Tudor Gheorghe face „Declaraţie de dragoste“, pe versuri de Păunescu: „Cinste tuturor care i-au cântat poezia! Dar s-au oprit, n-au mai fost creativi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Gheorghe crede că viaţa este o repetabilă poveste de dragoste
Tudor Gheorghe crede că viaţa este o repetabilă poveste de dragoste

La şase ani de la moartea lui Adrian Păunescu, Tudor Gheorghe realizează oferă „Declaraţie de dragoste“, un spectacol pe versurile mai puţin cunoscute ale poetului.

Pe 14 noiembrie, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, începând cu ora 19.00, menestrelul va da viaţă, prin cântec, versurilor poetului Adrian Păunescu. Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a TNB şi online de pe site-ul artistului.

Spectacolul „Declaraţie de dragoste“ este construit în întregime pe versurile din poeziile de dragoste mai puţin cunoscute ale lui Adrian Păunescu. „A venit momentul să ne aplecăm asupra operei acestui mare poet român. Sunt curios să văd ce impact va avea spectacolul. Este o generaţie care a crescut, prin Cenaclul Flacăra, cu poezia lui Păunescu, dar mai puţin cu poezia lui de dragoste. Cinste tuturor celor care au pus mâna pe o chitară şi i-au cântat poezia! Dar s-au oprit, din păcate. Nu şi-au continuat drumul, au ramas cu 25 de cântece pe care le cântă în diverse tonalităţi. N-au mai fost creativi“, declară Tudor Gheorghe.

„Viaţa e o repetabilă poveste de dragoste! Orice război începe şi se termină cu o poveste de dragoste. Eu, şi când fac o declaraţie de dragoste, parcă fac o declaraţie de război şi invers. Când spun «Te iubesc!» e ca un ordin“, se destăinuie Tudor Gheorghe.

„Într-un an, în Cluj, după un spectacol, am ieşit la o cârciumă cu nişte prieteni extraordinari, iar într-un colţ era pitit un om care asculta. Pe la ora trei mă cheamă şi-mi zice «Şezi!». Ulterior, am aflat că era profesor. Acesta mi-a spus că harul pe care îl am de a simţi muzica poeziei mă va duce la dezastru, pentru că pot face şlagăre din poeme. Am spus că este extraordinar acest lucru .Însă acesta neagă, spunând că nu e bine, deoarece un poet se simte jignit dacă aude într-o bodegă, după câteva pahare, cântându-se, de exemplu, Nichita, Blaga sau Păunescu. Poezia nu trebuie mânjită cu zoaiele mediocrităţii. Poezia trebuie lăsată în culmi, pentru ca oamenii să urce la ea. De aceea, eu am rămas o punte între voi şi marea poezie“, a povestit Tudor Gheorghe.

„Adevărul“ va publica săptămâna viitoare un interviu în exclusivitate cu Tudor Gheorghe, care vorbeşte despre politică, societatea actuală, cultură şi educaţie, dar şi despre viaţa şi cariera sa. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite