de artişti care cer acţiune.

În scrisoarea publicată de The Times, semnată între alţii de Bob Geldof, Nicola Benedetti, Roger Waters, Robert Plant şi Peter Gabriel, artiştii susţin: „Muzicienii, dansatorii, actorii britanici şi echipele lor au fost dezamăgiţi în mod ruşinos de Guvern. Acordul făcut cu UE are un mare gol acolo unde ar trebui să existe libertatea de mişcare pentru muzicieni: orice se va afla într-un turneu muzical în Europa va avea nevoie de permise de muncă costisitoare şi un munte de acte pentru echipamente”, scrie news.ro

„Costurile suplimentare vor face multe turnee neviabile, mai ales pentru muzicienii tineri, emergenţi, care deja se chinuie să se menţină la suprafaţă din cauza interdicţiilor privind muzica live în contextul Covid. Acest eşec de negociere îi va duce pe mulţi artişti aproape de margine”.

Ei au continuat: „Îndemnăm Guvernul să facă ce a spus că va face şi să negocieze pentru artiştii britanici şi echipamentele lor drept de călătorie fără acte în Europa. De dragul fanilor britanici care vor să vadă trupe europene în Marea Britanie şi pentru sălile britanice care vor să le găzduiască, acordul ar trebui să fie reciproc”.

Problema tărăgănează de mai multe săptămâni de ambele părţi, Marea Britanie şi Uniunea Europeană acuzându-se reciproc că nu au „jucat după reguli”.

Marţi, secretarul de stat Caroline Dinenage a dezvăluit că UE a făcut o ofertă „foarte amplă” dar care „nu ar fi fost compatibilă cu angajamentul luat de Guvern de preluare a controlului graniţelor”.

O petiţie privind permisiunea artiştilor de a lucra liber în Europa a fost semnată de peste 263.000 de persoane, ceea ce înseamnă că va fi dezbătută în Parlamentul de la Londra.

Miercuri, ministrul Oliver Dowden se va întâlni cu reprezentanţi ai sectorului cultural şi industriilor creative pentru a discuta sprijinul Guvernului pentru aceştia.

În prezent, artiştii şi echipele lor au nevoie de vize, separat, pentru fiecare stat membru UE, iar un astfel de permis costă peste 400 de lire sterline. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările