TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Buzdugan şi Morar, daţi în judecată: un clujean îi acuză că i-au furat glumele

0
15 Oct 2015 12:24:17
Autor: Bianca Dumitru
MIhai Morar şi Daniel Buzdugan vor fi judecaţi pe 27 octombrie
MIhai Morar şi Daniel Buzdugan vor fi judecaţi pe 27 octombrie

Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au fost daţi în judecată de un blogger din Cluj-Napoca, ce-i acuză de încălcarea drepturilor de autor, susţinând că realizatorii matinalului de la Radio Zu au prezentat în emisiunea lor mai multe glume furate de pe site-ul său, groparu.ro.

Radu Valentin Băzăvan susţine că cei doi crainici de radio au prezentat în emisiunea lor, „Morning Zu“, trei articole furate de pe site-ul său, groparu.ro. Un exemplu concret în acest sens este un material intitulat „Sloganele judeţelor din România“, pe care Daniel Buzdugan (41 de ani) şi Mihai Morar (34 de ani) l-au preluat şi prezentat în emisiunea lor în urmă cu patru ani, fără acordul clujeanului.

„Am muncit mult, iar ei, în două minute, mi l-au furat. Au făcut trafic, au câştigat popularitate, şi-au însuşit pe nedrept munca mea“, a declarat Radu Valentin Băzăvan pentru ziarul „Click!“.

Buzdugan şi Morar riscă pedeapsa cu închisoarea

Băzăvan a depus atunci, în 2011, o plângere penală la poliţia din Cluj-Napoca pentru încălcarea drepturilor de autor – infracţiune ce este pedepsită cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă, conform art. 141 din Legea 8/ 1966. „Dosarul s-a mutat la Bucureşti, din motive necunoscute mie, fără să fiu notificat. Era a treia oară când mi se fură postarea şi nu pot sta nepăsător. Aşa că, am mers în instanţă. Ştiu că ei riscă o pedeapsă cu închisoarea sau o amendă penală. Nu sună bine, dar nu am ce le face. Dacă mă sunau şi vorbeau cu mine, atunci poate nu se ajungea aici. Ei au acest obicei de ani de zile şi nu mi se pare normal“, a mai precizat Băzăvan.

Acesta nu a precizat care sunt celelalte articole plagiate de realizatorii matinalului de la Radio Zu.

Captură a site-ului groparu.ro, deţinut de Radu Valentin Băzăvan FOTO Click!

Dosarul a fost închis. Clujeanul cere daune morale

Dosarul depus de blogger-ul clujean a fost închis în acest an. Drept urmare, Băzăvan i-a cerut avocatului său, Cosmin Suciu, să depună o cerere la Judecătoria Sectorului 1. „Am făcut o plângere împotriva ordonanţei de clasare şi aşteptăm un răspuns. Vom cere şi daune morale pe parte civilă“, a precizat avocatul Cosmin Suciu, pentru „Click!“.

Un proces privind acest caz a fost programat pentru data de 27 octombrie.

Între timp, Radu Valentin Băzăvan a postat pe blogul său, groparu.ro, o postare intitulată „De acum nu mai contează nimic: am ajuns şi-n ziarul «Click!»“, în care subliniază perioada lungă de timp în care a aşteptat să i se facă dreptate: „Patru ani. Atât a durat procesul meu cu cei doi prezentatori de la Zu, proaspăt amendaţi de CNA. Aş mai scrie despre asta, dar avocatul meu nu mă lasă să mă folosesc de blog pentru a-mi declarat dragostea pentru ei (...) Lupta continuă, prieteni!“.

Mihai Morar: „O să ne supunem legii“

Contactat de jurnaliştii „Click“ chiar de ziua sa de naştere, Mihai Morar a spus că nu vrea „să se gândească la lucruri urâte“, precizând că aşteaptă decizia judecătorească: „Să se pronunţe instanţa, iar noi o să ne supunem legii. Azi e ziua mea, nu vreau să mă gândesc la lucruri urâte“. Pe de altă parte, Daniel Buzdugan susţine că „ştia că dosarul a fost închis, dar nu ştia de acest demers (al lui Băzăvan – n.red.). „Fiecare este îndreptăţit să ceară ce vrea“, a conchis realizatorul matianului de la Radio Zu.

Buzdugan şi Morar, reclamaţi pentru limbaj obscen

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis în şedinţa de marţi, 13 octombrie, să amendeze postul Radio Zu cu 10.000 de lei, din cauza limbajului obscen folosit de cei doi realizatori ai matinalului, Mihai Morar şi Daniel Buzdugan.

CNA  a primit o reclamaţie în care i se atrage atenţia asupra faptului că cei doi crainici ai matinalului „Morning ZU“ au folosit, în ediţia din 27 mai, construcţia lexicală „începu la a mea“ în mod repetat, ajungând la o expresie nepotrivită, după cum notează Mediafax.

Potrivit Paginademedia.ro, în ediţia care a fost sancţionată, Buzdugan a încercat o glumă, însă limbajul a fost unul nepotrivit. Astfel, realizatorul a jucat „rolul“ unui profesor de matematică şi, referindu-se la începerea unei lucrări de reabilitare, foloseşte în exprimare perfectul simplu al verbului „a începe“ în mai multe construcţii: „Şi a venit să … Începu la a mea“; „Ăştia cu reabilitările, începu la a mea“; „Şi vecinul nu le-a cumpărat şi de ce, că de ce, de ce începu la a ta, că de, de ce nu începu la a mea?; „Să nu se supere vecinul, că începu la a mea“.

Chestiunea cu profesorul de matematică apreciez că este un pamflet şi cel mai rău lucru care se poate întâmpla unui om este lipsa de reacţie umoristică, lipsa umorului (…) În altă ordine de idei, un pamflet nu se poate sub nicio formă considera ca o abatere de la lege, fiindcă este un pamflet, faptul că Buzdugan era un profesor de matematică certifică ideea pamfletului“, a declarat Daniel Ionaşcu, reprezentantul Antenei Group în faţa CNA, citat de Paginademedia.ro.

Propunerea de amendare a venit din partea lui Radu Herjeu, membru al CNA, şi a fost aprobabă cu şase voturi „pentru“ (Radu Herjeu, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu) şi trei „împotrivă“ (Viorel Buda, Laura Georgescu şi Radu Cristea). Deşi a participat la şedinţa de marţi a CNA, membrul Lorand Turos a absentat din sala Consiliului în momentul votului.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii