TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Amendă primită de Mynele TV, anulată de instanţă după ce faptele erau prescrise: decizia duce la un precedent

0
15 Oct 2015 12:37:13
Autor: Victor Arvunescu
Postul
Mynele TV a fost amendat în 2014 pentru că a difuzat reclame la
telefoane erotice, aspect interzis de legislaţia audiovizuală FOTO
Arhivă
Postul Mynele TV a fost amendat în 2014 pentru că a difuzat reclame la telefoane erotice, aspect interzis de legislaţia audiovizuală FOTO Arhivă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să menţină decizia Curţii de Apel de a anula amenda de 100.000 de lei pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a dat-o postului Mynele TV, după ce fapta pentru care televiziunea a fost amendată s-a prescris. Acest aspect este un precedent, din moment ce alte cereri se află pe masa forului, fără a fi analizate de foartă multă vreme.

O amendă aplicată de CNA postului Mynele TV a fost anulată de instanţă după ce faptele pentru care postul de televiziune a fost sancţionat erau prescrise la vremea la care forul audiovizual a panalizat canalul. Mai exact, trecuseră mai mult de şase luni de la fapta incriminată, arată paginademedia.ro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să menţină decizia Curţii de Apel de a anula amenda de 100.000 de lei pe care CNA a dat-o postului Mynele TV, întrucât consiliul amendase televiziunea pentru fapte care se întâmplaseră cu un an înainte, iar acestea erau prescrise. Mai mult, Mynele TV a rămas fără licenţă, iar în prezent nu mai emite.

Postul a fost amendat în 2014 pentru că a difuzat reclame la telefoane erotice, aspect interzis de legislaţia audiovizuală. Sancţiunea a fost propusă atunci de Lorand Turos şi votată de nouă membri. Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea au fost „pentru“ în timp ce „împotrivă“ au votat Viorel Vasile Buda şi Christian Mititelu. Între timp, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea şi Christian Mititelu nu mai sunt în membri CNA, mandatele acestora ajungând la final.

În momentul în care a primit amenda, Mynele TV a contestat decizia la Curtea de Apel, iar instanţa a decis în mai 2014 să anuleze cu totul amenda întrucât faptele pe care televiziunea a fost sancţionată s-au prescris. Decizia a fost confirmată săptămâna trecută şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. CNA amendase Mynele TV în februarie 2014 pentru fapte care au avut loc în februarie 2013.

Instanţa a considerat că, „aspectele nereglementate prin lege specială (n.r. - legea audiovizualului în acest caz) rămân sub incidenţa dreptului comun“. Astfel, potrivit art 13 din OG nr 2/2001 „aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de şase luni de la data săvârşirii faptei“.

„În motivarea acestei decizii s-a reţinut că în perioada 6 - 9 februarie 2013, postul de televiziune Mynele TV deţinut de reclamantă a difuzat spoturi publicitare pentru convorbiritelefonice erotice ce au conţinut comportament indecent şi imoral, spoturi care, potrivit legislaţiei audiovizuale sunt interzise. Raportat la data săvârşirii faptei, Curtea apreciază că Decizia contestată este nelegală, întrucât la data aplicării sancţiunii - 6 februarie 2014, era împlinit termenul de prescripţie de şase luni, prevăzut de art 13. Din OG nr 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor“, se arată mai exact în decizie.

Decizia Înaltei Curţi în privinţa prescrierii faptelor duce la un precedent, din moment ce la CNA există alte sute de reclamaţii primite de la telespectatori, mai vechi de şase luni, care nu au fost analizate. Pe de altă parte, în primăvara acestui an, membrii CNA au decis să nu mai analizeze sesizările mai vechi de şase luni venite de la petenţi, arată paginademedia.ro.

Postul Mynele TV a rămas fără licenţă în luna martie a acestui an întrucât şi-a întrerupt emisia pentru mai mult de 96 de ore, scrie aceeaşi sursă citată. Licenţa audiovizuală a Mynele TV era deţinută de societatea Happy Music SRL, ai cărei asociaţi erau Constantin (Costi) Ioniţă şi Corina Mihaela Boabeş, cu câte 50%.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii