Muzică

articolul anterior articolul urmator

Ura are gura mare, iar optimismul nu vinde

11
28 Aug 2017 08:30:59
Florin Grozea

Aruncă doar câteva minute un ochi pe comentariile de pe Facebook, YouTube, Instagram sau chiar aici, pe adevarul.ro, şi vei descoperi câtă ură se revarsă înspre noi.

Pe bună dreptate, poţi spune că vremurile pe care le trăim sunt cele mai rele din istoria umanităţii! Oamenii sunt furioşi, sunt frustraţi. Aruncă cuvinte grele, înjurături, fac glume obscene şi morbide. Într-o dezbatere de idei [aşa cum se doresc secţiunile de comentarii] părţile sunt ireconciliabile - dacă nu eşti de acord cu mine înseamnă că „Eşti prost, eşti manipulat, eşti dobitoc”. „Ba tu eşti dobitoc, manipulatule şi prostule!”

La prima vedere, ura este mai răspândită decât echilibrul sau decât răbdarea. Ura e mai populară decât optimismul.

Dar eu nu cred că e aşa. Eu cred că ura ţipă mai tare. Iar mecanismele intrinseci ale Internetului ajută foarte mult la amplificarea mesajelor negative sau pesimiste.

Şi nu e de vină doar Internetul şi puterea lui de a viraliza conţinutul negativ, ci şi noi înşine, ca societate. Ce vreau să zic: Pesimismul vinde bine pentru că noi îl vrem, într-un mod inconştient, dar bine „programat” de societate, familie, religie, politicieni, media.

Ei vor ca noi să fim pesimişti, ca să ne vândă în fiecare sezon o nouă dietă salvatoare. O rochie nouă şi un jeans nou care ne vor face mai slabi. Un fond de ten mai bun care ne va face mai frumoşi. 

Politicienii vor să fim scârbiţi de ei ca să nu-i mai urmărim şi să-i lăsăm să-şi facă jocurile.

Statul vrea să fim obosiţi ca să nu ne vină idei să schimbăm sistemul.

Televiziunile şi site-urile de ştiri vor să fim panicaţi, pentru a consuma ce transmit.

Optimismul e greu de vândut. E greu de marketat. Dar e aşa pentru că am fost învăţaţi de mici să ne fie frică şi să nu visăm prea departe.

Hai să fac un test: care e melodia preferată din toate timpurile? 90 din 100 de răspunsuri vor fi cu o piesă tristă, o baladă, ceva romantic. Cine ar răspunde că piesa lui preferată este O-Zone „Ma-i a-hee, Ma-i hooo”? Sau „Macarena”? Muzica tristă pare mai profundă, mai serioasă.

Ne raportăm la tristeţe cu mai multă apreciere. Cei care spun „Sufăr din dragoste” o zic cu o anumită mândrie. Nimeni nu ţipă „Sunt fericiiiiit”. Optimismul pare superficial, pare neserios...

Din acest motiv, ura pare câştigătoare - pentru că optimismul nu vinde, iar nu noi vrem să-l cumpărăm.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Iulian Arion
28.08.2017, 12:29:28

"Pesimismul vinde bine pentru că noi îl vrem, într-un mod inconştient, dar bine „programat” de societate, familie, religie, politicieni, media." Florin, Noi crestinii suntem optimisti. Avem indelunga rabdare, dragoste fata de ceilalti, nu ne sperie moartea. Cand va veni, asta e! Avem speranta vietii vesnice in partasie cu Domnul Nostru. Cred ca depresia, aceasta fiind cauza urii, are alte cauze. Una dintre aceste cauze este trandavia. Cu cat omul este mai trandav, cu atat creste diferenta dintre aspiratiile si realizarile sale.

+1 (3 voturi)
piati
28.08.2017, 19:10:38

Ura este foarte buna. Omul care nu uraste nu traieste. Problema e ce anume uraste omul. Si aici sunt doua categorii: - cei care urasc normalitatea definita ca obiceiuri stravechi. Se stie ca societatea are la baza rebeliunea. Fetele se indragostesc de golani de exemplu, dintr-un motiv pe care n-am de unde sa-l stiu. Asta oare nu cumva este o forma de ura ? Ba cum sa nu, este aceeasi ura fata de normalitatea umanului. - cei care urasc Biserica Ortodoxa. Cine vrea sa vada cum arata acestia sa se uite la televizor, unde este un program special de minimizat Biserica. Au inventat binecunoscuta formula: ca credinta trebuie sa fie in dumnezeu nu in Biserica. - cei care urasc crestinismul unui om. Aceasta ura are dimensiuni planetare. Este imensa, si se regaseste si in societatile declarate crestine, pentru ca defapt dintre crestini putini sunt adevarati crestini

-1 (3 voturi)
piati
28.08.2017, 19:12:55

Mai este evident ura din nestiinta. Aici este o mare problema, pentru ca cei care cunosc dogma nu reusesc sa o transmita public. Sau cel putin nu o transmit publicului larg.

-1 (3 voturi)
Iulian Arion
28.08.2017, 12:31:03

Taranul ara si seamana cu speranta optimista ca va optine si un beneficiu de pe munca sa.

+1 (3 voturi)
cosmopolit ardeleanul
28.08.2017, 17:57:24

Sunt totalmente de acord cu autorul articolului.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările