Ce a spus Dragoş Pătraru în ultima ediţie „Starea Naţiei“ de la TVR: cine a făcut presiuni pentru a-l cenzura, motivul plecării şi detalii din culisele instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragoş Pătraru a realizat ultima ediţie a emisiunii „Starea Naţiei“ la Televiziunea Română, în care a făcut o radiografie a situaţiei postului public, cu bune şi cu rele, a dezvăluit numele celor care au făcut presiuni pentru a nu le mai fi taxate derapajele, dar a recunoscut că s-a bucurat întotdeauna de libertate totală.

Cu o ediţie dedicată Televiziunii Române, Dragoş Pătraru a pus capăt unei colaborări de doi ani cu postul TVR 1. Întreaga echipă „Starea Naţiei“ a semnat cu televiziunea de ştiri Digi 24, care din 1 august va difuza un nou sezon al emisiunii, iar până atunci va avea zilnic pastilele „Starea Zilei“.

„Am găsit în voi singura staţie care ne-a făcut o ofertă OK, mai ales din punct de vedere editorial, am avut mai multe oferte, am ales aici, sper ca nu am greşit“, a declarat Pătraru aseară la postul deţinut de compania RCS&RDS.

„Nu noi ne despărţim de TVR, ci TVR s-a despărţit de oameni de mulţi ani“, au fost cuvintele jurnalistului la finalul emisiunii de la TVR 1.

Vă prezentăm în continuare fragmente din ultima ediţie „Starea Naţiei“ la TVR 1

„În realitate, la TVR totul se îndreaptă către un dezastru, nu ştiu cât de bine programat, dar sigur dorit de foarte mulţi. Despre dezastrul din TVR s-o fi trimis vreo informare de la SRI către Preşedinţie, Parlament, Parchete sau televiziunea naţională nu e o chestiune de siguranţă naţională? Nu mai rămânem la TVR pentru că, încălcând flagrant contractul pe care îl avem, conducerea editorială a decis să ne mute emisiunea mai târziu în timpul campaniei electorale fără să ne consulte, aşa cum, desigur, scrie în contract. În faţa acestei mizerii, dar şi în semn de protest că TVR nu transmite meciurile Campionatului Mondial de Fotbal, chiar dacă aici nu e numai vina TVR, am decis că nu putem gira cu prezenţa noastră nici măcar încă o lună ceea ce se petrece în această instituţie. Mi se pare inadmisibil ce se întâmplă în TVR de vreo doi ani, de când am venit aici e un haos total. Dacă nu se va schimba în următoarele luni, televiziunea publică va avea o singură preocupare: să toace anual zeci de milioane de euro fără să vă ofere ceva în schimb, fără să-şi îndeplinească misiunea publică.“

Pătraru a subliniat că nu va pune la zid oamenii din TVR, deşi mulţi merită „pentru că păcălesc meseria de ani întregi şi mai sunt şi plătiţi pentru asta.“

„Când am semnat cu TVR inclusiv Moise Guran mi-a zis, care era atunci la TVR, că o să fie o experienţă «interesantă». Acelaşi Moise mi-a spus anul trecut, când el s-a cărat, că va fi şi ultimul meu sezon la TVR fiindcă această instituţie va muri, va intra în incapacitate de plată şi a avut dreptate parţial, adică TVR a fost băgată de salariaţi în incapacitate de plată“

„Audienţele noastre au arătat că se poate face treabă aici“

„În nicio lună nu am adus în TVR mai puţin decât dublul a ceea ce am încasat de aici. Noi nu plecăm pentru că nu suntem mulţumiţi de bani. Am adus şi am luat bani frumoşi în ultimii doi ani. Ba chiar ni s-a făcut o ofertă foarte bună pentru a continua aici, dar nu putem funcţiona într-o astfel de atmosferă în care toată lumea urăşte pe toată lumea“

„Şi vreau să fie foarte clar, pentru toată lumea: în doi ani, adică în aproape 400 de emisiuni, nu ni s-a spus niciodată ce să spunem şi ce să nu spunem. V-o spun din interiorul sistemului, asta e foarte important, în Româna anului 2016. De fapt, libertatea asta totală pe care am avut-o aici ne-a făcut să suportăm toate mizeriile pe care unii au încercat să ni le facă. Două au fost subiectele unde am avut ceva de tras. Primul - Gabriel Oprea. Acest om a sunat peste tot pentru a încerca să ne facă să nu-i mai sancţionăm derapajele, iar când a văzut că nu-şi poate impune punctul de vedere la TVR (nici colegii de la Ştiri nu au vrut să oprească un material despre plagiatul lui), pur şi simplu l-a dat afara pe Stelian Tănase cu două telefoane.


Al doilea episod care implică într-un fel o încercare de cenzură este legat de Patriarhul Daniel. Întâi am aflată că Preafericitul e supărat pe noi şi tot sună pe aici să ne interzică să mai vorbim despre derapajele BOR.  Văzând că nu reuşeşte, a apelat la Stelian Tănase, care m-a chemat la dânsul acasă şi mi-a sugerat să o las mai moale că Patriarhul e prietenul lui. Nu am făcut-o, iar pentru asta domnul Tănase a ameninţat într-o şedinţă că nu-mi va semna contractul pentru al doilea sezon. Cam asta a fost cu cenzura, pentru că domnul Tănase a plecat, a plecat şi Oprea, au încetat telefoanele, iar noi ne-am luat câtă libertate am vrut, uneori, recunosc, prea multă. 

Şi a mai fost o chestie după ce ne-am luat de primarul din Baia Mare, Cherecheş. Vai, ce scandal a fost în instituţie, «cum îşi permit ăia, că ăla plăteşte nu ştiu ce sponsorizare pentru deplasarea în Suedia la Eurovision, că stricăm noi tot».“

„Politicienii au redus la tăcere televiziunea publică şi apoi şi-au anexat-o. În anii 2000, Adrian Năstase făcea sumarul la ştiri, în 2012, Ponta nu avea voie să calce în TVR pentru că nu voia PNL, în 2014 Stelian Tănase era demis pentru că nu i-a oprit pe cei de la Ştiri şi pe nenorocitul de Pătraru când au vorbit despre plagiatul ministrului. Vina pentru ce se întâmplă în TVR trebuie căutată în Parlament, nu aici.“

„O televiune publică liberă ar sancţiona toate derapajele oriunde s-ar afla ele, o televiziune publică liberă, care nu trebuie să meargă cu căciula să ceară bani şi eşalonări de la politicieni, ar face anchete, ar avea resurse să-i plătească pe cei mai buni oameni, o televiziune publică independentă nu ar eşua lamentabil când vine vorba despre informarea cetăţenilor.“

„TVR are 2370 de salariaţi. Vă daţi seama că sunt momente din zi când numărul telespectatorilor este sub cel al angajaţilor? Aici sunt oameni care vin doar să stingă sau să aprindă lumina. Nu poţi să ai atâta personal auxiliar, atâţia şoferi şi secretare şi prea puţini oameni pe editorial.“

„Preşedintele Iohannis a acceptat să dea interviuri la TVR doar după ce a fost angajată o preferată de-a domniei sale (referire la Mădălina Puşcalău, ex-B1 TV - n.red.). Nici premierul Cioloş nu a mai venit la TVR deşi era prezent mereu la «Viaţa satului» pe când era consilier european.“

  

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite