Muzică

articolul anterior articolul urmator

Tomac, despre scandalul de la Eurovision: Voi cere explicaţii EBU. Punctajul României nu poate fi anulat sub pretextul unor probleme „tehnice“

5
15 May 2022 17:07:26
Autor: Maria Ţaga

Europarlamentul Eugen Tomac şi şeful PMP, a declarat că va solicita oficial explicaţii Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, pentru că "punctajul României nu poate fi anulat sub pretextul unor probleme „tehnice”.

„Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune are de oferit explicaţii extrem de serioase şi voi solicita oficial acestei instituţii lămuriri pentru că, în asemenea situaţii, transparenţa şi respectarea regulilor sunt sacre. Am fost uimit să constat aseară că juriul nostru nu acordase niciun punct pentru o piesă din R. Moldova cu un mesaj direct şi clar, prin care este scoasă în evidenţă relaţia unică dintre statele noastre, fiind români de o parte şi alta a Prutului", a scris pe Facebook Eugen Tomac.

El a precizat că „în contextul actual, al provocărilor din regiune, punctajul României nu poate fi anulat sub pretextul unor probleme „tehnice”. Aşteptăm cu interes explicaţii cât mai detaliate şi credibile". 

Şeful PMP a subliniat faptul că nu contestă victoria câştigătorului final, „dar nu pot accepta sub nicio formă ca o entitate europeană să anuleze un vot care are mai multe semnificaţii, nu doar una ce ţine de divertisment, cu atât mai mult cu cât această ediţie este urmărită de peste 500 milioane de cetăţenii din întreaga lume".

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, a transmis un comunicat de presă în care a explicat că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală. Printre cele şase ţări s-a aflat şi România. 

„Am fost surprinşi să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenţilor din finală, în numele juriului ţării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei", a transmis TVR. 

TVR a înregistrat audienţe duble faţă de transmisiunea din 2021, ocupând locul trei în clasamentul audienţelor. Finala de sâmbătă a fost urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Tomescu Tom
15.05.2022, 17:19:20

Până la urmă ... ... de ce trebuie să fim obligați să ne justificăm votul în fața unei societăți comerciale organizatoare ? Adică ...dacă am votat pentru Moldova , voi putea fi bănuit și eventual urmărit/ acuzat de către instituțiile europene ...de cine știe simpatii, comportamente aflate în dezacord ... cu ........???

Mihai Medias
15.05.2022, 19:05:36

Pentru adevaratele probleme ale tarii, se zbate la fel de taios ? Ca celor 500 de milioane de spectatori le pasa de grijile votului...

+1 (1 vot)
Strong Ukraina
15.05.2022, 20:05:24

hăbărnau cu probleme de secol III vreau sa vad cine a votat si sa simtit deranjat evident ca mimenea in crâng vai ce probleme au unii băăăăă! la munca băăă as vrea sa ii vad pe toti in Maripol sa ii vad viteji! si deranjati

-1 (1 vot)
Coco
16.05.2022, 00:07:58

Treaba asta trebuie lamurita, sa vedem cu ce am gresit noi pentru a nu crede EBU firma cu obiceiuri abuzive sau falsuri mai ceva ca ale rusilor. R. Moldova cu alea 12 puncte dee la noi,mai lua ceva si de la Polonia si Georgia se apropia de podiumsi poate si noi mai saltam cateva locuri.

Trahanache
16.05.2022, 00:11:14

tomacule, pentru asta ai făcut tu puci în PMP? Credeam că vrei să te ocupi de probleme serioase, de unirea cu Moldova, nu de scormonit prin bălegar!!!

Modifică Setările