Câinii, maeştri ai imitaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetările unor biologi de la Universitatea din Viena au dus la concluzia că „cel mai bun prieten al omului“, câinele, îşi imită în mod conştient stăpânul.

„În cursul diferitelor experimente", explică cercetătorul austriac  Friederike Range, „căţeii au demonstrat tendinţa de a copia mişcările mâinii omului, cu labele, chiar dacă respectiva acţiune implică un efort mai mare pentru ei". Omul de ştiinţă vienez spune că acest comportament mimetic se explică atât prin prisma istoriei îndelungate a domesticirii canidelor, cât şi prin dresajul specific ales de stăpânii câinilor.

În „folclorul" contemporan se vehiculează deja o realitate constatată empiric: aceea că simpaticele patrupede ajung să semene cu oamenii lângă care trăiesc. Studiul cercetătorilor vienezi reprezintă totuşi prima atestare ştiinţifică a abilităţii câinilor de a imita, cu ajutorul labelor şi al botului, gesturile mâinilor şi mişcările gurii umane. Aceste abilităţi se conturează în funcţie de modul în care stăpânii îşi tratează amicii patrupezi în perioada de creştere.

În cursul unuia dintre experimentele biologilor austrieci, zece câini au fost antrenaţi să deschidă o uşă glisantă cu capul şi cu laba, stimulaţi de recompense alimentare. Cinci câini (trei border collie, un ciobănesc australian şi un maidanez) au primit ordin  să deschidă uşa la fel ca stăpânii lor, cu ajutorul capului sau al mâinii/labei. Subiecţii canini au reprodus mişcarea în timp record.

Căţeilor din cel de-al doilea grup (patru border collie şi un maidanez) li s-a cerut să execute acţiunile în mod diferit: să deschidă uşa cu ajutorul capului, atunci când omul a folosit mâna etc. Cei cinci căţei au avut nevoie de o perioadă mult mai mare de timp până au fost capabili să execute ceea ce li se cerea. Studiul a mai relevat faptul că tendinţa naturală a câinilor de a imita mişcările stăpânilor poate fi întărită şi transformată într-o aptitudine comportamentală prin dresaj.

Rezultatele obţinute de echipa condusă de dr. Range sunt susţinute şi de observaţiile unor experimente din anii anteriori. Bunăoară, acum doi ani s-a constatat că, atunci când cască, oamenii sunt imediat imitaţi de câinii aflaţi în apropiere. În plus, cercetătorii au mai aflat că tonalitatea lătratului canin poate varia în funcţie de tonalitatea vocii şi de accentul regional al stăpânilor lor.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite