Cele mai interesante documentare din 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai interesante documentare din 2015. Considerate o alternativă la peliculele de acţiune sau de comedie, documentarele reprezintă o bună modalitate de înţelegere a unor evenimente cu ajutorul actorilor direct implicaţi. Anul 2015 are de oferit o serie de documentare interesante, pe teme variate, care pot mulţumit orice telespectator dornic de a înţelege fenomene mai mult sau mai puţin cunoscute.

Cele mai interesante documentare din 2015: „CitizenFour“

„CitizenFour“ este un film realizat de regizoare Laura Poitras despre dezvăluirile făcute de Edward Snowden privind programul de supraveghere online implementat de guvernul american. Documentarul face un portret al fostului analist al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) Edward Snowden, care a publicat zeci de mii de documente secrete. Filmul prezintă zilele tensionate pe care Snowden le-a trăit într-un hotel din Hong Kong, întâlnirile cu jurnaliştii care au publicat detalii despre NSA şi despre spionajul electronic efectuat de Statele Unite, căruia i-ar fi căzut victime şi lideri ai lumii, precum preşedintele Braziliei Dilma Rousseff şi cancelarul german Angela Merkel. „CitizenFour“ a câştigat premiul pentru „cel mai bun documenar“ din partea International Documentary Association (IDA), impunându-se la aceeaşi categorie şi la gala Oscar 2015.

Cele mai interesante documentare din 2015: „Virunga“

„Virunga“ este un film despre parcul naţional omonim din Republica Democrată Congo, unde trăiesc ultimele gorile de munte din lume. Documentarul este coprodus de Leonardo DiCaprio şi difuzat pe platforma Netflix, iar în cursa Oscar 2015 a primit o nominalizare.

Descoperirea unor zăcăminte de petrol sub lacul Edward atrage sosirea companiei SOCO International, chiar dacă forarea în parc este ilegală. Acţiunile companiei se înscriu într-un spectru mai larg de agende conflictuale care se intersectează în jurul parcului Virunga: de la ilegalităţile comise de subcontractorii SOCO, unii dintre ei, foşti mercenari, la violenţele braconieilor care ucid elefanţii şi gorilele parcului, la miliţiile rebele care vor procente din profitul realizat din exploatarea petrolului, şi la pădurarii hotărâţi să protejeze cu orice preţ viaţa gorilelor.

Documentarul semnat de Orlando Von Einsiedel curge în ritmul unui thriller cu urgenţă activistă conferită de gravitatea contextului politic şi economic din jurul parcului Virunga, atrăgând atenţia asupra modului în care volatilitatea contextului contemporan se adaugă tradiţiei de violenţă şi istoriei coloniale a Congo-ului. În acelaşi timp, lumea polarizată de interesul pentru gorile versus petrol descrisă de „Virunga“ este doar un caz selectat dintr-un spectru mai larg de contexte de injustiţie violentă ce persistă în alte zone ale globului unde comunităţi vulnerabile sunt stabilite în zone cu bogăţii naturale.

Cele mai interesante documentare din 2015: „Backstreet Boys: Show Em What Youre Made Of/Backstreet Boys: Arată-le cine eşti“

Un film emoţionant, deschis şi onest despre renumita trupă Backstreet Boys, care dezvăluie suişurile şi coborâşurile membrilor din copilărie până la maturitate. O călătorie surprinzătoare care merită văzută, filmată în peste doi ani, şi care divulgă aspecte legate de faimă şi avere.

Cele mai interesante documentare din 2015: „Chuck Norris vs Commmunism/Chuck Norris versus comunism“

Documentarul regizat de Ilinca Călugăreanu prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertăţii şi care au permis unor milioane de români să păcălească regimul comunist din România. Ascunsă de ochii vigilenţi ai Securităţii, Irina Margareta Nistor a tradus peste 5.000 de filme străine în România comunistă a anilor 1980.

Cele mai interesante documentare din 2015: „Listen to Me Marlon“

Marlon Brando nu mai este în viaţă de peste zece ani, dar acest lucru nu îl împiedică să fie narator în cadrul unui documentar despre cercul restrâns al vieţii sale. Astfel, publicul va afla că retrasul star al cinematografiei a realizat peste 300 de ore de înregistrări audio private, începând din anii 1940 şi până în ultimii ani de viaţă. Pornind de la aceste înregistrări, regizorul Stevan Riley a creat o călătorie sensibilă şi, pe alocuri stranie, în interiorul minţii unuia dintre cele mai discrete şi ieşite din comun staruri din istoria Hollywood-ului. În film, Brando vorbeşte despre orice: de la tinereţea lui, de la momentele bune şi cele dificile din carieră, la ultimele gânduri ale sale despre actorie, dar şi despre viaţa lui personală - căsniciile, condamnarea fiului său - Christian - pentru crimă, sinuciderea tragică a fiicei sale Cheyenne.

Cele mai interesante documentare din 2015: „Ouăle lui Tarzan“

„Ouăle lui Tarzan“, este cel mai recent proiect de documentar al lui Alexandru Solomon, care porneşte pe urma unei legendare iniţiative a lui Stalin: crearea unui hibrid om-maimuţă, un ideal al omului muncitor. Având ca punct de pornire premisa că undeva în Caucaz există un laborator unde se fac în continuare experimente pentru obţinerea acestui hibrid, regizorul realizează o interesantă combinaţie de SF şi documentar.

Cele mai interesante documentare din 2015: „Reţeaua“

În România, bolnavii de cancer nu pot beneficia de medicamente citostatice nici gratuit, aşa cum prevede legea, nici contra cost din farmaciile româneşti. Pentru a-şi rezolva o problemă, aceia care au acces şi fonduri sunt nevoiţi să apeleze la farmaciile din străinătate fiind siguri că banii cheltuiţi nu vor mai fi recuperaţi. Ceilalţi, mai puţin norocoşi, sunt condamnaţi la întârzierea sau neînceperea tratamentului sau urmarea unui tratament incomplet, cu şanse semnificativ mai mici de vindecare, în prima fază şi, bineînţeles, în cele din urmă, la moarte.

Mulţi dintre bolnavii care încearcă, într-un fel sau altul, să facă rost de medicamente, sunt ajutaţi de o adevărată reţea de oameni. Membrii reţelei cumpără medicamentele din străinătate şi le trimit în România cu ajutorul prietenilor, cunoştinţelor, turiştilor care cunosc situaţia respectivă. La ora actuală reţeaua numără peste 250 de oameni şi preţul medicamentelor tranzacţionate anual se ridică la aproximativ 60.000 euro. Trebuie subliniat faptul că membrii reţelei nu obţin niciun fel de beneficiu material de pe urma participării lor la acest „trafic“. Firul narativ al documentarului e constituit de traseul medicamentelor din una dintre cele mai vechi farmacii din Viena (situată lângă clădirea Operei) până la bolnavul din România.

Menţiuni pentru cele mai interesante documentare din 2015: „The Wolfpack“, „Cartel Land“, „Meru“, „The Pearl Button“, „The Russian Woodpecker“, „Going Clear: Scientology and the Prison of Belief“, „A Brave Heart: The Lizzie Velasquez Story“.

Cele mai interesante documentare de-a lungul timpului:

Cele mai interesante documentare: „Woodstock“ (1970)

Trei zile de protest politic şi antirăzboi paşnic, manifestat prin sunetul live al unora dintre cei mai iubiţi muzicieni ai tuturor timpurilor. Este cronica unui festival de muzică colosal, cu temă şi mesaj, a cărui amintire se va păstra peste generaţii nu doar prin muzică, ci şi prin film. Documentarul surprinde întreaga istorie a evimentului de o reală magnitudine istorică, de la nivelarea terenului şi construirea scenei, până la deşertăciunea finalului înecat în mii de gunoaie strânse de voluntari, De asemeanea, producţia arată detalii despre consumul de droguri şi criza creată de o masă de 300.000 de oameni, situaţie care a culminat cu sosirea elicopterelor Gărzii Naţionale pentru a oferi alimente şi asistenţă medicală. „Woodstock“ a primit un premiu Oscar şi i-a prezentat, printre alţii, pe Jimi Hendrix, Joe Cocker, Santana şi The Who.

Cele mai interesante documentare: „Sloah“ (1985)

„Sloah“, un documentar de nouă ore şi jumătate, prezintă mărturii ale supravieţuitorilor polonezi ai Holocaustului, dar, spre deosebire de alte producţii cu temă istorică, acţiunea se concentrează în jurul unor interviuri realizate cu cei care au contribuit mai mult sau mai puţin voit la actele de cruzime din acea perioadă.

Cele mai interesante documentare: „Bowling for Columbine“ (2002)

Documentarul prezintă atacul armat de la Liceul Columbine din 1999 şi explică motivele pentru care una dintre cauze este libertatea fiecărui cetăţean american de a purta o armă. Realizat în 2002, filmul documentar a obţinut şi un premiu Oscar.

Cele mai interesante documentare: „An Inconvenient Truth/Un adevăr incomod“ (2006)

Prin acest documentar, fostul vicepreşedinte american Al Gore a încercat să tragă un semnal de alarmă asupra efectelor încălzirii globale asupra climei. Producţia explică modul în care omul a poluat planeta şi care vor fi efectele acestor acţiuni. În plus, Gore explică că fiecare trebuie să acţioneze acum pentru a salva planeta şi pentru a deveni parte a soluţiei. Documentarul a câştigat un premiu Oscar.

Cele mai interesante documentare: „9/11: The Falling Man“ (2006)

Documentarul analizează evenimentele dramatice din timpul atacurilor teroriste de la World Trade Center din 11 septembrie 2001. Printre acestea, emblematica imagine a unui bărbat care se aruncă în gol dintr-unul dintre turnurile gemene. Fotografia care a făcut înconjurul lumii a generat numeroase controverse.

Cele mai interesante documentare: „Man on Wire“ (2008)

Considerat unul dintre cele mai bune documentare, „Man on Wire“ spune poveste reală a acrobatului francez Phillippe Petit care a montat o sârmă între cele două turnuri World Trade Center din New York, s-a urcat pe ea şi a efectuat numeroase acrobaţii sfidând autorităţile locale. După o oră de spectacol, acrobatul a fost arestat, iar acţiunea sa a devenit cunoscută drept „crima artistică a deceniului“.

Cele mai interesante documentare: „Senna“ (2011)

Documentarul prezintă viaţa pilotului brazilian Ayrton Senna de la începerea carierei şi până la tragedia de la Imola din 1994, prin intermediul unor imagini de arhivă care nu mai fuseseră date publicităţii până la momentul realizării producţiei. Filmul analizează nu numai cariera pilotului, ci şi viaţa personală şi caracterul acestuia.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite