Ucraina întocmeşte o listă cu artişti ruşi care nu au voie la Eurovision 2017: „Există persoane care ar putea să ameninţe securitatea naţională“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina, câştigătoarea Eurovision 2016 graţiei piesei „1944“, cântată de Jamala, vrea să interzică pătrunderea pe teritoriul său a reprezentantului Rusiei în viitoarea ediţie a concursului, un oficial al partidului de guvernământ stabilind o listă cu artişti care nu sunt bineveniţi.

Poate o ţară gazdă a Eurovision să decidă ce artişti au voie să participe sau nu? Ucraina, ţara gazdă a concursului în 2017, vrea să implementeze această regulă şi să extindă o listă deja existentă cu artişti care nu sunt bineveniţi. Această listă include mai mulţi cântăreţi din Rusia, scrie site-ul eurovisionary.com

Ucraina vrea să facă legea la Eurovision 2017 

Chicherina şi Kobzon sunt două dintre numele artiştilor ruşi care au deja interdicţie de a intra în Ucraina, aflându-se pe lista cu pricina. Cei doi au cântat despre anexareea Peninsulei Crimeea, susţinând cauza Rusiei. În acest caz, European Broadcasting Union (EBU), organizatorul Eurovision, ar putea avea parte de probleme, dacă Ucraina decide să nu primească reprezentantul Rusiei.

Anton Gerashchenko, membru al partidului de guvernământ din Ucraina, nu se teme să îşi exprime opiniile anti-Rusia. Oficialul ucrainean vrea să se folosească de Eurovision 2017 pentru a actualiza o listă de persoane care nu au voie să intre în Ucraina. În acest fel, Gerashchenko ignoră acordul EBU prin care Ucraina trebuie să garanteze siguranţa celor implicaţi în concurs, inclusiv a reprezentantului Rusiei, atunci când spune că „Ucraina trebuie să decidă cine poate să îi treacă graniţa şi cine nu. Dacă Kremlinul decide că Chicherina sau Kobzon trebuie să reprezinte Rusia şi să particine în show, atunci le vom interzice intrarea“.

Gerashchenko mai spune că acelaşi lucru e valabil şi pentru presa din Rusia. Cu alte cuvinte, nu vrea să lase mass-media din Rusia să acopere evenimentul, încălcând un alt punct al acordului EBU. „Face asta pentru că se află pe lista cu persoane care ar putea să ameninţe securitatea naţională“, crede el.

Aceasta nu este prima ocazie în care Anton Gerashchenko oferă declaraţii controversate. Anul trecut a cerut Statului Islamic să atace piloţii ruşi implicaţi în campania din Siria. După victoria Jamalei de la Eurovision 2016, Gerashchenko a scris pe Facebook că Penisula Crimeea a fost şi va fi a Ucrainei. 

Eurovision 2016. Jamala a câştigat cu piesă despre deportarea tătarilor 

Trofeul Eurovision 2016 a ajuns la Jamala, o artistă de origine tătară ce a reprezentat Ucraina cu piesa „1944“, al cărei mesaj a stârnit controverse şi a reaprins conflictul mocnit cu Rusia. Melodia, care a obţinut un total de 534 de puncte, vorbeşte despre deportarea în masă, din anul 1944, a tătarilor din Crimeea, ordonată de Iosif Stalin, un capitol al istoriei ţării descris de parlamentul ucrainean drept un genocid.

Reprezentantul Rusiei, Serghei Lazarev, a terminat concursul pe locul al treilea, în ciuda faptului că era marele favorit la câştigarea competiţiei, iar piesa lui, „You Are The Only One“, s-a aflat în topul preferinţelor publicului.  Serghei Lazarev a trecut cu eleganţă peste această înfrângere, mulţumind europenilor care l-au votat şi felicitând-o pe Jamala. Cântăreţul rus a declarat pentru agenţia de presă Itar-Tass, citat de News.ro, că „adevărata victorie“, pentru el, a constat în faptul că a reuşit să „detoxifice“ în mare măsură imaginea negativă a Rusiei pe plan internaţional. Votul detaliat poate fi consultat aici.  

Eurovision 2016. Ruşii, deranjaţi de victoria Ucrainei 

Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, s-a numărat printre primele persoane care au felicitat-o pe Jamala pentru victoria ei de la Stockholm. În schimb, în Rusia, victoria repurtată de Ucraina la concursul Eurovision 2016 a fost întâmpinată cu răceală. La Moscova, comentatorii postului public de televiziune Russia-1 au felicitat-o pe Jamala pentru această victorie, însă frazele lor nu au conţinut nicio referire la populaţia tătară din Crimeea. Mai mulţi politicieni ruşi, inclusiv purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, şi-au exprimat nemulţumirea pe reţelele de sociale faţă de câştigătoarea Eurovision 2016.

Liderii politici de la Moscova au cerut la începutul acestui an ca piesa Jamalei să fie descalificată, considerând că versurile melodiei critică anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014, însă organizatorii Eurovision au aprobat prezenţa Ucrainei în concurs, considerând că versurile piesei sunt „corespunzătoare“ regulamentului competiţiei. 

Aleksei Puşkov, un aliat al liderului rus, care prezidează Comitetului pentru Afaceri Externe al Rusiei, a lansat un avertisment, afirmând că victoria Jamalei reprezintă „începutul sfârşitului pentru Eurovision“. Politicianul rus afirmă că în Europa există prea multe tragedii istorice pentru ca melodiile despre ele să poată să fie eligibile în concursul Eurovision. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite