TV / Media

articolul anterior articolul urmator

„Adevăruri despre trecut” va readuce la lumină întâmplări şi personalităţi care au influenţat soarta românilor timp de aproape 50 de an

0
7 Apr 2021 14:44:10
Autor: Lizeta Oprea
Adevăruri despre trecut
Adevăruri despre trecut

Echipa „Adevăruri despre trecut” ne propune din 7 aprilie, la TVR 1, o serie de ediţii în premieră, în cel de-al 11-lea sezon al emisiunii ce prezintă lucruri mai mult sau mai puţin ştiute despre cum a fost viaţa românilor înainte de 1990.

„În fiecare miercuri, de la ora 22.00 şi duminica de la 15.30, prezentăm subiecte şi mărturii despre ceea ce a însemnat viaţa noastră în comunism. Cel de-al 11-lea sezon va fi unul cu greutate, în care vom readuce la lumină întâmplări, fenomene şi personalităţi istorice care au influenţat fundamental soarta românilor timp de aproape 50 de ani. Şi cum trecutul trăieşte, e viu, ia parte la prezent şi îl influenţează uneori în cel mai dramatic mod, e oportun să fim mai degrabă suspectaţi de exces de memorie decât bântuiţi de uitare!”, spune Raluca Rogojină, producătorul şi realizatorul seriei „Adevăruri despre trecut”.

În ediţiile noului sezon, realizatorii ne povestesc cum se făcea vaccinarea în perioada comunistă sau ne dezvăluie lucruri mai puţin cunoscute despre liderul cu cea mai lungă şefie de stat din lume (după cea a reginei Elisabeta), Fidel Castro şi ce puneau la cale El Comandante” şi Nicolae Ceauşescu.

Portretul celui mai longeviv premier român, Ion Gheorghe Maurer, ne va fi prezentat în detaliu, de asemenea, la „Adevăruri despre trecut”.

Despre utopia lui Ceauşescu de a fabrica avioane cu reacţie destinate transportului de pasageri, produse pentru care economia românească nu era pregătită în nici un fel, aflăm mai multe tot în noul sezon. La „Adevăruri despre trecut”, politica de supraveghere în masă a populaţiei are rezervat un capitol, în care ne sunt dezvăluite tehnicile operative folosite de Securitate. Povestea fabricii Apaca, precum şi cea a lumii magice şi misterioase a circului românesc, emigraţia evreilor, dar şi relaţia autorităţilor din perioada comunistă cu biserica (modul în care diversitatea confesională a fost încurajată cu preţul îngrădirii libertăţii de credinţă în acea perioadă) sunt de asemenea subiecte pe care le vom regăsi în sezonul nou „Adevăruri despre trecut”, la TVR 1.

„Majori şi vaccinaţi” – despre sănătatea publică în perioada comunistă, în prima ediţie a noului sezon „Adevăruri despre trecut”

Prima ediţie din acest sezon este conectată direct la realitatea dramatică pe care o trăim de mai mult de un an de zile. Ce a însemnat şi cum se făcea vaccinarea în perioada comunistă vom afla miercuri, 7 aprilie, de la 22.00, la TVR 1. „Majori şi vaccinaţi” este sloganul folosit de generaţii de români! Statul comunist era unul autoritar şi paternalist, aşadar sănătatea publică era condusă cu mână forte. Deşi se clama grija faţă de om, motivul real nu era creşterea calităţii vieţii românilor, ci nevoia braţelor de muncă în fabrici şi uzine.

În comunism, munca era valoarea supremă. În acelaşi timp însă, datorită unui program riguros de vaccinare, extins pe zeci de ani şi aplicat cu consecvenţă, poliomielita şi variola au apărut izolat şi în forme uşoare. Multe alte afecţiuni virale sau bacteriene mai au încă apariţii accidentale, altele însă sunt într-o creştere îngrijorătoare. Dar, în lipsa cazurilor grave de boală, unii oameni nu mai conştientizează importanţa vaccinurilor.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările