SpeedCubing, câştigătorii „Românii au talent“, au destăinuit tainele cubului Rubik, la Adevărul Live: „Am riscat pentru a câştiga“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Leana şi Martin Fronescu au fost desemnaţi câştigătorii celui de-al
cincilea sezon de la „Românii au talent“ FOTO Eduard Enea
Cristian Leana şi Martin Fronescu au fost desemnaţi câştigătorii celui de-al cincilea sezon de la „Românii au talent“ FOTO Eduard Enea

Cristian Leana, Martin Fronescu, doi dintre componenţii grupului SpeedCubing, desemnaţi câştigători ai celui de-al cincilea sezon al emisiunii „Românii au talent“, au venit în platoul Adevărul Live pentru a demonstra că imaginaţia umană nu are limite. Cei doi şi-au povestit experienţa din cadrul show-ului de la Pro TV şi au făcut o demonstraţie de rezolvare a cubului Rubik.

Grupul SpeedCubing, în formula Cristian Leana şi Martin Fronescu, a venit la Adevărul Live pentru a rezolva cubul Rubik în timp record, dar şi pentru a arăta că percepţia românilor a fost schimbată odată cu reprezentaţia lor.

Flavian Glonţ, cel de-al treilea component SpeedCubing, nu a putut fi prezent în platoul emisiunii Adevărul Live, dar a intrat în legătură telefonică directă. „Noi suntem foarte fericiţi că românii au apreciat. Sincer, iubesc România şi sunt sigur că este un pas înainte. Eu cred că prin reprezentaţia noastră, oamenii o să înţeleagă şi o să vadă o altă cale a vieţii“, a declarat Flavian Glonţ după câştigarea concursului „Românii au talent“.

Tinerii din grupul SpeedCubing, Cristian Leana, Martin Fronescu şi Flavian Glonţ, care l-au determinat la audiţii pe Andi Moisescu să apese butonul auriu şi să-i trimită astfel direct în semifinalele show-ului de la Pro TV, au fost desemnaţi marii câştigători ai celui de-al cincilea sezon al emisiunii „Românii au talent“. Băieţii care formează grupul Speedcubing au trecut la un alt nivel şi au demonstrat că imaginaţia umană nu are limite. Ei au făcut un adevărat show din rezolvarea cubului Rubik, implicându-i pe membrii juriului în „jocul inteligenţei“ şi realizând din aceleaşi celebre cuburi portretele celor doi prezentatori ai finalei „Românii au talent“, Smiley şi Pavel Bartoş. 

Cele mai importante declaraţii:

În primul rând, cum v-aţi hotărât să participaţi la „Românii au talent“? Şi de ce în această formulă? Despre tine, Cristian, ştiu că ai mai fost la „Românii au talent“ în 2012, când ai ocupat locul trei.

Cristian Leana: Acum trei ani a fost ceva neaşteptat, nu credeam că va prinde atât de bine la public, nu credeam că o să ies pe podium. După trei ani, lucrurile au evoluat, drept dovadă Martin m-a întrecut, e mai rapid decât mine şi s-a apucat abia după ce m-a văzut pe mine. Ne-am întâlnit cu Radu Făciu şi, noi trei fiind cei mai rapizi din ţară, ne-am decis să facem un număr de echipă. Radu este cel care organizează concursuri în ţară, e delegatul oficial al României pentru acest sport. El este creierul din spatele nostru, el ne-a pus cap la cap actul din finala „Românii au talent“. Ne-a ajutat foarte, foarte mult, fără el nu am fi câştigat.

Dorinţa de a face cunoscut acest sport

Ce a însemnat pentru voi faptul că românii v-au votat în număr atât de mare? Credeţi că aţi reuşit cumva să schimbaţi mentalităţile oamenilor?

Cristian Leana: A însemnat foarte mult pentru noi votul telespectatorilor. Nu ne aşteptam ca românii să ne voteze în număr mare, ne gândeam că ieşim în primii trei, dar nu că vom câştiga. Am vrut să facem cât mai cunoscut acest sport, acesta a fost scopul participării noastre. E un lucru frumos, care nu necesită echipamente scumpe şi îţi solicită foarte mult mintea.

Martin Fronescu: Nu prea eram sigur dacă am câştigat, mă gândeam dacă nu cumva eram pe locul doi. Am fost destul de fericit, dar nu mă aşteptam.

Nu putem ignora şi aspectul financiar, premiul a fost de 120.000 de euro, sigur oamenii sunt curioşi. Cum l-aţi împărţit şi ce veţi face cu banii?

Cristian Leana: Noi vrem să împărţim premiul şi cu Radu, pentru că el a realizat conceptul din finală. Cu partea mea de bani, o să încerc să-mi cumpăr o casă pentru că am stat toată viaţa în chirie. Părinţii mei s-au mutat în Bucureşti doar ca eu să beneficiez de educaţie. Şi le sunt dator. Sper că nu i-am dezamăgit.

Flavian Glonţ vrea să îşi aducă mama în ţară

Flavian Glonţ (în legătură telefonică): Aceşti bani îi voi folosi în scopul şi cu speranţa că mama mea, care munceşte de şapte ani în străinătate, pentru ca mama să vină acasă şi să rămână alături de mine, iar restul banilor îi voi folosi pentru studii.

 Cristian Leana FOTO Eduard Enea

Cristian Leana - speedcubing FOTO Eduard Enea

Ce a însemnat experienţa „Românii au talent“ pentru voi?

Cristian Leana: A fost una frumoasă. Eu eram obişnuit, am cunoscut lumea de acolo, am văzut cum se face o emisiune, e ceva nou, ce nu vezi oriunde. Viaţa mea e la fel, doar modul cum ne privesc ceilalţi s-a schimbat, pe stradă se uită lumea la mine, dar eu sper să nu mă schimb deloc, vreau să rămân la fel cum eram înainte de emisiune.

Martin Fronescu: Nu prea am avut emoţii în semifinală sau în finală, doar în preselecţii. 

Flavian Glonţ (în legătură telefonică): A fost un episod interesant al vieţii mele, e o experienţă fantastică, unică, mă bucur că am reuşit, alături de Cristian şi Martin, să trecem cu brio de acest concurs. Nu ştiu dacă oamenii şi-au schimbat punctul de vedere cu privire la acest sport, sperăm ca pe viitor să facem şi mai cunoscut cubul Rubik.

Cât v-aţi antrenat pentru momentul din finală?

Martin Fronescu: Pe zi ne antrenăm cam trei-patru ore, iar pentru finală am repetat două săptămâni. Acum mai apucăm să ne antrenăm doar o oră sau două.

Cristian Leana: Am avut emoţii pentru execuţia din finală, pentru că la repetiţii am greşit de foarte multe ori. Am vrut să facem ceva bine, nu ceva mediu. Dacă nu riscam, nu câştigam. Doar aşa putem să câştigăm.

Martin Fronescu, recordmanul din România

Cum v-aţi descoperit pasiunea pentru cubul Rubik?

Martin Fronescu: Am primit un cadou de Sfântul Nicolae, la câteva luni după ce l-am văzut pe Cristian la televizor, apoi am învăţat de pe internet fiecare mişcare. Cea mai rapidă rezolvare a mea este de 8,63 de secunde. Mi-a luat o săptămână să-l rezolv.

Martin Fronescu FOTO Eduard Enea

Marin Fronescu - speedcubing FOTO Eduard Enea

Cristian Leana: Am văzut cubul la un coleg care reuşea să-l rezolve indiferent de cum îl amestecam. El mi-a explicat cum a învăţat şi am căutat şi eu pe internet şi aşa am învăţat. Chestiile astea se învaţă de unul singur, nu există două rezolvări identice şi nu cred că există cineva care a învăţat să-l rezolve de la altcineva. 

Haideţi să explicăm puţin celor care ne urmăresc cum faceţi mai exact să rezolvaţi atât de rapid cubul Rubik. Nu sunt mişcări fără logică, există nişte algoritmi pe care voi îi memoraţi.

Cristian Leana: Nu e neapărat imposibil, chiar dacă mulţi spun asta. Dacă înveţi algoritmii şi paşii necesari poţi să rezolvi cubul Rubik, doar că diferă de la rezolvare la rezolvare. Martin este cel mai rapid dintre noi şi din ţară. 

E diferită metoda de a rezolva un cub Rubik legat la ochi faţă de cea simplă, când îl şi vezi?

Cristian Leana: E total diferit. Rezolvarea cu ochii acoperiţi necesită rezolvarea cubului Rubik piesă cu piesă, iar pe noi când rezolvăm cu ochii deschişi, rezolvăm două piese, nu ne interesează restul pentru că le vedem, dar când suntem legaţi la ochi, noi trebuie să ştim fiecare piesă unde este. Atunci când nu-l vedem, memorăm cele 40 de cifre, fiecare piesă are o cifră, şi ştim rezolvarea.

Explică-ne cea mai simplă metodă de a rezolva un cub Rubik.

Cristian Leana: Chiar şi cea mai simplă metodă necesită câteva ore de explicaţii, dar da, sunt nişte metode foarte simple care au doar doi-trei algoritmi.

Credeţi că oricine poate învăţa să rezolve un cub Rubik?

Martin Fronescu: Nu chiar oricine, dar majoritatea oamenilor pot învăţa. Cubul Rubik o să rămână o pasiune pentru mine.

Cubul Rubik, un sport şi o pasiune

Cristian Leana: Speedcubing-ul e un sport încă la început în România, nu sunt premii în bani, ceea ce facem e încă din pasiune şi o facem pentru a ne bate propriile recorduri. Nu se poate trăi din aşa ceva. Mai departe vreau să rămân în domeniul IT. Radu o să organizeze o competiţie undeva prin primăvară şi o să ne regăsim acolo cu toţii. Noi ne-am cunoscut la competiţii, Martin era mereu pe primul loc, noi doar pe podium. Eu o să-mi continui viaţa aşa cum am dus-o până acum.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite