Ce abateri grave a constatat Curtea de Conturi în urma unui audit la SRTv. Se cere, din nou, demisia şefei TVR, Doina Gradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, a anunţat că în urma auditului efectuat de Curtea de Conturi la Societatea Română de Televiziune (SRTv) au fost descoperite mai multe abateri grave. Liberalul a profitat de ocazie pentru a-i cere încă o dată demisia şefei TVR Doina Gradea.

La finalul lunii februarie, Gigel Ştirbu a solicitat Curţii de Conturi a României un audit public extern pe 2018 la Societatea Română de Televiziune pornind de la cheltuielile pentru festivalul Cerbul de Aur de anul trecut şi remunerarea unora dintre colaboratorii şi invitaţii permanenţi ai postului public, notează News.ro.

În concluzie, au fost consemnate cinci abateri privind contracte de drepturi de autor pentru artişti, modificarea sursei de finanţare pentru Cerbul de Aur şi organigrama.

„Curtea de Conturi a descoperit mai multe abateri deosebit de grave pe care le-a săvârşit conducerea SRTv, în speţă Doina Gradea, preşedinte-director general. Astfel, Doina Gradea a încălcat legile statului, regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului de Administraţie (CA) al SRTv, regulamentul de organizare şi funcţionare al Comitetului director (CD) al SRTv, hotărârile Consiliului de Administraţie al SRTv“, a transmis deputatul PNL.

Gigel Ştirbu a profitat de ocazie pentru a-i cere încă o dată Doinei Gradea să demisioneze.

Potrivit rezultatelor auditului, cheltuielile pentru festivalul Cerbul de Aur 2018 au fost acoperite iniţial din surse proprii, însă ulterior TVR a solicitat recuperarea sumelor de la bugetul statului. Ştirbu spune că schimbarea sursei de finanţare nu este posibilă fără aprobările CA şi CD.

Au fost încheiate contracte de drepturi de autor, respectiv de drepturi conexe, ulterior perioadei în care trebuia efectuată prestaţia care reprezenta obiectul acestora, cu întârzieri ajungând până la 70 de zile în cazul celor de autor, respectiv 89 de zile în cazul celor conexe. „Aceasta dovedeşte că procesul încheierii acestor contracte nu este reglementat în mod corespunzător şi că operaţiunile efectuate în cadrul acestuia au fost realizate formal“, se arată în raportul citat de News.ro. 

În anul 2018, SRTv nu a executat bugetul de venituri şi cheltuieli al festivalului Cerbul de Aur potrivit surselor de finanţare aprobate prin Hotărârea Comitetului Director şi Hotărârea Consiliului de Administraţie. „Deşi sursa de finanţare a unor cheltuieli a fost indicată ca fiind proprie, iar plăţile au fost realizate efectiv din aceasta, ulterior, conducerea SRTv a solicitat deschiderea de credite bugetare şi recuperarea sumelor respective de la bugetul statului“.

Au fost încheiate contracte de cesiune de drepturi de autor/drepturi de proprietate intelectuală pentru artiştii reprezentaţi de agenţia Global Records SRL pentru recitalurile de la Cerbul de Aur 2018, care includ costuri ce reprezintă transport, cazare şi mese, al căror cuantum nu a fost aprobat prin hotărârile Comitetului Director. „În baza acestor contracte s-au efectuat plăţi din alocaţii bugetare, în total, în sumă de 11.365 de lei, direct agenţiei care reprezintă artiştii, fără a exista documente justificative“. 

Situaţia este similară şi în cazul contractelor încheiate anul trecut cu SC Artmania Events SRL pentru servicii artistice. „Deşi sursa de finanţare care a fost aprobată de Comitetul Director al SRTv şi din care s-au realizat plăţile a fost «sursele proprii», ulterior conducerea SRTv a solicitat şi obţinut de la bugetul de stat contravaloarea celor două contracte, în sumă totală de 1.415.871,99 de lei“.

În cazul a două contracte, unul încheiat de SRTv cu SC Studio Video Art SRL, pentru „achiziţia de servicii de închiriere transfocatoare, deservite de personal specializat, pentru filmările necesare producţiei Festivalului Cerbul de Aur 2018“, şi altul încheiat cu SC Bivolul Advertising SRL, pentru „achiziţia de servicii de închiriere macara cu braţ telescopic, deservită de personal specializat, pentru filmările necesare producţiei Festivalului Cerbul de Aur 2018“, conducerea SRTv a solicitat deschiderea de credite bugetare pentru suma totală de 132.274,97 de lei, în condiţiile în care la data cererii nu mai existau obligaţii de plată către cei doi prestatori şi, mai mult, stingerea acestora se realizase conform condiţiilor legale aprobate, se arată în raport.

În concluzie, „prin schimbarea sursei de finanţare şi în lipsa aprobărilor Comitetului Director şi a Consiliului de Administraţie, conducerea executivă a SRTv a solicitat şi încasat necuvenit de la bugetul de stat suma de 1.548.146,96 lei. La data de 26 iulie 2019, SRTv a virat din surse proprii în contul «Alte venituri la bugetul de stat» suma de 1.616.116 lei, reprezentând 1.548.146,96 lei - cheltuieli aferente Festivalului Cerbul de Aur - şi 117.969 de lei - accesorii“.

Organigrama SRTv nu reflectă realitatea funcţiilor şi a activităţilor specifice. În 2018 au fost încheiate contracte de cesiune a drepturilor de autor pentru traducerea unor programe (filme, documentare, etc) deşi, conform organigramei şi statului de funcţii, erau prevăzute 14 posturi de traducător (dintre care 13 posturi figurau ca fiind ocupate şi unul era vacant). 

„Valoarea brută totală aferentă contractelor pentru cesiunea drepturilor de autor încheiate în anul 2018 pentru servicii de traducere, suportată din alocaţii bugetare, a fost de 47.552 de lei“.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite