Muzică

articolul anterior articolul urmator

Topul celor mai bune solo-uri de chitară din toate timpurile. Jimmy Page, pe primul loc: „Nu cred că e cel mai bun, am altele pe care le prefer“ VIDEO

5
7 Oct 2016 16:54:23
Autor: Alexandra Constanda
Jimmy Page nu este neapărat de acord FOTO The Guardian
Jimmy Page nu este neapărat de acord FOTO The Guardian

Revista Classic Rock a întocmit topul celor mai bune solo-uri de chitară din toate timpurile, primul loc fiind deţinut de Jimmy Page cu debutul piesei „Stairway To Heaven“.

Riff-ul piesei „Stairway To Heaven“, realizat de chitaristul trupei Led Zeppelin Jimmy Page, a fost votat cel mai bun din istorie de către un grup format din critici, muzicieni şi fani. 
 
Totuşi, Page a declarat pentru Classic Rock că i se pare cel mai bun solo pe care l-a făcut vreodată: „Riff-ul din «Stairway To Heaven» este cel mai bun pe care l-am făcut în Led Zeppelin? Nu, dar cu siguranţă e al naibii de bun! L-am făcut foarte repede. Dacă toată lumea spune că e cel mai bun e minunat, dar am altele pe care le prefer.“
 
„Victoria“ vine la scurt timp după ce un tribunal din SUA a decis că riff-ul „Stairway To Heaven“ nu a fost plagiat după un fragment din piesa „Taurus“, lansat în 1968 de trupa Spirit, aşa cum trupa Led Zeppelin a fost acuzată de Michael Skidmore, reprezentantul fondului care administrează averea chitaristului trupei Spirit, Randy California.
 
Podiumul celor mai bune solo-uri din toate timpurile este completat de David Gilmore, cu „Comfortably Numb“, şi Don Felder şi Joe Walsh, pentru „Hotel California“. 
 

Topul 10 al celor mai bune solo-uri de chitară din toate timpurile

1. Jimmy Page/Led Zeppelin – „Stairway To Heaven“
 
 
2. David Gilmour/ Pink Floyd – „Comfortably Numb“
    
    
3. Don Felder and Joe Walsh/Eagles – „Hotel California“
 
 
4. Allen Collins/Lynyrd Skynyrd – „Freebird“
 
 
5. Jimi Hendrix/The Jimi Hendrix Experience – „All Along The Watchtower“
 
 
6. Eddie Van Halen/Van Halen – „Eruption“
 
 
7. Brian May/Queen – „Killer Queen“
 
 
8. Slash/GN'R – „Sweet Child Of Mine“
 
 
9. Prince/Prince And The Revolution – „Purple Rain“
 
    
10. Tony Iommi/Black Sabbath – „Paranoid“
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Realist
7.10.2016, 20:27:44

Ok, avem o lista cu rockeri clasici, dar unde este Yngwie Malmsteen, best of the best al tuturor timpurilor ? Pai la Yngwie solurile curg cu nemiluita, baga in cofa instant tot topul de mai sus ! Daca mai e cineva care nu-l stie, ia incercati de pilda Trylogy suite oP. 5 ! https://www.youtube.com/watch?v=b61ixJ2v_8A

+1 (1 vot)
Ni Ca
8.10.2016, 00:00:30

Da ce zici de fatuca asta, Tina S Cover?

+1 (1 vot)
Realist
8.10.2016, 11:08:58

Iesteee ! Dintre tipe, ar mai fi Jessica Gardlund, Nita Strauss, etc - dar si mie imi place cel mai mult frantuzoaica, pupa-i-as ...mana !

+1 (1 vot)
Bogdan Rusu
8.10.2016, 23:55:38

Yngwie Malmsteen nu intră în categoria Classic Rock. El reprezintă curentul nou în hard rock / heavy metal. În plus, toți chitariștii din acest top au făcut/fac parte dintr-o trupă consacrată. Malmsteen a fost și este cunoscut ca virtuoz, nu ca un inovator într-ale rock-ului. Viteza panajului/soloisticii nu reprezintă inovație, ci performanță. Și da, poate că Malmsteen îi "bagă în cofă" pe cei din topul de mai sus LA VITEZĂ, dar gândește-te că majoritatea celor din top sunt cu 20+ de ani mai în vârstă decât Yngwie, iar rock-ul nu înseamnă doar viteză sau virtuozitate. Cel puțin ca YM sunt Steve Vai, Joe Satriani, John Petrucci, dar ei încp nu au ajuns "clasici"; poate în încă 20 de ani...cine știe. Până una alta, în topurile celor mai buni chitariști din toate timpurile nu se regăsesc nici unul din cei de mai sus. http://www.rollingstone.com/music/lists/100-greatest-guitarists-of-all-time-19691231

Realist
9.10.2016, 12:18:50

Salut Bogdan ! - ba da, in topul revistei Rollingstone sunt si Hendrix, Van Halen si J.Page, mentionati si in mini-topul de mai sus. Dar topurile ca si topurile, foarte subiective; - titlul articolului trimite la cele mai bune solouri, deci ar putea concura orice artist/piesa ; - da, e adevarat ca Y.M. este mai tinerel, dar nu prea mai e nici el asa "nou", caci eu il stiu de prin anii 80'.

Modifică Setările